Sposób na pigwowca nr 1 – Nalewka

Potrzebne składniki :

 

1. Owoce pigwowca – dojrzałe, żółte – 1 kg

2. Cukier – 1 kg

3. Spirytus 70% - 1 l

Do smaku : goździki, cynamon, miód, wanilia, jabłka, korzeń arcydzięgla, starta skórka z

pomarańczy

 

Przygotowanie:

 

1. Myjemy owoce.

2. Kroimy na ćwiartki lub mniejsze kostki

3. Oczyszczamy z gniazd nasiennych i koniecznie z pestek

4. Pokrojone owoce układamy w słoju warstwami : warstwa owoców, warstwa cukru itd.

5. Do słoja z owocami i cukrem wlewamy 150 ml spirytusu i szczelnie zakręcamy słoik.

6. Co jakiś czas potrząsamy słojem, żeby rozpuścił się cukier.

7. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, wlewamy pozostałą część spirytusu, tj. 850 ml.

8. Odstawiamy słój w ciepłe miejsce (może to być nasłoneczniony parapet czy półka przy

kominku )

9. Czekamy około półtora miesiąca i zlewamy ze słoja nastaw.

10. Pozostałe owoce można ponownie wykorzystać do słabszego, drugiego nalewu.

11. Zamiast drugiego nalewu, możemy pozostałe owoce wykorzystać jako dodatek do herbaty.

12. Nalewkę odstawiamy w chłodne miejsce, żeby się nieco sklarowała.

13. Po kilku dniach, a nawet tygodniach filtrujemy nalewkę używając do tego celu płótno lub filtr

do kawy.

14. Po przefiltrowaniu rozlewamy powstały płyn do butelek i szczelnie zamykamy.

15. Nalewkę należy spożywać nie wcześniej, niż przed upływem sześciu miesięcy.

16. Ilość cukru i moc alkoholu możemy regulować wg upodobań.

17. Dodatki, tzw. ingrediencje dodajemy na etapie maceracji.

18. Dodatków używamy w takiej formie, aby łatwo było je przefiltrować.

  • facebook
  • googleplus1
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel