Czereśnia samopylna - popularne i niezawodne odmiany

           

Czereśnia samopylna sadzonki bogata oferta

 

               W okresie letnim owoce czereśni królują w warzywniakach i marketach. I nic w tym dziwnego! Są pyszne, aromatyczne i niskokaloryczne. Mają mnóstwo witamin i soli mineralnych oraz jodu — i to nawet więcej niż dorsz czy inne morskie ryby. Pozytywnie działają na stawy, żołądek oraz odmładzają. A co w przypadku, gdy chcemy mieć owoce czereśni ze swojego ogrodu? A miejsca u nas jak na lekarstwo? Wtedy stawiamy na czereśnie samopylne!

 

Czereśnia samopylna — co to znaczy?

Samopylność oznacza, że roślina ma zdolność do zapylenia się własnym pyłkiem. To znaczy, że słupek jest zapylany pyłkiem z pręcików tego samego kwiatu lub innych, ale rosnących na tej samej roślinie. Dzięki temu konkretna odmiana czereśni samopylnej da nam owoce bez innego towarzysza. Jedna takiej sadzonka czereśni w zupełności wystarczy.

 

 

Czereśnia samopylna — polecane odmiany:

 

- Czereśnia samopylna Lapins późna — to odmiana typowo deserowa. Pochodzi z Kanady, gdzie skrzyżowana została z dwóch niezawodnych odmian: poczciwego Vana i mocnej Stelli. Cechuje się bardzo obfitym owocowaniem. Owoce są duże lub bardzo duże (8,5 - 9,0g), w kolorze czerwonym. Są intensywnie błyszczące i aromatyczne. Miąższ jest soczysty i lekko kwaskowaty. Są odporne na pękanie oraz mają długą dojrzałość zbiorczą. To znaczy, że można je długo przechowywać, co często sprawia, że eksportowana jest do innych krajów. Dojrzałość zbiorcza to połowa lipca.

 

- Czereśnia samopylna Krótkopłodna wczesna — ta z kolei pochodzi z Ukrainy. Odmiana rodzi bardzo duże owoce, o ciemnobordowej skórce. Miąższ Krótkopłodej jest krwisty, soczysty i aromatyczny. W smaku jest niezwykły, słodko-kwaśny. Owoce są mało podatne na pękanie, a dojrzałość swą osiągają w drugiej połowie czerwca.

 

 

- Czereśnia samopłodna Siestronka — następna ukraińska odmiana o niezwykłej popularności. W okres owocowania wchodzi w miarę wcześnie. Owocuje corocznie i obficie. Owoce ma duże, w kształcie szerokiego serca. Początkowo skórka jest czerwona, natomiast z czasem wybarwia się na głęboki, ciemny bordowy kolor. Skórka owoców bardzo lśniąca. Miąższ również ciemnoczerwony, bardzo jędrny i soczysty. W smaku Siestronka jest aromatyczna, słodko-kwaśna. Dojrzałość swą osiąga w drugiej połowie lipca.

 

- Czereśnia samopłodna Staccato — oto odmiana kanadyjska, która powstała z wolnego zapylenia Sweethearta. Kolejna odmiana rodząca duże lub bardzo duże owoce. Wcześnie wchodzi w owocowanie i obficie plonuje. Ma także różny kształt owocu. Mogą być stożkowe, kuliste lub sercowate. Skórkę mają błyszczącą i czerwoną, a miąższ jest niezwykle słodki i soczysty. Owoce nie są podatne na pękanie. Dojrzałość zbiorczą osiągają w sierpniu — jest to bardzo późna odmiana.

Mówiąc o odmianach samopłodnych, nie można pominąć czereśni samopylnych kolumnowych karłowych. Do odmian polecanych należy Sylvia oraz odmiana Queen Marry.

  • facebook
  • googleplus1
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel