Porzeczki

Znalezione towary: 22

     

    Krzewy owocowe Porzeczka

     

    Porzeczka czarna (Ribes nigrum) jest bogatym źródłem witaminy C (w 100 g zawiera jej 50-400 mg, co zależy od klimatu; w upalne lato ilość wit. C może dojść do 2000 mg) oraz P - rytyna i pod względem ich zawartości ustępuje tylko owocom róży i rokitnika. Przyswajanie witaminy C ułatwia występująca w czarnej porzeczce właśnie rutyna. Zawiera także wit. K oraz liczne biopierwiastki. Czarna porzeczka to również źródło witamin z grupy B, prowitaminy A, biotyny i kwasu foliowego oraz wielu soli mineralnych, w tym szczególnie potasu, żelaza, wapnia, magnezu oraz rzadkich mikroelementów, takich jak mangan, bor i jod. A ponadto owoce czarnej porzeczki to cenne kwasy organiczne, pektyny, olejki eteryczne, garbniki oraz przeciwnowotworowy karotenoid luteina.

     

    Porzeczka czerwona (Ribes rubrum) Owoce porzeczki czerwonej mają znaczenie dietetyczne, wynikające ze stosunkowo dużej zawartości witaminy C, prowitaminy A, soli mineralnych, cukrów i kwasów organicznych. Spożywanie tych owoców jest zalecane w przeziębieniach, grypie czy anginie. Dzięki bogatemu składowi chemicznemu owoce te posiadają właściwości oczyszczające, odświeżające, moczopędne, przeczyszczające, wzmacniające, odtruwające oraz tamujące krwawienia.


    Porzeczka biała (Ribes niveum) Owoce porzeczki białej mogą być spożywane na surowo lub wykorzystywane do produkcji soków, dżemów, galaretek lub win. Są bogatym źródłem witaminy C i E oraz witamin z grupy B. Ponadto zawierają sole mineralne (potas, wapń, magnez, sód i żelazo). Ich spożywanie pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, łagodzi podrażnienia żołądka oraz usprawnia pracę jelit.

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixel