Nasiona na kiełki - Kiełkowy ogród bogactwem witamin!

 

 

          Kiełki są najbardziej kompletnymi i odżywczymi  produktami  z obecnie dostępnych, naturalnych pokarmów w dzisiejszych czasach. Są one „żywymi” witaminami , minerałami, enzymami jak i białkami.

          Kiełki  zawierają cenne dla zdrowia witaminy A, B, C, E , H oraz składniki mineralne: wapń, magnez, żelazo, siarkę, cynk, mangan, selen, jod, chrom i lit. Są też źródłem wartościowego białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i błonnika pokarmowego. 

 

 

          kiełki 1                   kiełki

 

 

Zimą, kiedy nie mamy świeżych warzyw, a ceny owoców importowanych są bardzo wysokie, ciężko jest dostarczyć odpowiedniej ilości potrzebnych nam witamin oraz minerałów. Nasza odporność szczególnie jesienią i zimą spada, lecz nie musimy sięgać po sztuczne suplementy diety czy witamin, gdyż świeże kiełki idealnie oczyszczają organizm, wspierają dietetyków oraz  wzmacniają odporność organizmu przed chorobami także tymi cywilizacyjnymi. 

Kiełki mogą być spożywane same, ale także mogą stanowić dodatek do surówek, sosów, past jak również innych potraw zależnie od upodobań. Doskonale się sprawdzają jako uzupełnienie kanapek. Potrzebujesz przepisu na kiełki - kliknij tu.

 

 

Oto charakterystyka kilku odmian oraz ich właściwości:

 

- Brokuł - nasiona i kiełki  

 

 Zastosowanie i walory smakowe: doskonałe jako przekąska, dodatek do kanapek czy  przyprawa do sałatki. Lekko pikantne w smaku, wyraziste i smaczne.

Zalety lecznicze: mają znaczący wpływ dla wzmocnienia układu nerwowego i odpornościowego, a bogactwo składników odżywczych pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia i udarom mózgu.

 

 

nasiona brokuła kiełki brokuła1 kiełki brokuła 2

 

- Ciecierzyca ( Cieciorka ) - nasiona i kiełki

 

 Zastosowanie i walory smakowe:   kiełki te o delikatnym smaku wyśmienite są na ciepło, podduszane, mielone (doskonałe na pasty), dodawane do zup czy sałatek. 

Zalety lecznicze: Zalecana jest przy bólach głowy, poprawia przemianę materii, usprawnia wydalanie.

 

 

 Ciecierzyca nasiona na kiełki 1  Ciecierzyca nasiona na kiełki 2

Ciecierzyca nasiona na kiełki 3

 

 

- Kapusta - nasiona i kiełki

 

Zastosowanie i walory smakowe: wyraziste w smaku, przypominają świeżą kapustę, lecz są od niej bardziej pikantne, doskonałe do przygotowywania sałatek czy będące po prostu dodatkiem do innych dań.  

Zalety lecznicze: jedno z najlepszych źródeł witaminy C, pomocne szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Zawierają spore ilości białka, błonnika, witamin z grupy B.

Mają działanie antynowotworowe i antymiażdżycowe. Doskonale wzmacniają układ nerwowy oraz odpornościowy, zatem nieocenione w okresach przesileń.

 

Kapusta biała nasiona na kiełki 3

Kapusta biała nasiona na kiełki 1 Kapusta biała nasiona na kiełki 2

 

- Burak - nasiona i kiełki

 

Zastosowanie i walory smakowe: doskonale nadają się do sałatek, gdyż mają pikantny smak oraz nadają potrawom wspaniały czerwony kolor. Można je także wykorzystywać jako dekoracje do kanapek i grzanek.

 

Zalety lecznicze: Kiełki buraka oprócz dużej ilości witamin A, C, B1, zawierają wiele cennych składników mineralnych, takich jak potas, wapń, żelazo,magnez,miedź, mangan, oraz dwa rzadkie metale: rubid i cez. Ze względu na zawartość kobaltu są niezwykle cenne przy leczeniu anemii.  Wpływają na budowę oraz odbudowę komórek i tkanek. Mogą obniżać poziom cholesterolu we krwi, oczyszczają krew, pobudzają pracę jelit.

Ponadto zwiększają odporność organizmu oraz wpływają pozytywnie na: serce, nerwy, skórę, krew i mózg. W swoim składzie zawierają dużo białka i błonnika.

 

 

Burak nasiona na kiełki 1 Burak nasiona na kiełki 2 Burak nasiona na kiełki 3

 

 

- Rzodkiew - nasiona i kiełki

 

Zastosowanie i walory smakowe: doskonałe do wielu dań zarówno jako podstawa smakowa, jak i jako dodatek czy wręcz przyprawa, ponieważ mają ostry, pieprzny smak. Mogą zastępować szczypiorek. Dobrze komponują się z potrawami jajecznymi, sosami śmietanowymi i majonezowymi oraz kanapkami.

 

Zalety lecznicze: kiełki rzodkiewki wspomagają system odpornościowy, działają wykrztuśnie i oczyszczają górne drogi oddechowe oraz zatoki. Przyspieszają przemianę materii a zawartość jodu korzystnie wpływa na tarczycę. Zalecane przy schorzeniach górnych dróg oddechowych, schorzeniach wątroby i przy anemii.


 

Rzodkiewka nasiona na kiełki 1 Rzodkiewka nasiona na kiełki 2 Rzodkiewka nasiona na kiełki 3


 

- Cebula - nasiona i kiełki

 

Zastosowanie i walory smakowe: idealnie nadają się do kanapek, salatek, do gorących dań warzywnych, tart i zapiekanek jako pikantnyt dodatek i przyprawa.

Zalety lecznicze: spożywane regularnie nie tylko obniżają ciśnienie, cholesterol ale też oczyszczają krew i powodują spadek zawartości cukru we krwi. Dodatkowo działają odkwaszająco i bakteriobójczo zatem zdecydowanie wskazane są w wilgotnych porach roku.  Polecane są także przy osłabionych włosach, bowiem wysoka zawartość siarki ma na nie bardzo korzystny wpływ.

 

 

Cebula nasiona na kiełki 1 Cebula nasiona na kiełki 2 Cebula nasiona na kiełki 3

 

 

- Soczewica - nasiona i kiełki

 

Zastosowanie i walory smakowe: Soczewica to wyjątkowo  cenne źródło białka i wielu składników odżywczych. Jest sycąca, smaczna i zdrowa a ponieważ należy do strączkowych, jej kiełki zdecydowanie dobrze znoszą wyższe temperatury przygotowania.Jest bardzo delikatna w smaku, można ją jeść na surowo w sałatkach jak i przygotowywać na ciepło.

 

Zalety lecznicze: soczewica jest pokaźnym żródłem witamin: A, B, C, K oraz żelaza, wapnia, fosforu, magnezu, krzemu, boru, potasu, miedzi, sodu, siarki i manganu. Są bardzo lekkostrawne i wzmacniają organizm.

 

Soczewica nasiona na kiełki 1 Soczewica nasiona na kiełki 2 Soczewica nasiona na kiełki 3

 

 

Aby kiełki były najwyższej jakości najlepiej wyhodować je we własnym zakresie. Kiełki to pokarm ożywiony. Muszą być świeżo zebrane prosto z kiełkowego ogródka, zawierają wtedy najwięcej enzymów, witamin, minerałów. Kiedy włożymy je od razu do lodówki ich siła życia w nich pozostanie, będą one jedynie wolniej dalej rosnąć.

 

 


Najlepiej jest kupić wysokiej jakości nasiona specjalnie przeznaczone na kiełki. Tylko wtedy mamy gwarancję, że nasiona wykiełkują oraz że ziarna są wolne od pestycydów i chemicznych środków konserwujących.

 

Najlepszym sposobem na hodowlę kiełków jest kiełkownica, która zapewnia nasionom równomierny dostęp światła, dzięki czemu nasiona szybciej kiełkują i lepiej się rozwijają. Dodatkowym atutem jest to, że możemy cieszyć się z kilku odmian wyhodowanych na raz!!

 

 

 

kiełkownica  

 

autor publikacji: mgr inż. Patrycja Szczubełek

 

  • facebook
  • googleplus1
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel