Nasiona Patisona
Znalezione towary:
10Dynia zwyczajna OKRA 5gCucurbita pepo
Kod produktu: 166729 (Lokalizacja: M12\KC\C1591)
Odmiana wczesna, krzaczasta, plenna, równomiernie dojrzewająca. Owoce w kształcie dysku o średnicy 20 cm. Skórka ciemnozielona, gładka. Miąższ biało-kremowy, kruchy. Okra dorasta do długość 6,5 cm i średnicę 14 cm.Producent nasiona-POLAN.
Dynia zwyczajna Patison Disco 100gCucurbita pepo
Kod produktu: 170611 (Lokalizacja: M12\KC\C1484)
Odmiana krzaczasta o zwartym typie wzrostu. Owoce młode mają jasnozieloną gładką skórkę, starsze są białokremowe. Patison jest cennym warzywem ze względu na swe wartości dietetyczne. Rośliny nie wymagają ochrony chemicznej.
Dynia zwyczajna Patison Disco 2gCucurbita pepo
Kod produktu: 32735 (Lokalizacja: M12\KC\C0207)
Odmiana krzaczasta o zwartym typie wzrostu. Owoce młode mają jasnozieloną gładką skórkę, starsze są białokremowe. Patison jest cennym warzywem ze względu na swe wartości dietetyczne. Rośliny nie wymagają ochrony chemicznej.
Dynia zwyczajna Patison DISCO 3gCucurbita pepo
Kod produktu: 166727 (Lokalizacja: M12\KC\C1246)
Odmiana krzaczasta o zwartym typie wzrostu. Owoce młode mają jasnozieloną gładką skórkę, starsze są białokremowe. Patison jest cennym warzywem ze względu na swe wartości dietetyczne. Rośliny nie wymagają ochrony chemicznej. Producent POLAN.
Dynia zwyczajna Patison Disco 5gCucurbita pepo
Kod produktu: 168553 (Lokalizacja: M12\KC\C1579)
Odmiana krzaczasta o zwartym typie wzrostu. Owoce młode mają jasnozieloną gładką skórkę, starsze są białokremowe. Patison jest cennym warzywem ze względu na swe wartości dietetyczne. Rośliny nie wymagają ochrony chemicznej.
Dynia zwyczajna Patison Gagat 2gCucurbita pepo
Kod produktu: 21179 (Lokalizacja: M12\KC\C0206)
Odmiana wczesna, krzaczasta, plenna, równomiernie dojrzewająca. Owoce w kształcie dysku o średnicy 20 cm. Skórka ciemnozielona, gładka. Miąższ biało-kremowy, kruchy.
Dynia zwyczajna Patison GAGAT 3gCucurbita pepo
Kod produktu: 166730 (Lokalizacja: M12\KC\C1378)
Odmiana wczesna, krzaczasta, plenna, równomiernie dojrzewająca. Owoce w kształcie dysku o średnicy 20 cm. Skórka ciemnozielona, gładka. Miąższ biało-kremowy, kruchy. Producent nasiona-POLAN.
Dynia zwyczajna Patison OKRA 3gCucurbita pepo
Kod produktu: 166728 (Lokalizacja: M12\KC\C1375)
Odmiana wczesna, krzaczasta, plenna, równomiernie dojrzewająca. Owoce w kształcie dysku o średnicy 20 cm. Skórka ciemnozielona, gładka. Miąższ biało-kremowy, kruchy. Okra dorasta do długość 6,5 cm i średnicę 14 cm.Producent nasiona-POLAN.
Dynia zwyczajna Patison Custard White 5gCucurbita pepo
Kod produktu: 155460 (Lokalizacja: M12\KC\C0872)
Odmiana wczesna, plenna, o białych owocach w kształcie dysku i średnicy ok. 6-7 cm. Okres wegetacji to ok. 50 dni. Odmiana odporna na mączniaka rzekomego. Młode owoce są bogate w witaminę C.

Patison uprawa
Patisony należą do tej samej rodziny co dynie czy arbuzy czyli dyniowate. I jak każdy przedstawiciel tej rodziny patisony są bardzo wrażliwe na niskie temperatury. Do uprawy patisonów potrzebujemy zatem ciepło oraz żyzną glebę. Podłoże powinno być bogate w składniki pokarmowe i nie zbyt ciężkie. Warto nawieźć glebę kompostem (ok. 60kg/m2) lub obornikiem. Stanowisko powinno być osłonięte i nasłonecznione. Uprawę patisona można rozpocząć z rozsady lub z wysiania nasion wprost do gruntu, przy czym uprawa z rozsady daje lepsze efekty. Nasiona patisona wysiewa się do pojemników np. do doniczek w kwietniu. Odstawia w ciepłe miejsce, a po wykiełkowaniu nasion należy usunąć najsłabsze rośliny. Gotową rozsadę po zahartowaniu wysadza się w połowie maja. Rozstawa na miejsce stałe wynosi ok. 80 cm (w rzędzie) na 100 cm.
Warto wiedzieć! Patison jest bardzo plenną rośliną. Z jednej rośliny możemy mieć 30-50 owoców! Dlatego nie trzeba wysadzać dużo roślin aby mieć duży zbiór.
Patison przepisy
Patisony są bardzo zdrowe i lekkostrawne. Zawierają dużo witamin oraz składników mineralnych, do tego są nisko kaloryczne. Patisony to doskonałe warzywa dla osób z nadciśnieniem czy też cierpiących na otyłość. Przepisy z patisona to głównie przetwory marynowane. Niewielkie patisony można marynować w całości, większe należy pociąć na kawałki. Można również przegryzać patisony na surowo. Patisony są wykorzystywane również w przepisach jako dodatek do mięs.