Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Nasiona na kiełki - Kiełkowy ogród bogactwem witamin!

2020-01-13
Nasiona na kiełki - Kiełkowy ogród bogactwem witamin!

Nasiona na kiełki

Kiełki są najbardziej kompletnymi i odżywczymi produktami z obecnie dostępnych, naturalnych pokarmów w dzisiejszych czasach. Są one „żywymi” witaminami , minerałami, enzymami jak i białkami.

Kiełki zawierają cenne dla zdrowia witaminy A, B, C, E , H oraz składniki mineralne: wapń, magnez, żelazo, siarkę, cynk, mangan, selen, jod, chrom i lit. Są też źródłem wartościowego białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i błonnika pokarmowego.

Zimą, kiedy nie mamy świeżych warzyw, a ceny owoców importowanych są bardzo wysokie, ciężko jest dostarczyć odpowiedniej ilości potrzebnych nam witamin oraz minerałów. Nasza odporność szczególnie jesienią i zimą spada, lecz nie musimy sięgać po sztuczne suplementy diety czy witamin, gdyż świeże kiełki idealnie oczyszczają organizm, wspierają dietetyków oraz wzmacniają odporność organizmu przed chorobami także tymi cywilizacyjnymi.

Kiełki mogą być spożywane same, ale także mogą stanowić dodatek do surówek, sosów, past jak również innych potraw zależnie od upodobań. Doskonale się sprawdzają jako uzupełnienie kanapek. Potrzebujesz przepisu na kiełki - kliknij tu.

Oto charakterystyka kilku odmian oraz ich właściwości:

-Brokuł - nasiona i kiełki

Zastosowanie i walory smakowe: doskonałe jako przekąska, dodatek do kanapek czy przyprawa do sałatki. Lekko pikantne w smaku, wyraziste i smaczne.

Zalety lecznicze: mają znaczący wpływ dla wzmocnienia układu nerwowego i odpornościowego, a bogactwo składników odżywczych pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia i udarom mózgu.

-Ciecierzyca ( Cieciorka ) - nasiona i kiełki

Zastosowanie i walory smakowe: kiełki te o delikatnym smaku wyśmienite są na ciepło, podduszane, mielone (doskonałe na pasty), dodawane do zup czy sałatek.

Zalety lecznicze: Zalecana jest przy bólach głowy, poprawia przemianę materii, usprawnia wydalanie.

kiełki
kiełki cieciorka

-Kapusta - nasiona i kiełki

Zastosowanie i walory smakowe:

wyraziste w smaku, przypominają świeżą kapustę, lecz są od niej bardziej pikantne, doskonałe do przygotowywania sałatek czy będące po prostu dodatkiem do innych dań.

Zalety lecznicze:jedno z najlepszych źródeł witaminy C, pomocne szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Zawierają spore ilości białka, błonnika, witamin z grupy B. Mają działanie antynowotworowe i antymiażdżycowe. Doskonale wzmacniają układ nerwowy oraz odpornościowy, zatem nieocenione w okresach przesileń.

-Burak - nasiona i kiełki

Zastosowanie i walory smakowe:doskonale nadają się do sałatek, gdyż mają pikantny smak oraz nadają potrawom wspaniały czerwony kolor. Można je także wykorzystywać jako dekoracje do kanapek i grzanek.

Zalety lecznicze:Kiełki buraka oprócz dużej ilości witamin A, C, B1, zawierają wiele cennych składników mineralnych, takich jak potas, wapń, żelazo,magnez,miedź, mangan, oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ze względu na zawartość kobaltu są niezwykle cenne przy leczeniu anemii. Wpływają na budowę oraz odbudowę komórek i tkanek. Mogą obniżać poziom cholesterolu we krwi, oczyszczają krew, pobudzają pracę jelit.

Ponadto zwiększają odporność organizmu oraz wpływają pozytywnie na: serce, nerwy, skórę, krew i mózg. W swoim składzie zawierają dużo białka i błonnika.

kiełki czerwonej kapusty
kiełki buraka

-Rzodkiew - nasiona i kiełki

Zastosowanie i walory smakowe:doskonałe do wielu dań zarówno jako podstawa smakowa, jak i jako dodatek czy wręcz przyprawa, ponieważ mają ostry, pieprzny smak. Mogą zastępować szczypiorek. Dobrze komponują się z potrawami jajecznymi, sosami śmietanowymi i majonezowymi oraz kanapkam

Zalety lecznicze:kiełki rzodkiewki wspomagają system odpornościowy, działają wykrztuśnie i oczyszczają górne drogi oddechowe oraz zatoki. Przyspieszają przemianę materii a zawartość jodu korzystnie wpływa na tarczycę. Zalecane przy schorzeniach górnych dróg oddechowych, schorzeniach wątroby i przy anemii.

-Cebula - nasiona i kiełki

Zastosowanie i walory smakowe:idealnie nadają się do kanapek, salatek, do gorących dań warzywnych, tart i zapiekanek jako pikantnyt dodatek i przyprawa.

Zalety lecznicze:spożywane regularnie nie tylko obniżają ciśnienie, cholesterol ale też oczyszczają krew i powodują spadek zawartości cukru we krwi. Dodatkowo działają odkwaszająco i bakteriobójczo zatem zdecydowanie wskazane są w wilgotnych porach roku. Polecane są także przy osłabionych włosach, bowiem wysoka zawartość siarki ma na nie bardzo korzystny wpływ.

kiełki rzodkiew
kiełki cebuli

-Soczewica - nasiona i kiełki

Zastosowanie i walory smakowe:Soczewica to wyjątkowo cenne źródło białka i wielu składników odżywczych. Jest sycąca, smaczna i zdrowa a ponieważ należy do strączkowych, jej kiełki zdecydowanie dobrze znoszą wyższe temperatury przygotowania.Jest bardzo delikatna w smaku, można ją jeść na surowo w sałatkach jak i przygotowywać na ciepło.

Zalety lecznicze:soczewica jest pokaźnym żródłem witamin: A, B, C, K oraz żelaza, wapnia, fosforu, magnezu, krzemu, boru, potasu, miedzi, sodu, siarki i manganu. Są bardzo lekkostrawne i wzmacniają organizm.

Aby kiełki były najwyższej jakości najlepiej wyhodować je we własnym zakresie. Kiełki to pokarm ożywiony. Muszą być świeżo zebrane prosto z kiełkowego ogródka, zawierają wtedy najwięcej enzymów, witamin, minerałów. Kiedy włożymy je od razu do lodówki ich siła życia w nich pozostanie, będą one jedynie wolniej dalej rosnąć.

Najlepiej jest kupić wysokiej jakości nasiona na kiełki. Tylko wtedy mamy gwarancję, że nasiona wykiełkują oraz że ziarna są wolne od pestycydów i chemicznych środków konserwujących.

Najlepszym sposobem na hodowlę kiełków jest kiełkownica, która zapewnia nasionom równomierny dostęp światła, dzięki czemu nasiona szybciej kiełkują i lepiej się rozwijają. Dodatkowym atutem jest to, że możemy cieszyć się z kilku odmian wyhodowanych na raz!!

kiełki
kielki produkt
Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2020

Polecane

Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel