Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Nasiona warzyw

Ogórki małosolne, kiszone, konserwowe przegląd odmian
W dzisiejszych czasach ciężko sobie wyobrazić życia bez pysznych i pachnących ogórków. Historia jego pojawiania i uprawy w naszym kraju jest niestety nie ścisła. Wiadomo jednak, że potrawy z ogórka docenili w XVI w. chłopi. Stąd też mamy pyszną mizerię - potrawę dawnej społeczności wiejskiej. I nic w tym dziwnego, są stosunkowo łatwe w uprawie, wyśmienite w smaku, a przede wszystkim mamy możliwość spożywania ich w różnych postaciach - na surowo, konserwowo i w formie kiszonek. I to wszystko z zapachem aromatycznego kopru w tle. Jakie popularne odmiany są godne uwagi?
Czytaj więcej
Uprawa pomidorów w pigułce

Pomidor to warzywo numer 1 na całym świecie. Jest bardzo lubiane i chętnie uprawiane w ogrodach a jego walory smakowe są nie do przecenienia. Choć samodzielna uprawa pomidorów wymaga sporo wiedzy i zaangażowania, warto znaleźć dla tego warzywa miejsce w swoim ogrodzie.

Czytaj więcej
Gotowa rozsada warzyw gruntowych
Gotowa rozsada warzyw gruntowych to rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu bądź możliwości na wyhodowanie własnych sadzonek ulubionych warzyw. Od pewnego czasu nie tylko rolnicy czy hurtownicy mają możliwość zamawiania gotowej już rozsady polowej. Teraz każdy indywidualny klient detaliczny może mieć w swoim ogrodzie lub balkonie swój warzywnik.
Czytaj więcej
Uprawa warzyw - dobre sąsiedztwo roślin
Własny ogródek warzywny - to marzenie większości z nas. Samo wyobrażenie tego, że w każdej chwili możemy udać się do swojego ogrodu po potrzebną nam roślinę, gdzie wszystko jest ekologiczne i wiemy "co jemy" - bezcenne. Ale aromatyczny warzywniak rządzi się też swoimi prawami, a szczególnie rośliny, które w nich posadzimy czy wysiejemy. W głównej mierze chodzi o tak zwane dobre sąsiedztwo roślin - czyli rośliny winny być tak posadzone, aby wzajemnie się nie ograniczały lub też nie wpływały negatywnie na siebie.
Czytaj więcej
Rozsada warzyw od A do Z

Wraz z nadejściem wiosny nadchodzi idealny moment, aby rozpocząć domową uprawę rozsady warzyw ciepłolubnych. Wielodoniczki lub krążki torfowe ustawione na kuchennym parapecie pozwalają na wysiew nasion, który zapewni młodym roślinom optymalne warunki do wzrostu. Gatunki o długim okresie wegetacji wymagają odpowiednio wysokiej temperatury, dlatego do gruntu można je przesadzać dopiero po ustąpieniu wiosennych przymrozków, czyli w drugiej połowie maja. Wysiew bezpośredni w tym terminie nie zapewniłby im wystarczająco długiego czasu na osiągnięcie dojrzałości przed nadejściem jesieni. Dlatego warto już teraz zadbać o zdrową i silną rozsadę, która w sezonie obficie zaowocuje w przydomowym ogrodzie.

Czytaj więcej
Wiosna przed nami, zbliża się czas wysiewu nasion warzyw i kwiatów wprost do gruntu. A co w przypadku, gdy nigdy tego nie robiliśmy? Kiedy nawet nie wiemy jak się do tego zabrać, a termin "produkcja rozsady" jest dla nas totalną abstrakcją? Marzymy o bujnych kwiatach, aromatycznych ziołach i świeżych warzywach, lecz brakuje odpowiedniej nam wiedzy.
Czytaj więcej
Dobór wielkości doniczek do gatunku produkowanej rozsady
Zasada produkcji rozsady, niezależnie od gatunku rośliny (obojętne czy to będą kwiaty, zioła, czy warzywa) jest taka sama. Wysiewa się nasiona rośliny do mniejszych pojemników, odstawia do szklarni lub tunelu foliowego (może być nawet parapet) do czasu aż nasiona skiełkują. Następnie przesadza się młodą rozsadę do większych doniczek czy skrzynek i dalej hoduje się pod osłoną aż nie wykształci się kilka liści właściwych.
Czytaj więcej
pixel