









Patison uprawa
Patisony należą do tej samej rodziny co dynie czy arbuzy czyli dyniowate. I jak każdy przedstawiciel tej rodziny patisony są bardzo wrażliwe na niskie temperatury. Do uprawy patisonów potrzebujemy zatem ciepło oraz żyzną glebę. Podłoże powinno być bogate w składniki pokarmowe i nie zbyt ciężkie. Warto nawieźć glebę kompostem (ok. 60kg/m2) lub obornikiem. Stanowisko powinno być osłonięte i nasłonecznione. Uprawę patisona można rozpocząć z rozsady lub z wysiania nasion wprost do gruntu, przy czym uprawa z rozsady daje lepsze efekty. Nasiona patisona wysiewa się do pojemników np. do doniczek w kwietniu. Odstawia w ciepłe miejsce, a po wykiełkowaniu nasion należy usunąć najsłabsze rośliny. Gotową rozsadę po zahartowaniu wysadza się w połowie maja. Rozstawa na miejsce stałe wynosi ok. 80 cm (w rzędzie) na 100 cm.
Warto wiedzieć! Patison jest bardzo plenną rośliną. Z jednej rośliny możemy mieć 30-50 owoców! Dlatego nie trzeba wysadzać dużo roślin aby mieć duży zbiór.
Patison przepisy
Patisony są bardzo zdrowe i lekkostrawne. Zawierają dużo witamin oraz składników mineralnych, do tego są nisko kaloryczne. Patisony to doskonałe warzywa dla osób z nadciśnieniem czy też cierpiących na otyłość. Przepisy z patisona to głównie przetwory marynowane. Niewielkie patisony można marynować w całości, większe należy pociąć na kawałki. Można również przegryzać patisony na surowo. Patisony są wykorzystywane również w przepisach jako dodatek do mięs.