Aronia Czarnoowocowa

Aronia czarnoowocowa- niespotykany smak z mnóstwem witamin.

 

Aronia czarnoowocowa jest to krzew pochodzący z Ameryki Północnej. Z powodu gorzkiego i cierpkiego smaku owoców rzadko spotykana w naszych sadach. Jednakże pomimo nietuzinkowego smaku doskonale nadaje się na przetwory, soki, nalewki.

 

Ze względu na niewielkie wymagania zarówno klimatyczne, jak również glebowe krzew doskonale nadaje się do uprawy w naszym klimacie. Kolejnym atutem aronii jest to, iż jest odporna na choroby, szkodniki i mróz, co czyni ją doskonałym krzewem do nasadzeń w gospodarstwach ekologicznych.

 

Jednakże nie tylko powyższe walory sprawiają, że aronia jest coraz bardziej docenianą odmianą krzewu przez sadowników. Wiosną na gałązkach pojawiają się białe kwiaty tworzące śliczne baldachogrona. Jesienią natomiast przykuwają uwagę liście krzewu, które przebarwiają się na kolor ceglastoczerwony lub pomarańczowy.

 

Pierwsze plony zbieramy rok po posadzeniu, natomiast pełną dojrzałość i owocowanie osiąga po 2-3 latach od posadzenia.

 

Owoce mają kolor ciemno-granatowy, wręcz czarny, o słodkawo-gorzkim smaku. Są rozmiarów około 10 mm średnicy. Mają okrągły, wydłużony kształt, pokryte są woskowaty nalotem. Zbiór plonów zaczyna się w sierpniu i może trwać do połowy września.

 

Aronia czarnoowocowa ze względu na bogactwo składników odżywczych, minerałów i licznych witamin jest polecana dla osób z nadciśnieniem tętniczym i problemami żołądkowymi oraz wieloma innymi problemami zdrowotnymi.

 

  • facebook
  • googleplus1
Podziel się swoim komentarzem z innymi
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel