Bzy czarne

Znalezione towary: 8

    Bzy czarne

    Bez czarny, nazywany też bzem lekarskim, to wysoki krzew lub niewielkie drzewo, dorastające do kilku metrów wysokości. To gatunek kosmopolityczny, który łatwo przystosowuje się do różnych warunków. Jest określany mianem rośliny ruderalnej, rośnie praktycznie wszędzie. W środowisku naturalnym uchodzi za azotolubną roślinę wskaźnikową.

    Czarny bez jest najbardziej dekoracyjny w okresie kwitnienia, gdy pojawiają się duże baldachy kremowobiałych kwiatów. Ozdobą rośliny są też błyszczące, czarne, jadalne owoce, które dojrzewają stopniowo - w sierpniu lub wrześniu. Owoce bzu czarnego są chętnie zjadane przez ptaki.

    Czarny bez powinno się sadzić w miejscach słonecznych i ciepłych. Krzew znakomicie radzi sobie także w półcieniu.

    Toleruje różne typy podłoży (w tym jałowe, suche i okresowo podmokłe). Najlepsze do uprawy bzu czarnego są gleby przepuszczalne, próchnicze, średnio wilgotne, zasobne w związki azotowe i wapń, o pH 5,5-6,5.

    Czarny bez doskonale znosi zanieczyszczenia powietrza i warunki miejskie, a do tego jest dość odporny na choroby i szkodniki. To gatunek mrozoodporny, który nie wymaga okrycia przed nadejściem zimy.

    Kwiaty bzu czarnego zawierają flawonoidy, kwasy organiczne i sole mineralne. Owoce bzu czarnego są natomiast bogate w cukry, antocyjany, pektyny, witaminy, sole mineralne i kwasy organiczne. Kwiaty i owoce bzu czarnego wykazują właściwości przeciwgorączkowe, napotne i moczopędne. Napary z bzu czarnego zaleca się stosować przy niewłaściwej przemianie materii, przeziębieniu, grypie, depresji i dolegliwościach układu krążenia.

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixel