Uprawa winorośli - od sadzenia do cięcia.

 

Sadzenie winorośli

 

 

 

 

SADZENIE 
-wykopać dołek głębokości ok. 40 cm
-1/3 dołka wypełnić obornikiem wymieszanym z ziemią w proporcji 1:1 i zalać wodą w ilości 5 – 10 litrów
-na w/w obornik z ziemią nasypać ok. 10 cm ziemi
-do tak przygotowanego dołka wstawić, wyjętą z doniczki, sadzonkę, obsypać ziemią i mocno podlać
- tak posadzona sadzonka będzie rosła w zagłębieniu ok. 10 cm w stosunku do powierzchni gruntu, ułatwi to podlewanie w okresie suszy a jesienią podczas kopczykowania dołek zostanie zasypany.


NAWOŻENIE
(Orientacyjne dawki w stosunku rocznym na 100 m2 powierzchni) :

saletra amonowa- 4 kg,
siarczan potasu- 3,5 kg,
superfosfat potrójny – 3 kg, lub mieszanki nawozowe w dawce 12 – 15 kg.

Nawozy zawierające azot stosujemy tylko do końca lipca. Nawozy wapniowe – 20 kg co trzy lata. Właściwe dawki nawozów można ustalić po chemicznej analizie gleby.


ZABEZPIECZENIE OD MROZU
Na początku listopada obsypujemy krzewy ziemią ( torfem ) , robiąc nad każdym z nich kopczyk ok. 30 cm wysokości. Przy cięciu na tzw. głowę zabezpieczamy od mrozu po kilka najniżej położonych oczek.
Przy uprawie wg Guyota, długą łozę – owocującą przyginamy do ziemi i kopczykujemy razem z krzewem.
Wyższe formy uprawy np. pergole – stosujemy odmiany o dużej odporności łozy na mróz albo stosujemy zabezpieczenia w postaci okrywania krzewów matami słomianymi, kilkoma warstwami grubej agrowłókniny lub tektury falistej. Wiosną, najczęściej na początku kwietnia – w pochmurny dzień, rozgarniamy kopczyki aż do głębokości na jaką sadziliśmy w ubiegłym roku.
Powstanie zagłębienie „ misa” ułatwiająca podlewanie. Przycinamy łozę, jeśli nie uczyniliśmy tego jesienią, na wysokość 10 cm. Teraz ważna czynność- ten 10 centymetrowy odcinek łozy ponownie obsypujemy lekko ziemią-torfem, maksymalnie do wysokości przycięcia. W ten sposób zabezpieczamy oczka przed wyschnięciem i przymrozkami.
Wybijające latorośla , w zależności od warunków pogodowych, wyłonią się z tych „ mikrokopczyków”, których już nie rozgarniamy – rozmyją je deszcze i nasze letnie podlewanie. Z tych latorośli wybieramy jedną ( a bezpieczniej dwie – na wszelki wypadek), resztę usuwamy-wyłamujemy. Robimy to bardzo ostrożnie aby tej najważniejszej jedynej nie wyłamać. Latorośl, którą pozostawiliśmy, gdy osiągnie 20-30 cm przywiązujemy- w zależności od sposobu prowadzenia do słupka lub drutów. Jeszcze przynajmniej 2-krotnie w okresie wegetacyjnym będziemy mocować łozę do konstrukcji, starając się aby winorośl rosła pionowo. W połowie sierpnia ogławiamy naszą latorośl, powodując jej lepsze drewnienie. Zadecydujemy również, czy pozostawić 2 latorośle, czy prowadzić na jedną. Jesienią ponownie kopczykujemy naszą winorośl a wiosną przycinamy łozę już wg wybranego sposobu prowadzenia.
UWAGA ! Sadzonki sprzedawane wczesną wiosną, w okresie bezlistnym, po posadzeniu przycinamy na wysokość ok. 10 cm i postępujemy podobnie jak z zakupionymi jesienią, tylko nie robimy już „mikrokopczyków”. Sadzonki z młodymi wypustkami liściowymi, sprzedawane na przełomie kwietnia i maja, zostały już przycięte na wysokość ok. 10 cm.

CIĘCIE I FORMOWANIE
Winorośl wchodzi w owocowanie w 3-4 roku po posadzeniu. W zależności od mrozoodporności odmiany lub sposobu zabezpieczenia od mrozu stosujemy bezpienne , niskopienne lub wyższe formy prowadzenia krzewów.

 

Cięcie i formowanie winorośli

Cięcie suche – wykonujemy w okresie spoczynku krzewu, po opadnięciu liści jesienią a przed rozpoczęciem wegetacji na wiosnę. Podczas tego cięcia usuwamy ok. 90% tegorocznej łozy. Cięcie zielone – przeprowadza się w okresie wegetacji 2-3 razy , polega na przycinaniu pędów głównych 5-7 liści nad najwyższym gronem oraz uszczykiwaniu pasierbów ( pędów bocznych wyrastających z kącików liści) za pierwszym liściem. CHOROBY WINOROŚLI – zapobieganie i zwalczanie Najczęściej występujące choroby winorośli to : Mączniak rzekomy – sprzyja mu wilgotna pogoda polecane środki stosowane przed i po kwitnieniu : Dithane M-45, Miedzian 50 WP, Miedzian Extra 350 S.C. Mączniak prawdziwy – sprzyja ciepła i słoneczna pogoda Polecane środki stosowane przed i po kwitnieniu : Ipotar 600SC Siarkol Extra 80 WP Tiowol 800 S.C. Odmiany wrażliwe na choroby opryskiwać co 10 – 14 dni Trzecią najczęściej występującą chorobą winorośli to szara pleśń. Niestety , program ochrony roślin sadowniczych, wg którego podałem zalecane środki chemiczne informuje, że nie zarejestrowano preparatów do zwalczania tej choroby. Informuję, że do 2007 roku szarą pleśń zwalczano preparatem Euparen.

Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel