Zaraza ogniowa gruszy

Znalezione towary: 3
Miedzian 50 WP 100 g Warzywa i Owoce
Miedzian 50 WP 100 g Warzywa i Owoce
Miedzian 50 WP jest środkiem grzybobójczym w formie proszku do sporządzania zawiesiny wodnej o działaniu powierzchniowym w amatorskiej uprawie drzew owocowych niskopiennych i roślin warzywnych w ogrodach działkowych i przydomowych.
17,52 zł
Miedzian 50 WP Zaraza ziemniaka Kędzierzawość liści brzoskwini 15g
Miedzian 50 WP Zaraza ziemniaka Kędzierzawość liści brzoskwini 15g
Miedzian 50 WP jest środkiem grzybobójczym w formie proszku do sporządzania zawiesiny wodnej o działaniu powierzchniowym w amatorskiej uprawie drzew owocowych niskopiennych i roślin warzywnych w ogrodach działkowych i przydomowych.
11,85 zł
Miedzian Extra 350SC Parch Brunatna zgnilizna Zaraza ziemiaka 15ml
Miedzian Extra 350SC Parch Brunatna zgnilizna Zaraza ziemiaka 15ml
Miedzian Ekstra 350SC jest środkiem grzybobójczym w formie koncentratu do rozcieńczania z wodą o działaniu powierzchniowym w amatorskiej uprawie drzew owocowych niskopiennych i roślin warzywnych w ogrodach działkowych i przydomowych.
11,61 zł

    Zaraza ogniowa to niebezpieczna i szybko rozprzestrzeniająca się, trudna do przewidzenia choroba, która atakuje grusze i jabłonie.

    Zaraza ogniowa powodowana przez bakterię erwinia amylovora, dotyka w pierwszej kolejności młode części roślin – kwiaty, liście i przyrosty – by następnie opanować także konary oraz pnie. W początkowej fazie porażone organy przybierają intensywnie zielony kolor i sprawiają wrażenie mocno nasyconych wodą. Pierwsze oznaki zarazy widać na kwiatach, które początkowo więdną, brązowieją, a następnie zamierają. Potem liście drzew pokrywają się ciemnoczerwonymi lub czarnymi plamami i zwijają się, jakby były opalone ogniem. Wierzchołki nowych pędów zaginają się w tzw. pastorały, brunatnieją i obumierają. Podobnie dzieje się z zawiązkami owoców oraz dojrzałymi owocami, na których powstają plamy gnilne. Jeśli gnijące jabłka i gruszki nie zostaną zerwane, zaschną, tworząc mumie.

    W kolejnej fazie zarazy patogeny rozpoczynają atak na konary i pień. Na korze pojawiają się zgorzele – chore miejsca czernieją i zapadają się, tworząc głębokie rany o klinowatym kształcie. Sucha i gorąca pogoda spowalnia rozwój choroby, jesienią natomiast dochodzi do jej całkowitego zahamowania.

    Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
    Zamknij
    pixel