Cebula szalotka – uprawa, zastosowanie i zbiór
Cebula szalotka
Czosnek askaloński, nazywany potocznie cebulą szalotką, jest bardzo łatwy w uprawie. W naszym kraju, zazwyczaj uprawia się go amatorsko. Szalotka, nie ma specjalnych wymagań glebowych, aczkolwiek nie powinna być mocno próchniczna i właściwie zdrenowana.
Szalotka - uprawa
Cebule szalotkę sadzimy podobnie jak zwykłą cebulę - wczesną wiosną lub jesienią. Termin jesiennego nasadzenia, powinniśmy dobrać w taki sposób, żeby cebula w pełni się ukorzeniła i nie wypuściła szczypioru. W przeciwnym razie może zgnić. Wiosną nasadzenia rozpoczynamy w kwietniu.
Cebulki sadzimy w odstępach 25cm jedna od drugiej, na głębokość 4-5cm w zależności od wielkości cebuli. Natomiast odstęp pomiędzy rzędami powinien wynosić około 30cm. Takie rozmieszczenie cebul zapewni równomierny wzrost i dostęp promieni słonecznych z każdej strony. Jeśli chodzi o pielęgnacje ograniczamy ją tylko do usuwania chwastów i spulchniania ziemi. Usuwamy również zżółknięte liście.
Szalotka – zbiór
Lipiec to odpowiednia pora na zbiór szalotki. Zaczynamy zbiór, kiedy szczypior zacznie zsychać. Szalotka rośnie w pęczkach. Wydobywamy ją z ziemi, delikatnie podważając, tak żeby nie uszkodzić naszego plonu. Przez kolejne dwa dni suszymy ją na słońcu. Co jakiś czas przekładamy cebulę na drugą stronę tak , aby równomiernie wyschła.
Tak wyschnięte cebule przechowujemy w suchym i przewiewnym miejscu. Małe cebule możemy przeznaczyć do sadzenia w przyszłym roku lub ponownego nasuszenia jesienią. Natomiast te większe nadają się do konsumpcji.
Szalotka – zastosowanie
Jest to cebula o niepowtarzalny smaku. Łączy w sobie smak i zapach cebuli i czosnku. Jest idealna do bezpośredniej konsumpcji jak i do konserwowania. Szalotka idealnie nadaje się do pędzenia na szczypior. Jest cudownym dodatkiem do sałatek i sosów. Dodana do potraw gwarantuje niepowtarzalny smak. Podkreśli smak każdego mięsa czy zupy, a przy tym ma bardzo dużo witamin i jest bardzo zdrowa. Samodzielnie uprawiana cebula jest dużo smaczniejsza i zdrowsza niż cebula kupiona w okolicznym warzywniaku.