Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Cebula szalotka - właściwości

2020-02-19
Cebula szalotka - właściwości

Cebula szalotka

Szalotka jest znana ze swojego charakterystycznego smaku i zapachu. Stanowi jeden z głównych składników diet. Jest popularna prawie w każdym zakątku świata. Można ją jeść praktycznie pod każdą postacią: na surowo, gotowaną, smażona czy też pokrojona i dodaną do sałatek

Czosnek askaloński jest bogaty w bardzo dużą ilość składników odżywczych. Zawiera błonnik, witaminę C, A i B6, mangan, kwas foliowy, potas i białko. Co najciekawsze, brytyjscy uczeni zbadali, iż jedzenie szalotki obniża poziom cholesterolu i zapobiega niektórym typom raka. Obniża również ciśnienie krwi.

Czosnek askaloński, jak każda cebula, zapewnia nam ochronę przed grzybami, bakteriami i wirusami. Nasze babcie nie znały lepszego syropu, podawanego podczas grypy czy przeziębienia, jak cebula zasypana cukrem. Dzięki temu, że zawiera błonnik, przyśpiesza procesy trawienne i jest pomocny w odchudzaniu.

Cebula szalotka podczas krojenia wytwarza cenny składnik- Allicynę. Zmniejsza on mutację komórek, dzięki czemu zapobiega powstawania raka. Jest to bardzo cenna właściwość dzięki czemu, szalotka cieszy się coraz większą popularnością.

Ponadto, substancję wytwarzane przez cebulę szalotkę pozwalają na regulowanie poziomu cukru we krwi. Jest to bardzo pomocne dla wszystkich osób chorych na cukrzycę.

Czy wiesz że cebula szalotka ...?

Czy ktoś kiedyś słyszał, że z cebuli szalotki można zrobić dżem ? TAK. Wystarczy, że zaopatrzymy się w kilka cebul szalotki, jedno duże polskie jabłko, kilka orzechów, masło, cukier, ostrą paprykę i biały ocet winny. Po połączeniu tych wszystkich składników, w odpowiedni sposób, możemy skosztować dżemu z cebuli szalotki.

dżem z cebuli szalotki
cebula szalotka
Pokaż więcej wpisów z Luty 2020

Polecane

Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel