Jabłonie o słodkich owocach, doskonale nadających się na soki.

Sok ze świeżysok jabłkowy ch jabłek to bomba witaminowa! Wspomaga odporność organizmu, zapobiega nowotworom istarzeniu się i zawiera mnóstwo błonnika pokarmowego. W naszym kraju jabłonie królują wśród drzew owocowych, więc bezproblemowo możemy uzyskać ekologiczny sok jabłkowy. Jednak pytanie brzmi: jakie jabłka na soki są najlepsze? Zwykle szukamy odmian mrozoodpornych i mało podatnych na choroby, o słodkich i soczystych owocach. Jednak warto również zwrócić uwagę na zawartość ekstraktu w poszczególnych odmianach. Na soki najbardziej nadają się odmiany jesienne i zimowe, gdyż są najsłodsze.

 

 

 

 

Poniżej przedstawiam przegląd polskich jabłek, doskonałych na soki.

 

Szampion – jest to wczesno-zimowa odmiana, pochodząca z Czech. Jej owoce są duże i mają skórkę pokrytą czerwonym rumieńcem. Miąższ jest słodko-kwaśny, lekko aromatyczny i soczysty. Zawartość ekstraktu w jabłkach tej odmiany to 14+. Doskonale nadają się na delikatny sok jabłkowy o klarownym, słodko-kwaśnym smaku.

 

Lobo – swego czasu jedna z najpopularniejszych i najchętniej wybieranych odmian w Polsce. Rodzi duże, ciemno-czerwone owoce o słodkim, kruchym i soczystym miąższu. Sok z jabłek tej odmiany jest wyśmienity i nieco słodszy od soku z jabłek Szampiona.

 

Sok z jabłek Idared – późno-zimowa odmiana, pochodzenia amerykańskiego. Jej średniej wielkości owoce są pokryte pięknym, czerwonym rumieńcem i mają jędrny i soczysty miąższ o kwaskowatym posmaku. Zawartość ekstraktu w owocach waha się pomiędzy 11-13. Sok z jabłek tej odmiany będzie miał ciekawy, orzeźwiający smak i bogaty aromat.  

 

 

Malinówka – kolejna odmiana, która kilka lat wstecz cieszyła się niebywałym powodzeniem. Jej jabłka są niezbyt duże, pokryte intensywnym, ciemno-czerwonym rumieńcem, natomiast ich miąższ jest przepyszny, bardzo słodki o delikatnie malinowym posmaku. Idealnie nadają się na słodki i aromatyczny sok.

 

Cortland -  odmiana pochodzenia amerykańskiego. Ceniona w naszym kraju ze względu na przepyszne, twarde owoce o białym i słodko-winnym w smaku miąższu. Sok z owoców Cortlanda będzie aromatyczny i intensywny w smaku.

 

Ligol – polska odmiana zimowej jabłoni. Jej jabłka są duże, pokryte pięknym czerwonym rumieńcem, a ich miąższ jest soczysty, kruchy i lekko kwaskowaty. Jabłka Ligol dadzą delikatnie kwaskowaty i aromatyczny sok, doskonały jako orzeźwienie w ciepłe dni.

 

Oczywiście w naszym sklepie mamy mnóstwo innych jabłoni, a wymienione powyżej odmiany to tylko te, które naszym zdaniem rodzą najlepsze słodkie jabłka na soki, będąc przy tym również mało podatne na choroby i odporne na mróz.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Lidia Chorążewicz

  • facebook
  • googleplus1
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel