










Wraz z nadejściem wiosny nadchodzi idealny moment, aby rozpocząć domową uprawę rozsady warzyw ciepłolubnych. Wielodoniczki lub krążki torfowe ustawione na kuchennym parapecie pozwalają na wysiew nasion, który zapewni młodym roślinom optymalne warunki do wzrostu. Gatunki o długim okresie wegetacji wymagają odpowiednio wysokiej temperatury, dlatego do gruntu można je przesadzać dopiero po ustąpieniu wiosennych przymrozków, czyli w drugiej połowie maja. Wysiew bezpośredni w tym terminie nie zapewniłby im wystarczająco długiego czasu na osiągnięcie dojrzałości przed nadejściem jesieni. Dlatego warto już teraz zadbać o zdrową i silną rozsadę, która w sezonie obficie zaowocuje w przydomowym ogrodzie.







Określenia "azalie" i "azalie japońskie" obowiązują jedynie w mowie potocznej i określa się nimi krzewy należące do rodzaju Rhododendron, który to, jest przedstawicielem rodziny wrzosowatych. Najważniejszą wspólną cechą gatunków tej rodziny jest to, że wymagają one kwaśnego podłoża (pH 3,5-4,5).
Azalie to ta grupa roślin, które zrzucają liście na zimę i dzięki temu znacznie lepiej znoszą mrozy i wiosenne przymrozki. Współczesne odmiany azalii wielkokwiatowych to krzyżówki azalii pontyjskiej z wieloma gatunkami północnoamerykańskimi.

