Jodły
Jodły to długowieczne, wysmukłe drzewa iglaste, o regularnym stożkowym pokroju, należące do rodziny sosnowatych. Wierzchołki koron wiekowych jodeł rozszerzają się, tworząc coś na kształt bocianiego gniazda. Jodły mają zielone, szarozielone, srebrzyste lub niebieskawe pędy, złożone z pojedynczych igieł. Dojrzałe okazy wytwarzają sterczące do góry szyszki. Kiedy szyszki dojrzeją, rozpadają się na drzewie, pozostawiając po sobie zdrewniałe osie owocostanów.
Jodły rosną głównie w strefie klimatu chłodnego i umiarkowanego półkuli północnej. Są to duże, a czasami nawet wręcz olbrzymie drzewa, dorastająco od 30 m do 50 m wysokości. Najwyższy gatunek, jodła olbrzymia, dorasta do ponad 70 m.
Do naszych ogrodów najlepiej wybrać jodły wolniej rosnące, jak jodła: koreańska, górska, kalifornijska oraz grecka. Są też odmiany niskie i karłowe. Ze względu na fakt, że drzewa te mają głęboki system korzeniowy, można wokół nich posadzić inne rośliny.
Jodły lubią stanowiska wilgotne, osłonięte od mroźnych i wysuszających wiatrów. Nie lubią miejsc zalewanych wodą, upałów i suszy, a niektóre gatunki także zanieczyszczonego powietrza. Najlepiej rosną w miejscu półcienistym albo w pełnym słońcu. Gleba powinna być dobrze przygotowana, przepuszczalna i bogata w składniki pokarmowe.
Jodły stanowią naturalną ochronę przed zanieczyszczeniami powietrza, wiatrem oraz hałasem. Dostarczają dużych ilości tlenu oraz wydzielają delikatne olejki eteryczne o leczniczym działaniu. Zapach ten jest szczególnie wyczuwalny w gorące letnie dni.