





















Uprawa selera
Seler jest warzywem bardzo zdrowym, zawierającym wiele pożytecznych witamin i substancji mineralnych. Zachęcamy zatem do uprawy selera na własnej grządce! Gleba powinna być żyzna ale nie zbyt ciężka. Należy unikać zakwaszenia gleby. Seler nie toleruje wysokich temperatur ani ciągłego nasłonecznienia. Uprawę selera podlewamy regularnie (jest to bardzo ważne!). Należy utrzymywać podłoże stale umiarkowanie wilgotne. Ważne też aby regularnie odchwaszczać uprawę selera oraz wzruszać ziemię pomiędzy rzędami, tak aby ziemia nie była zbyt zbita. W Polsce seler uprawia się z rozsady.
Nasiona selera
Produkcję rozsady rozpoczynamy od wysiania nasion selera w połowie marca lub nieco wcześniej. Wysiane nasiona odstawiamy w ciepłe i jasne miejsce. Dojrzała rozsada powinna mieć ok. 5 liści właściwych. Czas od wysiania nasion selera do wyrośnięcia rozsady gotowej do wysadzenia powinien wynosić ok. 8 tygodni. Gotową rozsadę wysadza się do gruntu gdy temperatura unormuje się na poziomie powyżej 11oC. Rozstawa powinna wynosić ok. 30x30 cm. Zbiór selera przeprowadzamy w miarę dojrzewania korzenia. Dlatego też należy systematycznie doglądać swoją uprawę selera i zbierać dojrzałe warzywa.