Aronia czarnoowocowa
Aronia czarnoowocowa - kilka słów o roślinie
Aronia czarnoowocowa lub po prostu czarna to długowieczny krzew owocowy, blisko spokrewniony z jarzębiną. Pochodzi z Ameryki Północnej, a w Europie pojawiła się około XVII wieku. Dorasta do około 2.5 metra wysokości i podobnej rozpiętości. Jej liście są naprzemianległe, eliptyczne lub jajowate i zaostrzone, błyszczące o jasnozielonej barwie, która jesienią zmienia się na odcienie czerwieni. Kwiaty zwykle są białe lub różowe. Owoce jakie rodzi aronia są jak sama nazwa mówi czarne, okrągłe i pokryte delikatnym woskowym nalotem. W smaku delikatnie cierpkie, ale mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Krzew doskonale znosi mróz (do -35 stopni) oraz jest prawie całkowicie odporny na choroby i szkodniki. W okres owocowania wchodzi już w drugim roku po posadzeniu, plonując obficie (średnio z jednego krzewu można uzyskać około 3 kg owoców). Okres kwitnienia aronii przypada na przełom maja i czerwca, a owoce dojrzałość zbiorczą osiągają w sierpniu i wrześniu. Co do uprawy nie jest wymagająca. Radzi sobie na większości żyznych gleb, nie wymaga również specjalnych zabiegów pielęgnacyjnych. Lubi być sadzona na słonecznych stanowiskach.
Aronia czarnoowocowa - właściwości owoców
Owoce czarnej aronii są bogactwem witamin (C, B2, B6, E, PP) oraz składników mineralnych takich jak molibden, mangan, miedź, bor, jod, kobalt, wapń i żelazo. Zawierają również najwięcej antyoksydantów (przeciwutleniaczy) ze wszystkich owoców. Ponadto, mają w sonie kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, winowy i chlorogenowy). Dzięki tym składnikom znacznie pomagają przy wielu schorzeniach, takich jak:
-wysokie ciśnienie
-wysoki poziom cholesterolu
-problemy z krążeniem
-problemy z wątrobą i trzustką
-choroby nowotworowe
Ponadto, spowalniają proces starzenia, działają pomocniczo przy walce z nowotworami, łagodzą nerwy, oczyszczają organizm z toksyn, zapobiegają żylakom i zmniejszają skutki napromieniowania (od telewizora, komputera, telefonu). Dodatkowo doskonale dopełnią dietę osób prowadzących zdrowy tryb życia, gdyż przyspieszają metabolizm i ułatwiają przemianę materii.
Aronia czarnoowocowa ma bardzo szerokie zastosowanie. Można z niej robić soki, nalewki lub dżemy. Owoce wykorzystać można również w kuchni, susząc je i mieszać z wszelakimi ziołami, dzięki czemu nadadzą niepowtarzalny smak naszym potrawom.
Autor: Lidia Chorążewicz