Znalezione towary: 62

    Jałowce

    Jałowce (Juniperus) to jedne z najcenniejszych iglaków to zastosowania w ogrodzie. Są łatwe w uprawie i pielęgnacji. Poszczególne gatunki jałowca mogą być wykorzystywane jako rośliny zadarniające, żywopłotowe, jako solitery lub do nasadzeń w kompozycjach. Większość gatunków i odmian dobrze sprawdza się w ogrodach skalnych.

    Jałowce służą jako schronienie i pokarm dla wielu gatunków ptaków a owoce jałowca (szyszkojagody) są cenioną przyprawą, służącą jako dodatek do dziczyzny i innych mięs. Owoce i igliwie jałowca są wykorzystywane w medycynie naturalnej (na dolegliwości układu pokarmowego, w aromatoterapii i kosmetologii).

    Jałowce wydzielają do atmosfery dużą ilość fitoncydów (związków hamujących rozwój bakterii). Oczyszczają powietrze z mikroorganizmów chorobotwórczych zagrażających ludziom oraz z patogenów niebezpiecznych dla innych roślin. Najwięcej wydziela się ich latem w ciepłe i słoneczne dni.

    Jałowce powinno się sadzić w miejscach słonecznych, w szczególności odmiany barwne. Preferują niezbyt żyzne, przepuszczalne, umiarkowanie suche gleby. Są odporne na wiele niekorzystnych czynników, ale nie lubią nadmiernej wilgotności podłoża. Jałowce powinno się podlewać jedynie w czasie długotrwałych susz i sporadycznie w ciepłe, zimowe dni.

    Jałowce nie wymagają cięcia, co najwyżej starszym okazom można korygować pokrój. Sadzonki jałowca najlepiej wysadzać do gruntu wczesną jesienią.

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixel