Derenie
Derenie to rośliny, które często przyjmują formę niewielkiego drzewka lub krzewu. Mogą mieć od 3 do nawet 10 m wysokości. Uprawia się je jako roślinę ozdobną, chociaż owoc derenia jadalnego ma niezwykłe wartości odżywcze i lecznicze.
Owoc derenia jadalnego zawiera dużo witamin i minerałów, dzięki temu stosowany jest w medycynie naturalnej. To przede wszystkim źródło witaminy C, a także P i A oraz żelaza, potasu, wapnia i fosforu, a także wielu antyoksydantów i przeciwutleniaczy. Owoce derenia są świetnym środkiem na dolegliwości układu trawiennego, mają także działanie moczopędne. Wykorzystuje się je na przetwory (sok z derenia i nalewka). Przemrożone owoce derenia mogą być spożywane na surowo.
Dereń jadalny ma stosunkowo małe wymagania glebowe. Toleruje większość rodzajów gleby, choć najlepiej czuje się w lżejszej glebie o lekko zasadowym lub obojętnym odczynie. Toleruje piasek, przejściową suszę lub zamoczenie.
Dereń czuje się dobrze zarówno w bardziej, jak i mniej nasłonecznionym miejscu.
Dereń nie lubi przesadzania. Najlepiej je sadzić jesienią. Optymalna odległość między roślinami to 3-4 metry.
Dereń jadalny nie jest jedynym przedstawicielem całej rodziny dereni. Gatunek ten obejmuje bardzo wiele roślin. Przede wszystkim można tutaj znaleźć wiele krzewów ozdobnych, które także świetnie sprawdzają się w naszym klimacie, jak np. dereń biały, Kousa, kanadyjski czy świdwa. Wszystkie gatunki są do siebie dość podobne – mają rozłożysty kształt i gęstą koronę, a także wyróżniają się ogromnymi walorami estetycznymi.