Skuteczna walka z chorobami malin oraz ich szkodnikami

Choroby i szkodniki malin

Choroby i szkodniki malin


Malina jest krzewem, który rośnie zazwyczaj "na dziko" w lasach. Jednakże coraz częściej hodowcy decydują się na uprawę tego słodkiego owocu w swoim ogródku czy sadzie. Choć sama pielęgnacja nie jest bardzo trudna, malina jest krzewem narażonym na ataki zarówno chorób, jak i niechcianych szkodników. Problemy związane z pojawieniem się takich sytuacji występują zazwyczaj przez nieodpowiednią pielęgnację krzewów, a co za tym idzie - złymi warunkami uprawy.



Do najczęstszych chorób atakujących te pyszne owoce zalicza się:

  • antraknozę maliny,
  • szarą pleśń,
  • zamieranie pędów malin,
  • białą plamistość pędów malin,
  • karłowatość,
  • krzaczastą karłowatość,
  • guzowatość korzeni,
  • chlorozę nerwów liści malinowych,
  • mączniaka prawdziwego.

Natomiast atakujące szkodniki to zazwyczaj:

  • kwieciak malinowiec,
  • chrabąszcz majowy,
  • kistnik malinowiec,
  • przeziernik malinowiec,
  • przędziorek chmielowiec,
  • pryszczarek namalinek łodygowy,
  • przebarwiacz malinowiec,
  • zwójka różoweczka,
  • mszyce
  • pryszczarek malinowiec.

Antraknoza maliny

jest jedną z najgroźniejszych chorób, które lubią atakować krzewy. Pogoda obfitująca w długotrwałe deszcze jest jednym z bardziej sprzyjających warunków, dzięki którym antraknoza powstaje i bardzo szybko się rozwija, powodując bardzo szybki opad liści a co za tym idzie - konkretne straty plonów. Choroba ta atakuje wszystkie nadziemne części maliny. Na młodych, jeszcze świeżych pędach pojawiają się plamki o purpurowym odcieniu, a ich szybkość rozrastania się zwiększa się z dnia na dzień. Liście krzewu są zazwyczaj nie tknięte, chyba że występuje duże zawilgocenie powietrza przez dłuższy okres czasu. Owoce - jeśli uda im się zakwitnąć - dojrzewają już chore, nie nadające się do spożycia. Można zapobiec tej chorobie poprzez wybieranie odmian mniej podatnych na zachorowanie, odpowiednio wyselekcjonowane miejsca dla krzewów - bez zbędnych chwastów i zagęszczania, odpowiednie nawożenie azotem, chronienie przed nadmiernym zawilgoceniem i "zadeszczowieniem" uprawy, odseparowania swoich krzewów od dziko rosnących malin.


Szara pleśń

niesie ze sobą zazwyczaj znaczne ubytki w plonie zarówno w jej ilości, jak i smaku. Owoce najzwyczajniej zaczynają gnić, przez co stają się odpadami. Niestety problem można zauważyć dopiero w czasie dojrzewania owoców. By zapobiec dalszemu rozwojowi infekcji, należy co 7 dni wykonywać oprysk ochronny, stosując fungicydy - środek chroniący przed wszelkimi grzybami.


Zamieranie pędów malin

jest również chorobą spowodowaną przez grzyby. Pojawia się ono zazwyczaj w zbyt zagęszczonych plantacjach. Fioletowo-brunatne plamy są jednymi z pierwszych objawów, które można zaobserwować. W wyniku zachorowania znacznie spada urodzajność plonów, ale też i ich wytrzymałość. Rozwojowi zamierania pędów można zapobiec poprzez unikanie zbyt gęstego sadzenia krzewów, ich regularnemu podcinaniu oraz pozbywaniu się chwastów i niepotrzebnych pędów. Pryszczarek namalinek łodygowy jest szkodnikiem, który często wiązany jest z tym problemem.


Biała plamistość pędów malin

jest problemem dość powszechnym przy uprawie tych owoców, powodująca głównie zmniejszenie odporności roślin na mrozy, wskutek czego częściej one przemarzają. Jak i przy większości chorób zapobiec jej można poprzez unikanie zbytniego zagęszczania plantacji, pozwalając krzewom na swobodne rośnięcie.


Karłowatość

jest jedną z groźniejszych chorób dotyczących malin. Pojawienie się problemu jest widoczne dopiero w drugim roku po zainfekowaniu, a charakteryzuje się ono nietypowym dla tego krzewu, bocznym odgałęzieniem. Nieprawidłowe rośnięcie powoduje słabe kwitnięcie i owocowanie. Niestety należy od razu pozbyć się chorych krzewów, nie można ich uleczyć.


Krzaczasta karłowatość maliny

objawia się występowaniem zmniejszonych plonów bardzo niskiej jakości. Owoce są zniekształcone, rosną nierównomiernie, podczas zbierania dosłownie rozsypują się w dłoni. Zwalczanie choroby jest niemożliwe, gdyż wirus ją powodujący przenosi się wraz z pyłkiem przyniesionym przez owady zapylające krzew.


Guzowatość korzeni

to choroba, którą charakteryzuje pojawienie się na korzeniach bocznych pędów, które tworzą narośla różnej grubości. Guzowatość powoduje duże osłabienie krzewów, co z kolei przyczynia się do ich gnicia już od korzeni. Chorobę można zwalczać poprzez wycinanie zaatakowanych pędów oraz niszczeniu zainfekowanych korzeni.


Chloroza nerwów liści maliny

jest charakterystyczna tylko dla tej rośliny i powoduje zabarwienie nerwów oraz niedorozwój liści. W zależności od zaawansowania choroby - może mieć ona przebieg łagodny bądź ostry, powodujący całkowite zniszczenie rośliny. Zapobiegać chorobie można poprzez zachowanie dużej odległości między sadzonkami, dokładną ochronę przed mszycami, natychmiastowe usuwanie już zarażonych krzewów.


Mączniak prawdziwy

powoduje zahamowanie wzrostu krzewu, zmniejszenie ilości plonu oraz znaczne pogorszenie jego jakości. Ograniczenie rozwoju tej choroby skupia się głównie na odpowiednim rozsadzeniu sadzonek w rzędzie oraz usuwanie nowo-powstałych pędów.


Choroby i szkodniki malin

Maliny należy chronić nie tylko przed chorobami, ale i wymienionymi szkodnikami. Pomóc w tym może odpowiednia pielęgnacja i profilaktyka w sadzeniu krzewów, nawożenie oraz oprysk malin właściwymi środkami. Przede wszystkim należy działać od razu po rozpoznaniu problemu, skutecznie się z nim rozprawiając.

Sprawdź preparaty na choroby malin w naszym sklepie

  • facebook
  • googleplus1
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel