Czerwiec w warzywniku
W czerwcu najważniejszym zabiegiem w warzywniku jest przede wszystkim systematyczne odchwaszczanie, spulchnianie gleby i przeprowadzanie zabiegów ochronnych. Powinno się również wykonać przerywkę warzyw, które wysialiśmy w maju jak: marchew, pietruszka, cykoria, ogórki. Przerywanie roślin polega na ich przerzedzeniu w celu zapewnienia im odpowiedniego miejsca do rozwoju, ponieważ wysiewane z nasion rosną przeważnie zbyt gęsto.
Czerwiec jest odpowiednim miesiącem na podwiązywanie pomidorów do podpór, szczególnie w przypadku pomidorów wysokich. Podobnie robimy z papryką i fasolką. Pomidorom usuwamy również boczne pędy wyrastające z kątów liści.
Nie zapominamy oczywiście o podlewaniu i zasilaniu warzywnika. Szczególnie wrażliwe na niedostatek wody są ogórki, sałata, kapusta i cebula. Warto też zastosować drugą dawkę nawozów, szczególnie w przypadku późnych odmian warzyw oraz gatunków o długim okresie wegetacji, jak kapustne, pomidory, warzywa korzeniowe. Wszystkie warzywa zasilamy nawozem azotowym (2-3 dag/m2).
W czerwcu przygotowujemy rozsadę kalafiora, kapusty, brokuła, brukselki, kalarepy, endywii, sałaty kruchej i rzymskiej na zbiór jesienny. To również dobry czas na sadzenie rozsad pomidorów, selerów naciowych, porów, papryki, oberżyny czy melonów.
Pod koniec czerwca możemy już zbierać pierwsze ogórki, czy wczesne odmiany pomidorów z pod folii, a z gruntu sałatę, kalarepę i rzodkiewkę.
Większość warzyw wysiewanych w czerwcu zamiast w bulwę, czy bujne liście, wszystkie swoje siły witalne zainwestują w łodygi i wytworzenie kwiatów. Są jednak warzywa, które spokojnie można wysiać jeszcze w czerwcu. Szczególnie istotne jest, w tym czasie, czytanie informacji na opakowaniach z nasionami (warto podkreślić, że w sprzedaży są takie wygodne do siewu zestawy jak nasiona warzyw na taśmie), na których znajdziemy czytelną informację czy nadają się do siewu w czerwcu.
Od czerwca można zacząć, kontynuując do końca lipca, wysiew rzodkwi czarnej, która do zbioru nadawać się będzie we wrześniu i październiku. Wybieramy dla niej stanowisko dostatecznie wilgotne, o glebie żyznej, zasobnej w wapń.
Na początku miesiąca można wysiewać kukurydzę a w końcu miesiąca rzodkiewkę na poplon i cykorię sałatową na jesienny zbiór korzeni do pędzenia.
Do końca czerwca, co dwa tygodnie, można też wysiewać większość odmian fasolki szparagowej. Niektóre odmiany można wysiewać nawet jeszcze w lipcu.
Również wśród sałat znajdziemy odmiany, głównie liściowe, których uprawę można rozpocząć w czerwcu. Podobnie sprawa się ma z rukolą.
Bezpiecznie do połowy miesiąca, a w praktyce i do końca czerwca możemy siać większość odmian ogórków, dynie i patisony, jednak tutaj kluczowe znaczenie ma nawadnianie i, oczywiście, żyzne podłoże, najlepiej mocno zasilone nawozem organicznym.
Na późne jesienne zbiory można jeszcze wysiać buraki ćwikłowe większości odmian oraz buraki liściowe. Do zbioru będą się nadawać w październiku.
Na późne zbiory można także jeszcze przygotować marchewkę niektórych wczesnych odmian o krótkim okresie wegetacji. Może to być popularna marchew Amsterdam albo niewielka, kulista Pariser Markt 4.
Jeśli chodzi o zioła wybór już jest jednak niewielki. Sięgnąć jeszcze można po nasiona cebuli siedmiolatki, czy kolendry siewnej, pamiętając o słonecznym i dość wilgotnym stanowisku. Niezawodna jest rzeżucha ogrodowa no i oczywiście koperek, który warto wysiewać co dwa tygodnie.