Krzewy owocowe

Letnie cięcie winorośli

Wczesnowiosenne cięcie zdrewniałych części winorośli, to jedynie wstęp do licznych zabiegów pielęgnacyjnych latem. Aby uzyskać smaczne i zdrowe winogrona, musimy pamiętać o bardzo starannym cięciu zielonych części krzewów, aż do późnej jesieni. Zbyt duża liczba pozostawionych podczas wegetacji pędów i liści prowadzi do znacznego pogorszenia jakości zebranych winogron dlatego muszą być w czerwcu przycinane. Silny wzrost pędów zawsze odbywa się kosztem owoców, powodując ich zacienienie i w efekcie gorszy smak.
Przeczytaj więcej

Sadzonki agrestu - jakie odmiany wybrać do uprawy amatorskiej

Porzeczka agrest - bo tak brzmi prawidłowa nazwa - porasta dziko obszary Europy, Azji i Afryki. Jest krzewem odpornym i o małych wymaganiach stanowiskowych. Niegdyś gościł w prawie każdym przydomowym ogródku. Dziś właściciele ogródków coraz częściej wracają do tego przyjemnego krzewu, wybierając do uprawy amatorskiej jego najbardziej odporne odmiany.
Przeczytaj więcej

Sadzonki agrestu - jakie odmiany wybrać do uprawy amatorskiej

Porzeczka agrest - bo tak brzmi prawidłowa nazwa - porasta dziko obszary Europy, Azji i Afryki. Jest krzewem odpornym i o małych wymaganiach stanowiska. Niegdyś gościł w prawie każdym przydomowym ogródku. Dziś właściciele ogródków coraz częściej wracają do tego przyjemnego krzewu, wybierając do uprawy amatorskiej jego najbardziej odporne odmiany.
Przeczytaj więcej

Sadzimy agrest...

Agrest, ze względu na swoje właściwości odżywcze i niekłopotliwą hodowlę, jest często wybieranym krzewem przez sadowników w naszym klimacie. Owoce agrestu można spożywać zarówno bezpośrednio po zerwaniu, jak i w różnego rodzaju przetworach. Ich walory doceniane są ze względu na szereg witamin i składników mineralnych. Obecnie wielu właścicieli przydomowych ogródków decyduje się na nasadzenie szeregu krzewów owocowych, a do łask wraca również zapomniany ostatnimi laty agrest.
Przeczytaj więcej

Przegląd gatunków malin

Maliny to owoce, które uwielbiane są na całym świecie, zważywszy na fakt, że są słodkie, zdrowe i można przetworzyć je na różne sposoby - konfitury, sorbety, koktajle, czy soki. Świetnie sprawdzają się również jako dodatek do ciast. Wzrost nacisku względem ekologicznych cech żywności zainicjował zwiększoną potrzebę poszukiwania i tworzenia coraz to nowszych odmian roślin, uodpornionych na wszelkie choroby i szkodniki. Aktualnie w rejestrze COBORU (Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych) widnieje 15 odmian malin.
Przeczytaj więcej
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel