Drzewka owocowe - Jabłoń Antonówka Biała Śmietankowa

2020-01-14
Drzewka owocowe - Jabłoń Antonówka Biała Śmietankowa

Antonówka biała śmietankowa - niezapominany smak

Opowiemy Ci o antonówce białej, potocznie nazywanej śmietankową lub antonówką sześćsetgramową czy półtorafuntową. Dowiesz się, kiedy i jak sadzimy jabłoń antonówkę śmietankową, w jakim towarzystwie musisz ją posadzić, jak również jak o nią dbać.

Jabłoń Antonówka śmietankowa - skąd przybyła?

Jest to bardzo stara rosyjska odmiana, która najprawdopodobniej została znaleziona w Polsce.

Jabłoń ta to sport Antonówki Mohyllewskiej białej znaleziony w 1888r. Dzięki temu, że pochodzi ona z surowego i chłodnego klimatu - jest ona wyjątkowo odporna na mróz. Cechuje się również wysoką odpornością na choroby grzybowe. Jest odmianą obcopylną - to znaczy, że potrzebuje towarzystwa innych, konkretnych odmian tzw. zapylaczy. Ale o tym później.

Jabłoń Antonówka śmietankowa - jaka jest naprawdę?

W przeciwieństwie do antonówki zwykłej jej pień jest prosty, korona dużo większa i rozłożysta, a drzewko rośnie bardzo silnie. Wielkością owoców również bije antonówkę zwykłą na głowę: owoce są bardzo duże, 400-600g (zdarzają się również jeszcze większe egzemplarze), o nierównym kształcie: mogą owalno-wydłuzone, a nawet spłaszczone, ścięte ku kielichowi. Na owocach są widoczne lekkie żebrowania. Skórkę owoce mają cieńsza i bardziej delikatną od antonówki zwykłej, białą z delikatnym żółtawo-zielonkawym odcieniem, całkowicie pozbawiona jest charakterystycznego rumienia. Miąższ antonówka półtorafuntowa ma biały z kremowym odcieniem, gruboziarnisty, kruchy, bardzo smaczny, pomimo że mało soczysty. Nie są one tak kwaśne, jak owoce antonówki zwykłej. Ale w tej materii antonówka zwykła jest lepsza: owoce są nieco bardziej aromatyczne. W owocowanie wchodzi wcześnie, owocując naprzemiennie - to znaczy co drugi rok jest największy plon. Zbiory antonówki śmietankowej uzależnione są od regionu, w jakim rośnie. Jeśli są to zimniejsze strefy, to Antonówka biała dojrzewa w pierwszej połowie września, natomiast w cieplejszych terenach już z końcówką sierpnia. Owoce zbierane o tej porze niestety nie nadają się do dłuższego przechowywania, zdecydowanie lepiej pod tym względem radzą sobie owoce dojrzewające w surowszym klimacie i nieco później. Jabłka wszystkich antonówek są wybitnie przetwórcze: idealne są do szarlotek, przecierów, musów, dżemów, kompotów, surówek, bardzo często też przeznaczane są na susz.

Jabłoń Antonówka śmietankowa - jak uprawiamy

Jabłoń antonówka biała jak wszystkie rośliny owocowe potrzebuje stanowiska słonecznego. Mimo, że jest mało wymagająca pod względem stanowiska to wiadomo, że mając glebę wilgotną i żyzną będzie jeszcze lepiej rosła. Sadzenie różni się w zależności czy roślina rosła w doniczce, czy też w balocie.

Jeśli roślina rosła w doniczce to sadzimy ją na głębokość nieco większą niżeli rosła w szkółce, ale nie na tyle głęboko, coby miejsce szczepienia nie znalazło się pod ziemią.

Natomiast jeżeli roślina była kopana z gruntu, to wykopujemy dołek na głębokość systemu korzeniowego. Musi on być nieco szerszy od korzeni - tak, aby po nasadzeniu korzenie nie zostały podwinięte, a były w nim rozłożone. Jeśli drzewka sadzimy wiosną, to od razu po posadzeniu skracamy gałązki drzewka o 1/3 ich długości. Jednakże jeśli drzewka posadziliśmy jesienią - to z zabiegiem przycinania czekamy do pierwszej wiosny. Oczywiście musimy pamiętać również o podlewaniu drzewek, szczególnie podczas suszy, jak i zawiązywania owoców.

Najlepszym towarzystwem (zapylaczami) dla jabłoni antonówki białej śmietankowej są:

-Oliwka żółta (Papierówka)

-Lobo

-James Grieve

-McIntosh

jabłka Mcintosh
jabłko Lobo
Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2020
Podziel się swoim komentarzem z innymi

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixel