- 1
- 2
















































































Skąd pochodzi kawa?
Kawa to jeden z podstawowych artykułów spożywczych i najważniejszych towarów handlowych na świecie. Kawa jest napojem sporządzanym z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się około XVI wieku. Jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny.
Formy dostępności kawy
- w ziarnach niepalonych („zielona”)
- w ziarnach palonych
- mielona
- rozpuszczalna (liofilizowana lub suszona przez rozpylanie w gorącym powietrzu)
Właściwości kawy
Kawa pita w umiarkowanych ilościach posiada pewne pozytywne, niekiedy nawet lecznicze właściwości. Dzięki zawartości kofeiny kawa pełni rolę stymulującą, pobudza organizm, zwiększa sprawność myślenia, znosi zmęczenie psychiczne i fizyczne. Polepsza pamięć krótkotrwałą i zdolności poznawcze. Zmniejsza ryzyko zachorowania na marskość wątroby. Ułatwia koncentrację, a także pozytywnie wpływa na krążenie i układ trawienny. Przyśpiesza metabolizm, tym samym zwiększa tempo przemiany lipidów i pomaga zapobiegać zmęczeniu mięśni. Zmniejsza ryzyko wystąpienia u mężczyzn kamicy żółciowej oraz zachorowania na chorobę Parkinsona. Przyczynia się do zmniejszenia zachorowalności na nowotwory pęcherza wśród palaczy, cukrzycę typu II, raka jelita i wątroby. Jest źródłem przeciwutleniaczy. Polepsza perystaltykę jelit. Może ograniczać rozwój próchnicy zębów.