Teoria - teorią, ale jak pokażemy.. :-)
Jabłonie i grusze Przeważnie odmiany silnie rosnące tworzą duże i wysokie korony. Drzewkom owocowym o zbyt wzniosłych koronach powinieneś skracać wierzchołki i kontrolować, aby korona drzewa nie przekraczała 2,5-3m. Przy intensywnym cięciu na konarach pojawiają się silne pędy rosnące pionowo w górę, możesz się spotkać z nawą WILKI. Pędy te usuwaj, ponieważ spowodują zagęszczenie i zacienienie korony. Takie pędy najlepiej ścinaj lub wyłamuj latem, ponieważ cięte w tym okresie słabiej odrastają w roku następnym. Czereśnie Czereśni nie musisz mocno ciąć, ponieważ najczęściej tworzą korony luźne i kształtne. Jak wiesz korona czereśni jest wysoka, przez co często pewnie masz problem ze zbiorem owoców, stąd pojawia się potrzeba przycinania wierzchołków konarów. Pamiętaj tylko, że czereśnie nie lubią za bardzo cięcia i szczególnie wiosną są bardziej podatne na raka bakteryjnego. Najlepszym terminem przycinania czereśni jest lato, po zbiorze owoców. I tu jeszcze raz wspomnę – PAMIĘTAJ po cięciu i formowaniu czereśni po usunięciu gałęzi chorych (rak bakteryjny, wyciek żywicy) zabezpiecz rany - niezwłocznie posmaruj maścią ogrodniczą. Wiśnie Oj te wiśnie. Z natury tworzą formy krzaczaste i są mocno rozgałęzione. Czasami sprawia wrażenie płaczącego drzewka, gdy pędy zwisają aż do ziemi. Optymalnym terminem cięcia prześwietlającego dla wiśni jest (podobnie jak u czereśni) lato, po zbiorze owoców. Ale możesz też przycinać wiśnie na przedwiośniu (marzec). Pewnie nie wiesz jak wygląda cięcie prześwietlające, a więc cięcie prześwietlające polega na wycięciu kilku lub kilkunastu pędów w taki sposób, aby do środka korony lepiej dochodziło światło i powietrze. Wycinamy gałęzie, które rosną w stronę środka korony oraz krzyżujące się. Wszystkie gałęzie, które są tuż nad ziemią również są niepotrzebne – oczywiście do usunięcia. Nie bój się ciąć, rocznie powinieneś wyciąć około 10-20% gałęzi. Wiśnia jest bardzo wrażliwa na zakażenia i tu jeszcze raz wspomnę – PAMIĘTAJ po cięciu i formowaniu po usunięciu gałęzi chorych (rak bakteryjny, wyciek żywicy) zabezpiecz rany - niezwłocznie posmaruj maścią ogrodniczą. Śliwy i morele Te odmiany przycinaj i prześwietlaj jak jabłonie i grusze. Wycinaj pędy, które rosną do środka, krzyżują się lub też zachodzą na siebie. Tutaj nie szalej za bardzo, te cięcia powinny być delikatniejsze ok. 10% pędów. Możesz kontrolować wysokość, jeżeli przerasta 4 metry podcinaj wierzchołek. Optymalny termin to przedwiośnie (koniec lutego lub marzec), albo lato po owocowaniu. Twórz jeden przewodnik i kilka rozrośniętych konarów. Pracę formowania musisz rozpocząć na samym początku, na młodych sadzonkach – przyginaj pędy, ponieważ śliwy tworzą wąskie korony, które zagęszczają się od środka i często rosną pionowo do góry. Jeżeli chcesz poprawić owocowanie i poprawić kształt korony, przyginaj pędy boczne, aby korona była bardziej rozłożysta, a pędy rosły poziomo. Możesz to zrobić odważnikami lub przywiązać pędy do pnia paskiem, naginając je ku dołowi. Brzoskwinie Brzoskwinie owocują na dwuletnich pędach, więc cięcie ich jest nieco inne. Te drzewka są mało odporne na mróz i choroby, oprócz rodzimej odmiany Siewka Rakoniewicka. Cięcie rozpocznij od starszych pędów na odległości 1 cm. od konaru. Z części, którą pozostawiłeś wiosną wyrosną nowe gałęzie, a w roku następnym pojawią się owoce. Z pędów zeszłorocznych wycinaj gałęzie najsłabsze, chore i uszkodzone. Zostaw tylko pędy najsilniejsze, i przytnij je na ok. 40cm długości.
|