Drzewka owocowe - Jabłoń Szara Reneta

Jabłoń Szara Reneta - stara francuska odmiana 

 

Jest to stara, klasztorna odmiana. Jej owoce nie są zbyt ładne , lecz doskonale nadają się do suszenia, wypieków i do przetworów.

Szara reneta

 Jabłoń Szara Reneta pochodzi z Francji. Wyhodowana najprawdopodobniej w klasztorze cystersów przed rokiem 1650. To oni rozpowszechnili tę jabłoń na terenie całej Europy. Drzewo rośnie silnie. Jego korona choć trochę rozwiana, zachowuję pokrój kulisty i zagęszczony. W Sprzyjających warunkach może osiągnąć nawet 5 metrów wysokości, lecz w standardowych warunkach dorasta do 3,5-4m. Jest odporna na popularne choroby atakujące jabłonie, lecz jej odporność na mróz jest mniejsza. Przy młodych sadzonkach ważne jest zabezpieczenie jej na okres zimy. Jak to stara odmiana owocuje obicie, lecz naprzemiennie co drugi rok. Nie jest samopylna, więc sadząc tą odmianę, musimy zapewnić jej odpowiednie odmiany zapylające. Owoce dojrzewają pod koniec września lub na początku października. Do spożycia nadają się dopiero w grudniu. Jabłka te możemy przechowywać aż do kwietnia.

Jabłka są średniej wielkości, wyglądają na nie zbyt apetyczne, lecz nie ma lepszego jabłka, które nadaję się na przetwory, do szarlotki czy też do suszenia. Ich skórka jest początkowo zielona, lecz po czasie pokrywa ją brązowa „pajęczynka” . Do jedzenia na surowo nie są polecane, lecz znajda się adoratorzy smaku szarej renety. Jest to owoc dosyć twardy, a w smaku jest delikatnie korzenny i kwaśny. Nie są aromatyczne.

 

Jabłoń Szara Reneta -  zapylacze 

 

 

 

Szara reneta – jak przygotować do posadzenia

 

 Drzewko owocowe najlepiej sadzić na stanowisku słonecznym. Ze względu na to, że Szara Reneta nie za zbytnio jest odporna na mróz, musi to być miejsce osłonięte od wiatru.

jabłoń szara reneta

Jabłonka preferuje glebę piaszczyto-gliniastą i żyzną. Nie może to być miejsce gdzie, jest dużo wody, gdyż jabłonie tego nie lubią. Sadzonkę przed posadzeniem musimy odpowiedni przygotować. Jeżeli jest w doniczce, obficie ją podlewamy. Jeśli jest to sadzonka, z gołym korzeniem, który został skrócony, musimy przyciąć część nadziemną. Skracamy wszystkie pędy wraz z przewodnikiem o 1/3 ich długości. Sadzonkę wkładamy do wykopanego wcześniej dołka. Po czym zasypujemy ją żyzną ziemią.

W okresie jesiennym warto jest, zabezpieczyć sadzonkę kopczykiem, dzięki czemu będziemy pewni, że podkładka jabłoni nie przemarznie, a w przyszłym roku, gdy tylko zrobi się ciepło, sadzonka bez problemów wystartuje. Zabieg możemy zakończyć nawożeniem. Oczywiście wykonujemy to tylko wiosną, ponieważ jesienią roślina musi odpocząć i niepotrzebny jest jej nawóz.

 

 

  • facebook
  • googleplus1
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel