Sadzenie Moreli

SADZENIE MORELI

 

Sadzonki moreli sklep

 

Wybór i przygotowanie gruntu  

Najcieplejsze, odchwaszczone gleby lekkie i średnie (piaszczysto-gliniasto-ilaste), łatwo przepuszczalne i obojętne (pH 6,6–7,2).   Poziom wód gruntowych 150–180 cm.   Przed założeniem sadu należy koniecznie pobrać próby glebowe z warstwy ornej oraz podornej i zbadać je na odczyn, zasobność, wymywanie i wmywanie składników pokarmowych oraz zawartość próchnicy i wapnia.   Właściwe przygotowanie gruntu na podstawie zaleceń nawozowych jest możliwe tylko po uwzględnieniu wyników badania gleby. Więcej… https://www.schr.gov.pl/?aid=11   Konieczna może być głęboka orka (do 80 cm) w celu zapewnienia właściwego rozwoju korzeni.   Przed sadzeniem glebę użyźnić obornikiem (35–40 t/ha).  

 

Odmiany moreli

 

Wybór odmiany

  Do produkcji towarowej bierze nadają się obecnie Early Orange, Harcot, Somo i Wczesna z Morden. Somo jest samopłodna, pozostałe wymagają zapylaczy. W naszym klimacie morela żyje 10–15 lat i brak odmian na podkładkach skarlających.  

 

Sadzenie  

Wiosną (nasadzenia jesienne wymagają ochrony przed mrozem, zwiększając koszt i nakłady pracy).   Zakopać nieco głębiej niż w szkółce.   Rozstaw 5 x 3 m w celu uzyskania optymalnej w naszych warunkach korony wrzecionowatej. Dla koron w formie naturalnej 5 x 3–3,5 m (ok. 660 drzew/ha)   Drzewka bez bocznych rozgałęzień (jednopędowe) skrócić się do wysokości 70–80 cm w celu uzyskania dolnego piętra korony na wys. 50 cm.   Drzewka rozgałęzione przyciąć, usuwając pędy boczne do wysokości ok. 50 cm. Wyżej zostawić 3–4 pędy o szerokich kątach, skracając je do 1/3–1/2 długości za oczkiem zewnętrznym. Przewodnik przyciąć na wys. ok. 90 lub 50 cm nad pozostawionymi pędami. Kąty rozgałęzień można zwiększyć sznurami i obciążnikami.   Rany po przycięciach zabezpieczyć fungicydem systemicznym.    

 

UPRAWA MORELI

 

Nawożenie

Glebę pod drzewami utrzymywać w czarnym ugorze przez kilka lat po posadzeniu. Pod drzewa rozrośnięte i w międzyrzędzia można wsiewać rośliny okrywowe, by morele wcześniej wchodziły w spoczynek. Wiosną przemieszać okrywę z glebą w celu uzyskania próchnicy.   Nowo posadzone morele mają wysokie zapotrzebowanie na Fe, Mn i Mg.   Morele owocujące potrzebują dużo Ca, Zn, P i B. Szczególnie ważny jest bor, którego niedobór powoduje opadanie zawiązków i niski plon.   Nawożenie organiczne należy przyjąć jako zasadnicze, które można uzupełnić jednym z gotowych programów nawożenia. Więcej… https://www.yara.pl/Images/Yara%20-%20brzoskwinia%20ulotka%20v2015_tcm456-152562.pdf https://www.yara.pl/Images/Nawozenie%20brzoskwini%20i%20moreli_ulotka_tcm456-151697.pdf    

 

Nawadnianie i fertygacja  

W obecnym klimacie Polski morele potrzebują 550–600 mm wody rocznie. Występujące coraz częściej kilkutygodniowe susze mogą obniżyć plon. Dlatego morele powinny być systematycznie nawadniane.   Straty wody można ograniczyć, ściółkując glebę pod drzewami.   Podczas suszy morele nie pobierają koniecznej ilości składników pokarmowych i należy je dokarmiać dolistnie. Więcej… https://www.nawadnianie.inhort.pl//add/article/16.pdf    

 

Pielęgnacja moreli

Korony prowadzi się w formie naturalnej.   Najlepiej ciąć wiosną, tuż przed fazą różowego pąka lub w czasie jej trwania.   Cięcie jest trudne z powodu silnego wzrostu, licznych pędów, słabego rozgałęziania, sprzyja też leukostomozie oraz chorobom kory i drewna.   Młodych moreli nie należy ciąć. Od 2. do 4. roku skracać tylko pędy najsilniej rosnące, a wrastające do wnętrza korony odginać lub odcinać.   Starsze można też prześwietlać po zbiorach (od końca VII do końca VIII), ale ryzyko infekcji jest wtedy większe niż wiosną.   Cięcie sanitarne wykonywać co roku.   Ciąć w dni suche, ciepłe i słoneczne. 

  • facebook
  • googleplus1
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel