

















Kalarepa uprawa
Kalarepę uprawiać możemy na glebach żyznych i głębokich, o pH obojętnym lub lekko zasadowym. Stanowisko do uprawy kalarepy powinno być nasłonecznione. Kalarepę można uprawiać po sałacie lub roślinach z rodziny motylkowych. Natomiast po zakończeniu uprawy kalarepy, na tym samym miejscu możemy uprawiać np. pomidory lub fasolę. Kalarepę uprawia się tylko z rozsady. Warto samemu przygotować rozsadę, choć można również kupić gotową. Jeżeli będziemy chcieli samodzielnie wyhodować rozsadę to nasiona należy wysiać do inspektu w lutym, a cała hodowla rozsady powinna potrwać ok. 7-8 tygodni. Ważne! Uprawiając kalarepę należy dostarczać jej dużo wody gdyż ma to wpływ na smak warzywa. Przy niedostatku wody kalarepa staje się włóknista i twarda.
Kalarepa przepisy
Kalarepa jest bogata w witaminy, sole mineralne oraz błonnik. Dzięki temu kalarepa uważana jest za jedno ze zdrowszych warzyw. Kalarepa jest jednak nie tylko zdrowa ale i smaczna. Najlepiej smakuje na surowo, schrupana jak jabłko. Jednak miłośnicy tego warzywa opracowali liczne przepisy dla kalarepy. Tak więc możemy ugotować zupę z kalarepy lub dodać ją do surówek. Niezwykle świeży smak kalarepy wzbogaci każde danie. Warto również pamiętać, że im bardziej świeża kalarepa tym lepiej smakuje. Tak więc zachęcamy do samodzielnej uprawy kalarepy, co nie jest wcale trudne!