Drzewka owocowe - Jabłoń Antonówka Biała Śmietankowa

Antonówka biała śmietankowa - niezapominany smak

            Opowiemy Ci o antonówce białej, potocznie nazywanej śmietankową lub antonówką sześćsetgramową czy półtorafuntową. Dowiesz się, kiedy i jak sadzimy jabłoń antonówkę śmietankową, w jakim towarzystwie musisz ją posadzić, jak również jak o nią dbać.

 

Jabłoń Antonówka biała Śmietankowa Sześćsetgramowa

 

 

Jabłoń Antonówka śmietankowa - skąd przybyła?

Jest to bardzo stara rosyjska odmiana, która najprawdopodobniej została znaleziona w Polsce.

Jabłoń ta to sport Antonówki Mohyllewskiej białej znaleziony w 1888r. Dzięki temu, że pochodzi ona z surowego i chłodnego klimatu - jest ona wyjątkowo odporna na mróz. Cechuje się również wysoką odpornością na choroby grzybowe. Jest odmianą obcopylną - to znaczy, że potrzebuje towarzystwa innych, konkretnych odmian tzw. zapylaczy. Ale o tym później.

 

 

 

Jabłoń Antonówka śmietankowa - jaka jest naprawdę?

W przeciwieństwie do antonówki zwykłej jej pień jest prosty, korona dużo większa i rozłożysta, a drzewko rośnie bardzo silnie. Wielkością owoców również bije antonówkę zwykłą na głowę: owoce są bardzo duże, 400-600g (zdarzają się również jeszcze większe egzemplarze), o nierównym kształcie: mogą owalno-wydłuzone, a nawet spłaszczone, ścięte ku kielichowi. Na owocach są widoczne lekkie żebrowania. Skórkę owoce mają cieńsza i bardziej delikatną od antonówki zwykłej, białą z delikatnym żółtawo-zielonkawym odcieniem, całkowicie pozbawiona jest charakterystycznego rumienia. Miąższ antonówka półtorafuntowa ma biały z kremowym odcieniem, gruboziarnisty, kruchy, bardzo smaczny, pomimo że mało soczysty. Nie są one tak kwaśne, jak owoce antonówki zwykłej. Ale w tej materii antonówka zwykła jest lepsza: owoce są nieco bardziej aromatyczne. W owocowanie wchodzi wcześnie, owocując naprzemiennie - to znaczy co drugi rok jest największy plon. Zbiory antonówki śmietankowej uzależnione są od regionu, w jakim rośnie. Jeśli są to zimniejsze strefy, to Antonówka biała dojrzewa w pierwszej połowie września, natomiast w cieplejszych terenach już z końcówką sierpnia. Owoce zbierane o tej porze niestety nie nadają się do dłuższego przechowywania, zdecydowanie lepiej pod tym względem radzą sobie owoce dojrzewające w surowszym klimacie i nieco później. Jabłka wszystkich antonówek są wybitnie przetwórcze: idealne są do szarlotek, przecierów, musów, dżemów, kompotów, surówek, bardzo często też przeznaczane są na susz.

 

Jabłoń Antonówka śmietankowa - jak uprawiamy

Jabłoń Antonówka Śmietankowa Biała Półtorafuntowa niezrównana na szrlotkę

 

Jabłoń antonówka biała jak wszystkie rośliny owocowe potrzebuje stanowiska słonecznego. Mimo, że jest mało wymagająca pod względem stanowiska to wiadomo, że mając glebę wilgotną i żyzną będzie jeszcze lepiej rosła. Sadzenie różni się w zależności czy roślina rosła w doniczce, czy też w balocie.

Jeśli roślina rosła w doniczce to sadzimy ją na głębokość nieco większą niżeli rosła w szkółce, ale nie na tyle głęboko, coby miejsce szczepienia nie znalazło się pod ziemią.

Natomiast jeżeli roślina była kopana z gruntu, to wykopujemy dołek na głębokość systemu korzeniowego. Musi on być nieco szerszy od korzeni - tak, aby po nasadzeniu korzenie nie zostały podwinięte, a były w nim rozłożone. Jeśli drzewka sadzimy wiosną, to od razu po posadzeniu skracamy gałązki drzewka o 1/3 ich długości. Jednakże jeśli drzewka posadziliśmy jesienią - to z zabiegiem przycinania czekamy do pierwszej wiosny. Oczywiście musimy pamiętać również o podlewaniu drzewek, szczególnie podczas suszy, jak i zawiązywania owoców. 

 Najlepszym towarzystwem (zapylaczami) dla jabłoni antonówki białej śmietankowej są:

Oliwka żółta (Papierówka)

- Lobo

James Grieve

- McIntosh

 

 

 

 

Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel