Live Chat Software
Jesteś tutaj:Strona główna Rozsada warzyw od A do Z
Rozsada warzyw od A do Z

Warzywa z rozsady

 

Zbliża się wiosna - okres kiedy możemy w naszych domowych pieleszach, na kuchennym parapecie rozpocząć wysiew nasion warzyw na rozsadę - warzyw, które mają długi okres wegetacji i potrzebują wyższych temperatur do wzrostu. Warzywa ciepłolubne możemy wysadzać do gruntu dopiero, gdy minie okres wiosennych przymrozków, czyli od połowy maja. Gdybyśmy wysiali je dopiero w tym terminie do gruntu, nie osiągnęły by dojrzałości zbiorczej przed jesienią.

 


Młode siewki do rozsady

 

 

Domowa produkcja rozsady i jej korzyści:

 


  • pozwala na uzyskanie gotowych do spożycia warzyw znacznie wcześniej, niż wynikałoby to z kalendarza klimatycznego.
  •  rozsada własnej produkcji jest tańsza, niż ta zakupiona od producentów sadzonek, a na dodatek wybór nasion jest znacznie większy niż oferta roślin w postaci rozsady.
  • umożliwia uprawę roślin z nieco cieplejszego klimatu, dla których nasz okres wegetacyjny jest za krótki.
  • dla ogrodników amatorów kiełkujące na parapecie, pierwsze po długiej zimie delikatne roślinki to balsam na duszę i obietnica szybko zbliżającej się wiosny.

 

 

Przygotowanie rozsady w domowych warunkach nie jest trudne. Warunkiem jest wygospodarowanie miejsca na słonecznym parapecie, najlepiej od południowej strony. Duża ilość światła jest bardzo ważna. Bez niej siewki będą słabe i łatwo będą poddawać się chorobom. Ważna jest również odpowiednia wilgotność i temperatura. W tym artykue odpowiemy na najczęściej zadawane przez Państwa pytania.

 

 

Jakie warzywa sadzimy z rozsady a jakie siejemy prosto do gruntu?

 


 

 

 

 

Gatunki warzyw
 Termin wysiewu do pojemników Ilość tygodni produkcji
 Temperatura
Termin wysadzenia na stałe miejsce
 Bazylia, cząber, majeranek   II  6 - 8
18 – 20 ºC  po 15 V
 Kalafior

 

II

 7 - 8

18 – 20ºC do wschodów

 IV
 Karczoch  II  10 - 12   20ºC optymalna  po 15 V
 Kalarepa  II  7 - 8  12ºC optymalna
8ºC minimalna
 IV
 
Kapusta pekińska
 II  7 - 8  20ºC optymalna  IV
 Kapusta biała, czerwona  II  7 - 8

18 – 20ºC do wschodów

 IV
 Kalafior  II  7 - 8

18 – 20ºC do wschodów

 IV
 Kalarepa  II  7 - 8  12ºC optymalna
 
 
Seler naciowy i  korzeniowy
 II - III
 12 - 13  22 – 24ºC do wschodów  po 15 V
 Sałata masłowa  II - III
 4 - 5  16 – 18ºC  III - IV
 Cebula  II- III
 8 - 9  18 – 20ºC do wschodów  koniec IV początek V
 Brokuł  II - III
 6 - 7  18 – 20 ºC do wschodów  IV
 Por  III  8 - 10  18 – 22ºC do wschodów  po 15 V
 Bakłażan (oberżyna)  III  9 - 11

28 – 30ºC do wschodów

 po 15 V do połowy VI
 
Papryka
 III  5 - 8  25 – 28ºC do wschodów  po 15 V
 Pomidor  III  5 - 8  25 – 28ºC do wschodów  po 15 V
 Szpinak nowozelandzki  III  11 - 12  20ºC optymalna  po 15 V


Produkcję rozsady w zależności od gatunku, można rozpocząć już w połowie lutego, kiedy to wysiewa się nasiona bobu, karczocha, pora. Następnie wysiewamy kalarepę, paprykę, wczesną sałatę masłową, sałatę kruchą i rzymską, selery - korzeniowy i naciowy oraz szpinak nowozelandzki, wysokie odmiany pomidorów, średniowczesne odmiany sałaty masłowej, oberżynę, brokuły i arbuza, a na koniec siejemy karłowe odmiany pomidorów, ogórki, cukinie oraz dynię, czyli rozsada warzyw jest tworzona głównie dla:


  • dla warzyw ciepłolubnych, które potrzebują wysokich temperatur do wzrostu (np. arbuz, melon, oberżyna, pomidor, papryka);

  • dla warzyw, które po wschodach rosną bardzo wolno (brokuł, kalafior, kalarepa, kapusta biała i kapusta czerwona);

  • dla warzyw o długim okresie kiełkowania (karczoch, seler, szpinak nowozelandzki).

 

 

Jakie czynności obejmują produkję rozsady?

 

1. Wybór pojemników.

 


rozsada

 

Do produkcji rozsady mogą służyć doniczki, skrzynki, plastikowe lub celulozowo-torfowe tacki wielodoniczkowe. Zaletą tacek celulozowo-torfowych jest możliwość umieszczenia ich w gruncie razem z rośliną, po czym doniczka rozpuszcza się. 

 

Wygodnym rozwiązaniem są miniszklarenki z gotowymi wkładami pęczniejącymi, krążki torfowe są czyste, lekkie i łatwe w użyciu, w pełni organiczne, biodegradowlane, a co za tym idzie przyjazne dla środowiska. Sadzonki wysadza się  bezpośrednio do ziemi wraz z bryłą torfową, co zabezpiecza roślinę przed uszkodzeniem korzeni, jak również chroni ją przed stresem, którego doświadcza podczas przesadzania do gruntu.


Sadzonka wraz z wkładem pęczniejącym Sadzonki wraz z wkładami pęczniejącymi

 

 

2. Wybór podłoża


Bardzo ważnym czynnikiem jest jakość używanego w rozsadzie podłoża. Rozsada wyprodukowana na odpowiednim podłożu ma dobrze rozwinięty system korzeniowy oraz część nadziemną, zapewnia również roślinom prawidłowy wzrost podczas całego okresu produkcji. Najlepiej używać ziemi próchniczej, lekkiej, pulchnej, z dodatkiem torfu i piasku. W sklepach można spotkać również specjalne podłoża do produkcji rozsady warzyw. Nie ma potrzeby dodawać nawozu do podłoża, gdyż z reguły jest ono zasobne w wystarczającą ilość składników pokarmowych dla młodych roślin.

 

3. Stanowisko

Pojemniki z nasionami powinny stać w miejscu umiarkowanie ciepłym i bardzo jasnym, gdy pojawią się pierwsze rośliny. Zbyt mała ilość światła w czasie wzrostu prowadzi do wybujania roślin, które wtedy stają się wiotkie i osłabione. Najlepiej ustawić je na południowym lub południo-zachodnim parapecie, pod którym nie ma kaloryfera.  Miniszklarenka - domowa rozsada warzyw


 

4. Zabiegi pięlegnacyjne


Podstawowym zabiegiem pielęgnacyjnym po wysiewie jest podlewanie, które powinno być ostrożne, żeby nie wypłukać drobnych nasion i nie doprowadzić do nadmiernego zalania podłoża, ponieważ nasiona mogą zgnić. Gdy pojawią się pierwsze listki, trzeba unikać ich zamaczenia, gdyż przy słonecznej pogodzie mogą ulec poparzeniu. Rośliny musimy podlewać regularnie, po lekkim przesuszeniu wierzchniej warstwy podłoża. 


5. Czym jest pikowanie?


Pikowanie jest zabiegiem wzmacniającym rośliny, dzięki pobudzeniu do silniejszego wzrostu korzeni uszkodzonych w trakcie przesadzania. Pikowanie stosujemy w przypadku pomidorów, papryki, kapusty, kalafiorów, selerów, sałaty. Rośliny przesadzamy, gdy wykształcą pierwsze dwa, trzy liście właściwe i obficie podlewamy (warto wtedy zabrać je na dwa, trzy dni ze słonecznego parapetu).

 

 

6. Hartowanie siewek


Przyzwyczajone do cieplarnianych udogodnień rośliny muszą dostosować się do naturalnych warunków pogodowych panujących w ogrodzie. Dlatego, aby je zahartować, na 10 - 14 dni przed wysadzeniem do gruntu, należy ograniczyć rozsadzie podlewanie, obniżyć temperaturę poprzez wietrzenie - wystawiać donice na zewnątrz, o ile pogoda jest sprzyjająca. Początkowo rośliny wystawiamy na kilka godzin w ciągu dnia, aby tuż przed wysadzeniem zostały w ogrodzie także na dwie, trzy noce.

 


7. Wysadzanie na miejsce stałe


Sadzenie odbywa się zwykle około połowy maja, kiedy miną obawy wiosennych przymrozków. Sadząc musimy zwracać uwagę na właściwe odległości między roślinami (podane zwykle na opakowaniu z nasionami), ponieważ nadmierne zagęszczenie nie sprzyja dobrym plonom, gdyż rośliny się wzajemnie zagłuszają. Dla roślin wymagających podpór stosujemy paliki i rusztowania najlepiej bezpośrednio przy sadzeniu, bo późniejsze wbijanie podpór prowadzi zwykle do częściowego uszkodzenia systemu korzeniowego rośliny. Przez pierwsze kilka dni dbamy, aby ziemia wokół sadzonek była stale wilgotna.


Sadzenie rozsady

 


autor publikacji: mgr inż. Patrycja Szczubełek

0 szt., 0.00
Sadowniczy.TVMy tak nie robimy !!Wysyłka 2014Galeria zdjęć sadowniczy.pl

 

Polecane strony: Makita, Dedra, do glazury

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij