Oleje

Znalezione towary: 10

      Oleje

      Oleje roślinne są obecnie najbardziej polecanymi tłuszczami. Składają się z kwasów tłuszczowych nienasyconych, w tym omega-3 i omega-6, mających bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Spożywanie ich w codziennej diecie pozwoli zachować zdrowie, witalność oraz zapobiegnie wystąpieniu wielu chorób cywilizacyjnych. Oleje roślinne wpływają korzystnie na układ krążenia a także obniżają cholesterol i wspierających funkcje układu nerwowego oraz ułatwiają wchłanianie witamin pochodzących z innych źródeł. Oleje roślinne zawierają duże ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E, barwników, takich jak karoteny i chlorofile oraz cząsteczki smakowe i zapachowe.

      Obecność, ilość, rodzaj i stosunek kwasów tłuszczowych determinuje jakość tłuszczu, jego smak i wartość odżywczą, a także właściwości fizykochemiczne. Wśród olejów nadających się do smażenia najlepiej sprawdzają się olej rzepakowy, słonecznikowy, ale także kokosowy czy palmowy. Pozostałe oleje w większości stosuje się wyłącznie na zimno – do sałatek, deserów, doprawiania zup.

      Czyste olejki roślinne z różnych roślin, nasion, orzechów i kwiatów stosuje się też w kosmetyce. Dodaje się je do kremów, balsamów, szamponów i innych kosmetyków pielęgnacyjnych. Są także składnikami różnych leków i suplementów.

      Można wyróżnić wiele rodzajów olejów spożywczych: olej rzepakowy, słonecznikowy, kokosowy, lniany, sojowy, sezamowy, palmowy, migdałowy, ryżowy, konopny, z pestek winogron, z orzechów włoskich, z awokado, z czarnuszki, z pestek dyni, czy oliwa z oliwek.

      Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
      Zamknij
      pixel