Blog

Przegląd gatunków malin

Maliny to owoce, które uwielbiane są na całym świecie, zważywszy na fakt, że są słodkie, zdrowe i można przetworzyć je na różne sposoby - konfitury, sorbety, koktajle, czy soki. Świetnie sprawdzają się również jako dodatek do ciast. Wzrost nacisku względem ekologicznych cech żywności zainicjował zwiększoną potrzebę poszukiwania i tworzenia coraz to nowszych odmian roślin, uodpornionych na wszelkie choroby i szkodniki. Aktualnie w rejestrze COBORU (Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych) widnieje 15 odmian malin.


Przeczytaj więcej

Choroby i szkodniki malin

Malina jest krzewem, który rośnie zazwyczaj "na dziko" w lasach. Jednakże coraz częściej hodowcy decydują się na uprawę tego słodkiego owocu w swoim ogródku czy sadzie. Choć sama pielęgnacja nie jest bardzo trudna, malina jest krzewem narażonym na ataki zarówno chorób, jak i niechcianych szkodników. Problemy związane z pojawieniem się takich sytuacji występują zazwyczaj przez nieodpowiednią pielęgnację krzewów, a co za tym idzie - złymi warunkami uprawy.


Przeczytaj więcej

Malinojeżyna – dwa w jednym.

Aby zaspokoić najwybredniejsze gusty, ogrodnicy nie ustają w wysiłkach, aby tworzyć coraz to nowe gatunki owoców. Tym razem pokuszono się o owoc, który jest połączeniem najlepszych cech gatunkowych maliny i jeżyny. Cechy maliny – to duże owoce w kolorze czerwieni lub bordo, natomiast cechy jeżyny to sprężyste, długie pędy. Owoce malinojeżyny są słodkie i soczyste, ale mają nieco łagodniejszy smak, niż owoce z odrębnych gatunków. Dlatego chcąc uzyskać bardziej wyrazisty smak przetworów, należy dodać jakiś kwaśniejszy owoc. Mogą być spożywane bezpośrednio, ale nadają się także na przetwory. Można robić z nich wino, galaretki, dżemy, konfitury i soki. Owoce malinojeżyny są duże i mają lekko podłużny kształt.


Przeczytaj więcej

Malina żółta – nietypowa i pyszna

Malina żółta ma dość duże, kuliste owoce o barwie żółto-pomarańczowej. Ten nietypowy kolor jednak nie ma wpływa na ich smak. Maliny żółte są aromatyczne, smaczne i słodkie. Owoce na krzewach maliny żółtej pojawiają się pod koniec września i utrzymują się do początków października. Malina żółta owocuje na pędach jednorocznych, co z uwagi na późne kwitnienie ma wpływa na nieobecność takich chorób, jak kistnik malinowiec czy kwieciak malinowiec, młode pędy zaś nie są porażone przez pryszczarki. Owoce maliny żółtej oprócz walorów smakowych nie mają tendencji do szybkiego gnicia i bardzo dobrze znoszą transport. Nadają się do spożywania bezpośrednio, jak również do zamrażania i na przetwory. Z maliny żółtej można robić galaretki, dżemy i masy do ciast.


Przeczytaj więcej

Malina olbrzymia – wczesna i duża

Malina olbrzymia charakteryzuje się dużymi owocami o nieco stożkowym kształcie i jak na malinę dość dużą trwałością. Kwitnie w maju, natomiast owocuje w czerwcu i należy do odmian wczesnych. Krzew maliny olbrzymiej osiąga wysokość do 180 cm. Malina olbrzymia owocuje na pędach dwuletnich. Jest bardzo plenna i posiada gładkie pędy.


Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel