Drzewka owocowe - Śliwa Jerozolimka Brzoskwiniowa
Śliwa Jerozolimka - najwcześniejsza śliwka
Śliwa Jerozolimka Brzoskwiniowa to stara angielska odmiana, której historia sięga co najmniej XVIII wieku. Na początku XIX zyskała popularność w Holandii, następnie w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. W Polsce zaczęto ja uprawiać w latach 80 XIX wieku, a swą popularność zyskała w XXw. Początkowo znana była pod nazwami: Czerwony Nektaryna, Rouge Nectarine, Jerozolimka. W XXw na stałe przyjęła się nazwa Jerozolimska, a ostatnio Brzoskwiniowa.
Śliwa Jerozolimska - jak rośnie?
Odmiana ta rośnie silnie. Początkowo sadzonki drzew owocowych tworzą wyniosłe korony, później staja się bardziej rozłożyste, o sztywnych gałązkach z mnóstwem krótkopędów. Śliwę Jerozolimkę uprawiamy na glebach żyznych i próchnicznych, najlepiej z małą domieszką gliny, umiarkowanie wilgotna. Posadzona w słabszej ziemi także będzie rosła i owocowała, aczkolwiek owoce będą drobniejsze. Stanowisko najlepiej słoneczne, ciepłe i osłonięte od wiatru. Jako, że jest to odmiana wczesna, kwitnienia także możemy spodziewać się wcześniej i niestety kwiaty także sa mało odporne na wiosenne przymrozki. Z kolei jest odporna na choroby, więc nie potrzebuje chemicznych środków ochrony roślin.
Śliwa Jerozolimka - jak owocuje?
Owoce tej odmiany są duże i kuliste, różowożółte z czerwono-filoetowym rumieńcem. Przeważnie wielkość owocu to 5-70g. Miąższ jest żółty, dość zwięzły, bardzo soczysty i niesamowicie smaczny. Ponadto owoce Jerozolimskiej cechuje przyjemny i korzenny aromat. Niestety nie całkiem miąższ odchodzi od pestki. Cyba, że lato będzie ciepłe, z dużą ilością opadów, wtedy nie powinno być problemu z pestką. Śliwa Jerozolimska jest odmianą obcopylną, dlatego tez potrzebuje do owocowania innych odmian śliw. Najlepiej jeśli będzie to odmiana: Renkloda Zielona, Renkloda Ulena, Kirka, Cacańska Lepotica, Najbolja
Śliwki Jerozolimskie - czemu warto je jeść?
Owoce te są przede wszystkim bogate w witaminę A, wit. z grupy B, E oraz fosfor, żelazo, wapń, magnez, wapń i potas. Maja właściwości przeczyszczające, regulują pracę jelit, chronią jelito grube przed nowotworami. Poprawiają apetyt i pracę całego układu trawiennego, a regularne spożywanie chroni przed nowotworami, chorobami układu krwionośnego, hamuje wchłanianie się cholesterolu jak i korzystnie działają na układ nerwowy. Ponadto śliwki znajdują się w czołówce owoców zawierających najwięcej antyoksydantów, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników.