Antraknoza orzecha włoskiego

Znalezione towary: 3

    Antraknoza orzecha włoskiego - chorobę tę wywołuje grzyb Gnomonia leptostyla. Patogen ten zimuje w opadłych liściach, które na wiosnę są źródłem zarodników. 
    Choroba objawia się na liściach poprzez się żółte plamy, które stopniowo zaczynają ciemnieć. Plamy są dość duże, kanciaste i ułożone między nerwami. Często zlewają się pokrywając głównie brzegi tkanki liściowej. W końcowej fazie tkanka liścia pokryta plamą brunatnieje i zasycha. Na spodniej stronie liścia na powierzchni plam pojawiają się brunatno czarne, koncentrycznie ułożone owocniki. Liście, które najmocniej są porażone - opadają.

    Na zielonych skórkach owoców pojawiają się również brunatne plamy, nieco zagłębione. Plamy często skupiają się mocniej po jednej stronie. Wczesne zawiązki owoców porażone grzybem po prostu gniją, lecz te, które zostały porażone w późniejszym stadium rozwoju - nie dojrzewają i przedwcześnie opadają. Na plamach na skorupie zielonej również pojawiają się brunatno czarne owocniki. Porażeniu ulegają również zielone, niedojrzałe części pędów, na których również pojawiają się brunatne plamy. Silnie porażone pędy zasychają, a te które zaczęły drewnieć, w miejscu plam mają spękana korę.

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixel