Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Sadzonki agrestu - agrest biały i czerwony

53 produkty

Agrest to owoc, który zaliczany jest do roślin leczniczych, idealnych na nalewki.Chociaż w ostatnich latach odrobinę zapomniany, nadal chętnie sadzony jest przez miłośników ogrodów tradycyjnych i smakoszy. Agrest wspomaga metabolizm, doskonale wpływa na układ krwionośny, zapobiega nowotworom i łagodzi stres.

Czytaj więcej

Agrest - jakie ma właściwości?

Porzeczka agrest, czyli Ribes uva-crispa L. popularnie nazywana agrestem jest gatunkiem krzewu owocowego z rodziny agrestowatych (Grossulariaceae DC.). Roślina ta może osiągać nawet 1,5 wysokości i charakteryzuje się kolczastymi pędami, przez co bardzo trudno pomylić ją z inną. Jest bardzo wiele odmian agrestu: czerwony, żółty i zielony, które różnią się od siebie wlaściwościami zdrowotnymi. 

Ogólnie jednak warto wiedzieć, że krzewy agrestu wydają owoce bogate w witaminę C i witaminy z grupy B, a także prowitaminę A. Co ciekawe, nie brakuje w nich również żelaza, fosforu, miedzi, potasu, magnezu i kwasu foliowego. W agreście odnaleźć można także taniny i flawanoidy, słynące z działania antynowotworowego. Jedna garść owoców to zaledwie 20 kalorii, dlatego można je spożywać niemal do woli, nie obawiając się o sylwetkę. 

Agrest jest polecany jako idealny sposób na zaparcia. Ze względu na wysoką zawartość żelaza i witaminy C wspomagającej jego wchłanianie, agrest jest również dobrym rozwiązaniem dla kobiet w ciąży oraz wszystkich osób cierpiących na niedokrwistość. Agrest jest naturalnym środkiem obniżającym poziom cholesterolu we krwi, a także łagodnym środkiem przeciwstresowym. Regularne spożywanie owoców agrestu pozytywnie działa na mineralizację stawów i kości, przez co polecany jest chorującym na artretyzm i choroby zwyrodnieniowe stawów. 

Agrest - uprawa. Kiedy sadzić ten krzew?

Najlepszym czasem na sadzenie agrestu jest wiosna lub jesień, ze szczególnym uwzględnieniem jesieni. Zdaniem specjalistów, porzeczkoagrest sadzony między październikiem a listopadem ma znacznie większą szansę się przyjąć i zregenerować swoje korzenie, co wpływa na  satysfakcjonujący ogrodników rozrost krzewów już w następnym roku od posadzenia. 

Jeśli jednak zdecydujemy się na sadzenie agrestu wiosną, najlepiej jest zacząć jeszcze przed rozpoczęciem sezonu wegetacyjnego. Najlepiej wybrać pochmurny i chłodniejszy dzień. Zaleca się, aby sadząc większą liczbę krzewów pilnować rozmieszczenia na linii północ-południe i dbać o dobre osłonięcie roślin od wiatru. Sadząc agrest w przydomowym ogródku warto dać mu przestrzeń i sadzić go w odległości 2,5 metra lub - w przypadku odmian słabiej rozrastających się - co 1,5 metra. 

Planując przetwory z agrestu należy uwzględnić, że pierwsze plony zbierzemy dopiero po 3-4 latach, chociaż niekiedy zdarza się to w latach wcześniejszych. Należy uważać na nawożenie krzewów agrestu w okresie ukorzeniania się: ich przenawożenie może doprowadzić do zachwiania równowagi między wzrostem a wydawaniem plonów. 

Jak przycinać agrest?

Sadzonki agrestu najlepiej jest przyciąć zaraz po posadzeniu, wczesną wiosną lub (jeśli sadzona była jesienią) na przedwiośniu. Na przedwiośniu przycina się również starsze krzewy pamiętając, aby zrobić to przed okresem wegetacji. Po piątym roku uprawy wykonuje się zazwyczaj silniejsze cięcie, ponieważ jest to okres, w którym agrest wchodzi w okres najsilniejszego owocowania. Głębsze cięcie pomaga zachować równowagę pomiędzy owocowaniem, a dalszym wzrostem rośliny. 

Przycinanie krzewów pomaga również ograniczyć różne choroby agrestu. Jeśli nasz krzew został porażony przez amerykańskiego mączniaka agrestu, należy regularnie usuwać pędy, owoce i liście z objawami choroby, do których zalicza się biały, mączysty lub brunatny nalot. Mówiąc o chorobach agrestu warto wspomnieć jeszcze o antraknozie, czyli opadzinie liści agrestu. Jest to choroba grzybowa, która objawia się pojawieniem się plam na liściach. Silnie porażone krzewy zostają ogołocone z liści w pełni sezonu - w czerwcu i w lipcu i nie wydają owoców. Najlepszym sposobem profilaktyki tej choroby jest rozsadzanie w odpowiedniej odległości poszczególnych krzaczków oraz dbanie o to, aby na liściach nie zalegała woda (dbanie o prawidłową wilgotność). 

Chcesz wiedzieć więcej na temat chorób krzewów owocowych? Przeczytaj nasz artykuł: Choroby grzybowe. Porzeczki, truskawki, agrest

Należy zapamiętać, że prawidłowe sadzenie agrestu i przycinanie agrestu to dwie najważniejsze czynności profilaktyczne zapobiegające rozwojowi najpopularniejszych chorób. Ponadto, krzewy te są dość odporne na zachorowania i mało wymagające w uprawie i pielęgnacji. 

Odmiany agrestu idealne na przetwory i łatwe w hodowli

Owoce agrestu mają bardzo dużo pektyn, przez co idealnie się nadają do przygotowywania przetworów naturalnie zagęszczanych. Odmiany agrestu, które najlepiej sprawdzają się jako składnik przetworów to: 'Biały Triumf', 'Czerwony Triumf', 'Hinnonmaki Rot' i 'Invicta'. Ciekawą odmianą jest agrest 'Rzeszowski', który charakteryzuje się wzniesionym pokrojem i silnym wzrostem. Jego owoce są duże, jędrne, gładkie, pozbawione szczecinek, za którymi nie wszyscy przepadają. Odmiana ta dostępna jest w kilku kolorach (od jasnozielonej do ciemnofioletowej) i jest odporna na amerykańskiego mączniaka agrestu. 

Uwielbiasz agrest? Sprawdź, jak smakuje agrest kandyzowany w czekoladzie!

Agrest może być spożywany na surowo, a także jako składnik sałatek - również tych wytrawnych. Doskonale się mrozi, a także poddaje przetwórstwu: konfitury czy powidła z agrestu smakują doskonale na słodko, jak i dodatek do mięs. Agrest ceniony jest przez miłośników nalewek. Co ciekawe, owoce te sprawdzają się także w domowej pielęgnacji: maseczka z rozdrobnionych owoców agrestu sprawia, że skóra staje się promienna i oczyszczona.

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel