Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Sadzonki malin

36 produkty

Najczęściej spotykane w polskich ogrodach są sadzonki malin właściwych, tzw. malin leśnych (Rubus idaeus). To roślina wieloletnia, zaliczana do rodziny różowatych, która posiada charakterystyczne czołgające się kłącza. W naturze występuje niemal w całej Europie i w części Azji. Aktualnie wyróżnia się 15 gatunków malin, wszystkie cenione są ze względu na swoje niewielkie owoce o wyjątkowym smaku. Same owoce znacznie różnią się jednak wielkością: rekordzistką jest malina olbrzymia, której owoce mają nawet parę centymetrów,  Znajomość prawidłowych technik pielęgnacji malin zwiększa uzyskiwany plon i chroni rośliny przed atakiem najpopularniejszych chorób.

Czytaj więcej

Maliny - sadzenie, uprawa, nawożenie i przycinanie tych krzewów

Maliny najlepiej jest sadzić w glebach o podłożu kwaśnym o pH 6,5, żyznych i próchniczych. Najgorszym z możliwych wyborów jest za to gleba piaszczysta, uboga, lekka. Maliny nie lubią również nadmiernej wilgoci i gliniastego podłoża. To, o czym koniecznie należy pamiętać wybierając stanowisko dla malin to to, że uwielbiają one słońce: najlepiej więc znaleźć dla nich zaciszny kącik o ekspozycji południowo-wschodniej i południowo-zachodniej. Krzewy malin mają długie i dość delikatne pędy: osłonięcie ich od wiatru sprawi, że się nie połamią w czasie letnich burz. 

Sadzenie malin uwarunkowane jest również od rodzaju sadzonki. Jeśli posiadamy maliny z odsłoniętym systemem korzeniowym, konieczne jest ich posadzenie późną jesienią (najlepiej końcem października lub początkiem listopada), ewentualnie wczesną wiosną. Z kolei maliny kupowane w doniczkach mogą być wysadzane przez cały rok. Krzewy sadzi się płytko, jedynie przykrywając ich korzenie glebą na ok. 2 cm. Zaraz po posadzeniu malin obficie je podlewamy, ubijamy ziemię wokół nich i przycinamy pędy na wysokość ok. 15 cm nad poziomem gleby.  

Przycinanie malin to czynność, którą trzeba powtarzać co roku. W przypadku gatunków owocujących na pędach dwuletnich cięcie jesienne ogranicza się do wycięcia jedynie pędów, które zakończyły owocowanie. Pozostawienie pędów jednorocznych gwarantuje plon w następnym roku w lecie. Z kolei gatunki tzw. powtarzające (czyli owocujące latem i jesienią tego samego roku), usychają pod koniec jesieni. Takie rośliny prowadzi się w formie swobodnie puszczonych krzewów, które wraz z zakończeniem owocowania ścina się przy samej ziemi. Można również zrobić to na początku kolejnej wiosny, jednak suche krzewy malin nie stanowią ozdoby ogrodu. 

Jeśli chodzi o nawożenie, maliny wymagają zakwaszania gleby, jeśli nie ma ona odpowiedniego pH. W przeciwnym wypadku owoce maliny są niewielkie i mało słodkie. Na smak owoców wpływa również duża dostępność składników odżywczych w glebie, co można uzyskać dodając dedykowane odżywki. Odchwaszczanie malin jest potrzebne w przypadku gatunków dwuletnich nim się ukorzenią. W późniejszym czasie regularne przycinanie trawy wokół malin w większości przypadków wystarczy, aby uzyskać satysfakcjonujący plon. 

Odmiany i gatunki malin idealne na przetwory i łatwe w hodowli

Przegląd gatunków malin dobrze rozpocząć jest od rozróżnienia krzewów na rośliny jednoroczne i dwuletnie. Jeśli chodzi o maliny owocujące na pędach jednorocznych, zwanych inaczej malinami powtarzającymi lub malinami jesiennymi, do najpopularniejszych zalicza się odmiany:

  • 'Polka', zwana niekiedy także maliną olbrzymią ze względu na wielkie, aromatyczne owoce. To łatwa w uprawie odmiana, nie atakują jej choroby grzybowe i jest raczej omijana przez szkodniki. Co ważne, krzaki maliny tej odmiany nie wymagają podpór. Posadzona w odpowiednim miejscu roślina będzie owocować od sierpnia aż do przymrozków. 
  • 'Polana' to jedna z najstarszych polskich odmian. Owoce tej rośliny są smaczne, bardzo czerwone, raczej średnie jeśli chodzi o wielkość. Również nie wymaga stosowania podpór. 
  • 'Polesie' to odmiana, której nie straszna jest antraknoza malin i owocuje od lipca do pierwszych dni listopada. 

Do najbardziej popularnych odmian dwuletnich zalicza się odmiany:

  • 'Bristol', czyli czarna malina (więcej o malinie czarnej przeczytasz na naszym blogu). Jak sama nazwa wskazuje, owoce tej rośliny mają ciemną barwę, doskonale więc sprawdzają się jako dekoracja na letnich tortach i ciastach. Najlepiej jest jednak spożywać owoce czarnej maliny wprost z krzaczka, nie najlepiej się przechowuje. Wytwarza długie pędy, które powinny być wsparte na podporach.
  • 'Laszka' to odmana owocująca bardzo wcześnie, bo już na początku czerwca. Wymaga podpór, ponieważ bardzo szybko przyrasta, za to jest mrozoodporna i odporna na choroby grzybowe. 
  • 'Tulameen' to odmiana o podłużnych, błyszczących owocach. Wymaga kopczykowania, ponieważ nie jest odporna na mróz. Najlepiej uprawiać ją pod osłonami, odwdzięczy się wyjątkowo smacznymi owocami i bardzo obfitym plonem. Niestety, jest bardzo wrażliwa na szarą pleśń i inne choroby grzybowe. 
  • 'Fallgold' to odmiana dająca pomarańczowe maliny o bardzo słodkim smaku. 

Wszystkie maliny dwuletnie przycinamy jedynie w połowie: wycinając pędy dwuletnie, które już nie będą owocować, najlepiej końcem sezonu.

Na szczególną uwagę zasługuje odmiana 'Zamatos', którą można hodować w doniczce. Jej owoce idealnie się mrożą i przechowują, czego niestety nie można powiedzieć o pozostałych odmianach. Z kolei malinojeżyna jest sztucznie wyhodowaną w Szkocji krzyżówką jeżyny krzewiastej (Rubus fruticosus) i maliny właściwej. Owoce tej rośliny mają ciekawy smak, nadają się świetnie do przetworów i tłoczenia soków oraz wina. Dobrze się także przechowują mrożone

Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj nasz poradnik na blogu Sadowniczy.pl: Maliny w pigułce. Nawożenie, pielęgnacja, przycinanie.

Choroby i szkodniki malin - jak z nimi walczyć?

Najbardziej powszechną chorobą maliny jest szara pleśń, która prowadzi do gnicia owoców. Niestety, ale jej objawy są zauważalne dopiero przy zbiorze owoców. Przed infekcją chroni jedynie oprysk ochronny z fungicydów na maliny. Sadzonki rośliny narażone są z kolei na liczne szkodniki podgryzające korzenie: jeśli w naszym ogrodzie mamy z nimi problem, warto rozważyć posadzenie roślin na podniesionych grządkach lub uprawianie maliny w doniczce. Największym wrogiem malin jest jednak kistnik malinowiec, czyli chrząszcz składający jaja w malinach i którego larwy żerują na jej liściach, co może prowadzić do zmniejszenia plonu nawet o 80%. 

Chcąc zapewnić swoim roślinom prawidłowe warunki do zdrowego wzrostu, należy zatem rozważyć regularne stosowanie oprysków z dostępnych w sklepach ogrodniczych środków. Nie bez znaczenia jest także ziemia pod maliny: nie przelewanie jej, ale dbanie o odpowiednią wilgotność sprawi, że rośliny będą mniej narażone na pojawienie się niebezpiecznych i trudnych do usunięcia chorób grzybowych.

pixel