






























Dlaczego warto uprawiać nasiona fasoli? Powodów jest wiele. Przede wszystkim stanowią podstawowe źródło białka roślinnego w żywieniu człowieka. Szczególnie polecana jest dla wegetarian – jako substytut zwierzęcego białka. Poza tym, obfituje w składniki mineralne oraz witaminy z grupy B.
Uprawa fasoli na suche ziarno
Uprawa fasoli nie należy do skomplikowanej. Należy tylko pamiętać, że roślina preferuje stanowiska osłonięte od wiatru oraz wykazuje duże wymagania cieplne. Zaczyna kiełkować, gdy temperatura powietrza wynosi co najmniej 11 stopni Celsjusza. Kiedy wysiewać nasiona fasoli na suche ziarno? Przyjmuje się, że najlepszy okres to miedzy 10 a 15 maja (max. do połowy czerwca). Wówczas ma czas, aby dojrzeć oraz zaschnąć przed jesiennymi deszczami. Nasiona fasoli na suche ziarno najlepiej umieszczać w pasach oddalonych co 40 cm (dla odmiany karłowej) oraz 60 cm (dla odmiany tyczkowej).
W Sadowniczy.pl oferujemy bogaty wybór gatunków fasoli na suche ziarno. W sprzedaży dorodny „Piękny Jaś”, wczesna „Igołomska” i karłowa – o białych i czerwonych nasionach. Zapraszamy do zakupów!