Sposób na pigwowca nr 1 – Nalewka

Potrzebne składniki:
1. Owoce pigwowca – dojrzałe, żółte – 1 kg
2. Cukier – 1 kg
3. Spirytus 70% - 1 l
Do smaku: goździki, cynamon, miód, wanilia, jabłka, korzeń arcydzięgla, starta skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
1. Myjemy owoce.
2. Kroimy na ćwiartki lub mniejsze kostki.
3. Oczyszczamy z gniazd nasiennych i koniecznie z pestek
4. Pokrojone owoce układamy w słoju warstwami : warstwa owoców, warstwa cukru itd.
5. Do słoja z owocami i cukrem wlewamy 150 ml spirytusu i szczelnie zakręcamy słoik.
6. Co jakiś czas potrząsamy słojem, żeby rozpuścił się cukier.
7. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, wlewamy pozostałą część spirytusu, tj. 850 ml.
8. Odstawiamy słój w ciepłe miejsce (może to być nasłoneczniony parapet czy półka przy kominku)
9. Czekamy około półtora miesiąca i zlewamy ze słoja nastaw.
10. Pozostałe owoce można ponownie wykorzystać do słabszego, drugiego nalewu.
11. Zamiast drugiego nalewu, możemy pozostałe owoce wykorzystać jako dodatek do herbaty.
12. Nalewkę odstawiamy w chłodne miejsce, żeby się nieco sklarowała.
13. Po kilku dniach, a nawet tygodniach filtrujemy nalewkę używając do tego celu płótno lub filtr do kawy.
14. Po przefiltrowaniu rozlewamy powstały płyn do butelek i szczelnie zamykamy.
15. Nalewkę należy spożywać nie wcześniej, niż przed upływem sześciu miesięcy.
16. Ilość cukru i moc alkoholu możemy regulować wg upodobań.
17. Dodatki, tzw. ingrediencje dodajemy na etapie maceracji.
18. Dodatków używamy w takiej formie, aby łatwo było je przefiltrować.
