Ogórki małosolne, kiszone, konserwowe przegląd odmian

2022-02-25
Ogórki małosolne, kiszone, konserwowe przegląd odmian

W dzisiejszych czasach ciężko sobie wyobrazić życia bez pysznych i pachnących ogórków. Historia jego pojawiania i uprawy w naszym kraju jest niestety nie ścisła. Wiadomo jednak, że potrawy z ogórka docenili w XVI w. chłopi. Stąd też mamy pyszną mizerię - potrawę dawnej społeczności wiejskiej. I nic w tym dziwnego, są stosunkowo łatwe w uprawie, wyśmienite w smaku, a przede wszystkim mamy możliwość spożywania ich w różnych postaciach - na surowo, konserwowo i w formie kiszonek. I to wszystko z zapachem aromatycznego kopru w tle. Jakie popularne odmiany ogórka są godne uwagi?

Jakie odmiany na ogórki małosolne

Ogórki, z których chcemy zrobić ogórki małosolne nie powinny one być przerośnięte w grubość, mieć dość cienką skórkę i wydłużony cylindryczny kształt. Warto, aby również miały jak najmniejszą, z ledwie zaznaczonymi zalążkami pestek. Kwaszeniaki generalnie mają najwyższą zawartość cukrów i dlatego też dochodzi do prawidłowej fermentacji.

Do najpopularniejszych odmian ogórków na ogórki małosolne to np.:

  • Ogórek gruntowy Cezar - konserwowa odmiana o silnym wzroście, z białymi kolcami. Owoce ma wyrównane, bardzo kształtne, ciemnozielone z jasnym marmurkiem, bez tendencji do żółknięcia. Ma wysoką tolerancję na mączniaka prawdziwego, rzekomego, kanciastą plamistość, parcha dyniowatych i CMV. Rośliny charakteryzują się długą żywotnością, co umożliwia dłuższy okres zbioru.
  • Ogórek gruntowy Polan - polski mieszaniec do uprawy na konserwowanie czy kiszenie, nawet przy dwukrotnym zbiorze dziennie. Odmiana wczesna, która szybko wchodzi w okres owocowania, bardzo intensywnego. Odporna na parcha, tolerancyjna na mozaikę wirusową o częściowo na kanciastość. Owoc cylindryczny, zaokrąglony na końcach, soczysty, zielony, bez tendencji do żółknięcia.
  • Ogórek gruntowy Prymus - białokolcowa odmiana średnio wczesna, typowo konserwowa. Owoce bardzo kształtne, zielone ze smugami, bez tendencji do żółknięcia. Jest odporna na parcha dyniowatych, tolerancyjna wobec mączniaka prawdziwego i rzekomego, a także kanciastej plamistości.
Ogórek gruntowy Polan
Ogórek gruntowy Prymus

Jakie odmiany na ogórki kiszone

Ogórek kiszony być w kształcie regularnego, wydłużonego cylindra. Ważne, aby nie przerastały w grubość. Zazwyczaj warto, aby miały mniej więcej od 5cm do 15cm. Generalnie przyjmuje się stosunek 3:1, czyli winien być trzy razy dłuższy niżeli wynosi jego szerokość. Takie kwaszeniaki po ukiszeniu są chrupkie i jędrne. Najlepiej także, aby miały cienką skórkę.

  • Ogórek gruntowy Śremski - najpopularniejsza odmiana ogórka wczesnego na ogórki kiszone. Owoce mają zielone, z delikatnym marmurkiem i jasnymi smugami. Odmiana ta nie ma tendencji do żółknięcia, ani przerastania w grubość. Do ostatniego zbioru owoc w dalszym ciągu pozostaje bardzo kształtny. Wykazuje dużą odporność na mączniaka rzekomego i parcha dyniowatych. 
  • Ogórek gruntowy Maksimus - wczesna odmiana o przeważającej liczbie kwiatów. Owoce cylindryczne, żebrowane, zielone, z jaśniejszymi smugami i marmurkiem. Odmiana na ogórki kiszone ta o wysokim udziale wczesnego plonu, tolerancyjna na mączniaka prawdziwego i rzekomego.
  • Ogórek gruntowy Kmicic - odmiana o smukłych owocach, niezwykle plenna. Dodatkowo odporna jest na szkodniki i choroby. Owoce są zielone i pozbawione goryczy.

Jakie ogórki na ogórki konserwowe

Ogórek konserwowy najlepiej jeśli będzie w regularnym kształcie wydłużonego cylindra i nie przerastały w grubość. Zazwyczaj do wekowania, warto aby miały mniej więcej od 5cm do 15cm wielkości. Aby były najlepsze, aby wielkość była w stosunku 3:1, czyli tak, aby był trzy razy dłuższy niżeli wynosi jego szerokość. Takie ogórki są potem są chrupkie i jędrne. Najlepiej także, aby miały cienką skórkę.

  • Ogórek gruntowy Anulka - bardzo plenna odmiana, o wysokim plonie. Owoce są małe i krótkie, bardzo kształtne, cylindryczne, przeważnie o jednakowym rozmiarze. Kolor ich to jasnozielony, z małymi brodawkami, bez tendencji do bielenia. Wykazuje dużą tolerancję na wirusa mozaiki ogórka, parcha dyniowatych czy mączniaka rzekomego. 
  • Ogórek gruntowy Tytus - kolejna odmiana na ogórki konserwowe o małym rozmiarze i jednakowym kształcie. Jedna z najwcześniejszych odmian, o wysokiej plenności. Skórka ogórka Tytus jest ciemnozielona, z rozmytymi smugami. Owoce nie wykazują tendencji do pogrubienia. Cechuje się dużą odpornością mączniaka rzekomego oraz wirusa mozaiki ogórka i całkowicie odporna na parcha dyniowatych. 
  • Ogórek gruntowy Grot - niezwykła odmiana o smukłych, jasnozielonych owocach na ogórki konserowe. Ta wczesna odmiana ma w większości kwiaty żeńskie. Podobnie jak wyżej wymienione odmiany, ta również odporna jest na mączniaka rzekomego i parcha dyniowatych.

Jak siać ogórki?

Wysiew nasion ogórka rozpoczynamy w szklarni w kwietniu lub w maju bezpośrednio do gruntu. Do dołku o głębokości 1,5-2cm umieszczamy maksymalnie 3 nasiona ogórków. Odstępy między dołkami niechby wynosiły 10-15cm, a rzędy co 80-120cm. Kiełkowanie nasion ogórka następuje w temperaturze 15-18'C, chodź najlepsza była by 20'C. Kwiaty ogórków otwierają się przy temperaturze 15'C, a pylniki zaczynają produkują pyłek już przy 17'C. 

Ogórki cenią sobie stanowisko osłonięte od wiatru, dobrze nasłonecznione i cieplutkie. Ziemie najlepiej jeśli będzie przepuszczalna i próchniczna.

Pokaż więcej wpisów z Luty 2022

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel