Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Wertycylioza truskawki

1 produkty

Wertycylioza truskawki jest to choroba od glebowa występująca na truskawkach. Optymalnymi warunkami do infekcji i rozwoju tej choroby są: wysoka temperatura (21-25⁰C) oraz zbyt wysoka wilgotność powietrza. Generalnie o nasileniu możliwości infekcji przez grzyba decyduje ilość i dostępność mikrosklerot w glebie oraz podatność na porażenie poszczególnych odmian truskawki. Porażeniu ulega głównie system korzeniowy roślin, gdzie grzybnia wnika do tkanek przewodzących (naczynia) poprzez włośniki lub uszkodzenia spowodowane żerowaniem szkodliwych nicieni lub opuchlaków. Skutkiem infekcji jest częste zamieranie wierzchołków zainfekowanych korzeni. Przede wszystkim porażane są młode rośliny ze słabo rozwiniętym systemem korzeniowym.

Objawy mogą wystąpić już po 3 miesiącach od posadzenia. Wertycylioza może występować również na nadziemnych częściach roślin, gdzie do zakażenia dochodzi w miejscach ich bezpośredniego stykania się z glebą. Wertycylioza objawia się na początku więdnięciem starszych liści, a w dalszej kolejności całych porażonych roślin. Może występować także bezobjawowo (forma latentna) i dopiero ujawniać się podczas upalnej i suchej pogody, gdy silna transpiracja roślin nie może być zrównoważona dostatecznym pobieraniem wody z gleby.

Czytaj więcej
pixel