Cisy
Cisy to iglaki występujące w postaci krzewów i drzew zimozielonych. Osiągają wysokość nawet do kilkunastu metrów, jednak większość z nich dorasta przeważnie do około dwóch metrów. Cis jest gatunkiem długowiecznym, bardzo odpornym na wszelkie zanieczyszczenia powietrza. Jest rośliną dwupienną. W naszych ogrodach możemy spotkać odmiany okrywowe, krzaczaste i kolumnowe. Należy pamiętać, że jest to krzew trujący.
Cisy najlepiej rosną na stanowiskach wilgotnych, zasadowych, o dużym zacienieniu. Uprawa cisu jest najważniejsza w jego pierwszych latach, gdyż młode krzewy bardziej narażone są na choroby, susze i niskie temperatury.
Cisy powinny być sadzone na taką samą głębokość na jakiej rosły w donicy. Rozstaw sadzenia dobieramy w zależności od odmiany.
Cisy świeżo posadzone nie powinny być przez około dwa tygodnie niczym nawożone, jedynie dobrze podlane.
Cisy wymagają regularnego przycinania. Wykonujemy je wczesną wiosną, jeszcze przed okresem wegetacyjnym. Latem cięcie można powtórzyć. Podczas cięcia skracamy przyrosty zeszłoroczne przynajmniej o połowę. Pędy stare i suche usuwamy przy samym pniu. Młode cisy powinny być cięte dwa razy do roku, starsze tylko raz.
Cisy dzięki niezwykłym kolorom igieł oraz obecności na osobnikach żeńskich czerwonych osnówek, są niezwykłą ozdobą niejednego ogrodu. Najczęściej sadzone są z przeznaczeniem na wyjątkowe żywopłoty.