Jeżyna bezkolcowa

Jeżyna bezkolcowa – ulubienica działkowców.

 

Dowiesz się, czym charakteryzuje się jeżyna bezkolcowa i dlaczego podbiła serca ogrodników i działkowców.

 

jeżyna bezkolcowa

 

Skąd się wzięła jeżyna bezkolcowa?

Jeżyna bezkolcowa jest krzyżówką dzikich jeżyn rosnących w Europie, Azji i Ameryki Północnej. Charakteryzuje się gładkimi pędami i niewielkimi wymaganiami glebowymi, dlatego jest bardzo wdzięcznym krzewem do uprawy. Brak kolców na pędach powoduje, że owoce są łatwe do zbierania.

 

Jeżyna bezkolcowa – smak i zdrowie.

Jeżyna bezkolcowa charakteryzuje się specyficznym smakiem słodko-kwaśnym i nieco cierpkim. Dzięki tym właściwościom chętnie wykorzystywana jest do win i przetworów. Jeżyna bezkolcowa jest także źródłem witamin C i E. Oprócz tego zawiera w sobie potas, żelazo, wapń i magnez.  Soki z jeżyn często stosuje się przy przeziębieniach oraz problemach żołądkowo-jelitowych.

 

Co warto wiedzieć o jeżynie bezkolcowej ?

 Krzew jeżyny bezkolcowej potrzebuje dość dużo miejsca z uwagi na silny wzrost zarówno ku górze (dorasta niekiedy do 2,5 metra) jak i na boki. Wybierając miejsce dla tego krzewu zadbaj o dużą ilość słońca i bezwietrzne stanowisko. Z uwagi na silny rozrost pędów, które są dosyć wiotkie, należy stosować podpory. Możesz także puścić pędy jeżyny bezkolcowej na płoty, kratownice i pergole. Jeżyna bezkolcowa najlepiej rośniej w glebie lekko kwaśnej i próchniczej. Zarówno zbytnie przesuszenie, jak i nadmierna wilgoć nie wpływają pozytywnie na rozwój tego krzewu. Jeśli zdecydujesz się na więcej, niż jeden krzew w swoim ogrodzie, posadź krzewy w odległości co najmniej dwumetrowej. Jeżynę można sadzić wiosną i jesienią, z pojemników przez cały sezon. Jeśli sadzisz krzewy jesienią, pamiętaj o usypaniu wokół sadzonki kopczyków z kory sosnowej lub trociny. Ponieważ jeżyna nie jest zbyt odporna na silne mrozy, zadbaj o jej zabezpieczenie na zimę.

 

Diabeł tkwi w szczegółach.

Nie tylko gleba i stanowisko determinują obfitość plonów, ale także podcinanie pędów. Pod koniec lata, po owocowaniu, należy wyciąć pędy na których wcześniej były owoce. Należy także usunąć pędy chore, słabe i uschnięte. Pozostałe, zdrowe pędy kładziemy na ziemi i zabezpieczamy przed przemarznięciem. Możemy zrobić to formując kopczyki albo przykryć słomą, gałęziami iglaków lub liśćmi. Kolejne cięcie przeprowadź wiosną. Wybierz najsilniejsze pędy krzewu, a pozostałe wytnij. Dobrze jest nie dopuszczać do zbytniego zagęszczenia młodych pędów, ponieważ obniża to w znacznym stopniu plenność rośliny.

Jeśli lubisz jeżyny, ale dotychczas odstraszało Cię męczące zbieranie owoców wśród kolczastych pędów, jeżyna bezkolcowa jest dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem. Poza walorami smakowymi i zdrowotnymi, rozpięta na płotach czy kratkach, może stanowić dekorację Twojego ogrodu.

  • facebook
  • googleplus1
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel