- 1
- 2
















































































Hodowla fasoli
Fasola to bardzo pożywne warzywo, które wykorzystuje się w wielu potrawach, dlatego cieszy się coraz większą popularnością. Można hodować fasolę w dwóch celach: dla strąków lub dla nasion. Hodowla fasoli dla strąków cechuje się wcześniejszym zbiorem (strączki fasoli obrywamy gdy ziarna są wielkości mniej więcej ziaren pszenicy). Natomiast podczas hodowli fasoli dla jej nasion, zbieramy strąki znacznie później - gdy liście zaczynają żółknąć i opadać.
Uprawa fasoli
Do uprawy fasoli potrzebujemy żyznej ziemi, bogatej w składniki pokarmowe. Warto przed wysianiem nasion nawieźć ziemię kompostem. Fasola jest rośliną ciepłolubną i światłolubną dlatego stanowisko powinno być nasłonecznione. Uprawę fasoli należy zacząć od wysiania nasion fasoli w połowie maja (gdy temperatura podrośnie - nasiona kiełkują w 16oC). Nie należy siać fasoli na miejscu gdzie wcześniej uprawiano warzywa korzeniowe np. marchew czy pietruszkę. Będzie za to bardzo dobrze rosnąć na miejscu gdzie wcześniej rosła wczesna kapusta. Jeżeli uprawiamy fasolę z odmian wysokich nie należy zapominać o podporach (wysokich tyczkach). Wbijamy je jeszcze przed wysianiem nasion! Przy uprawie fasoli bardzo ważne jest podlewanie. Dlatego należy regularnie dostarczać jej wodę (ok. 20l na 1m2).