Aronia Lecznicza - Sekrety Aronii czarnej
Dzisiaj kilka słów o leczniczej Aronii
Aronia wielkoowocowa potocznie nazywana aronią czarną ? w przeciągu kilku lat wróciła do łask i niemal każdy chciałby mieć ja w swym ogrodzie. Sławę swą zawdzięcza owocom ? które to uważane są za jedene z najzdrowszych jagodowych na świecie oraz odporności i łatwości w uprawie. Są one cennym surowcem leczniczym. Zawierają: witaminy C, B2, B6, E, PP, prowitaminę A, łatwo przyswajalne cukry, garbniki, pektyny, flawonoidy, antocjany, kwasy organiczne i sole mineralne łącznie z mikroelementami.
Owoce, soki i Przetwory z Aronii oraz ich wpływ na zdrowie
Owoce, sok i przetwory z aronii są niezastąpionym składnikiem diety w chorobach układu krwionośnego (duża zawartość witaminy P), nadciśnieniu tętniczym, arteriosklerozie. Owoce są również cennym surowcem przetwórczym. Surowe są cierpkie, nie smakują najlepiej, ale dodane do innych przetworów, np. soków, win, dżemów itp. poprawiają ich smak i wygląd. Sok jest naturalnym barwnikiem do win, galaretek, likierów.
Aronia to też doskonała roślina jadalna na żywopłot!
- Z krzewów aronii możemy stworzyć zasłaniający przed wścibskimi sąsiadami żywopłot, który jesienią przebarwi się od pięknych żółcie po mocny róż i pomarańcz.
- Możemy także cieszyć się z pojedynczego krzewu, z którego średni plon owoców z jednego krzewu wynosi do 3 kg!!!
- Nie mając ogrodu ? możemy zdobyć aronię w formie piennej. Aronia szczepiona na pniu swoją drogą bije rekordy popularności: zachwycają się nią posiadacze balkonów i tarasów w uprawie doniczkowej, jak również miłośnicy zieleni z dość małą działką.
Sprawdź Sadzonki Aronii w Sadowniczy.pl