Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Szalotka - co różni ją od zwykłej cebuli?

2020-02-19
Szalotka - co różni ją od zwykłej cebuli?

Cebula szalotka

Cebula szalotka łączy w sobie smak i zapach czosnku oraz cebuli. Rośnie podobnie jak czosnek- po kilka sztuk w pęczku. Nie da się jej zastąpić żadną odmianą cebuli. Jej smak jest dużo łagodniejszy. Ponadto ma dużo właściwości zdrowotnych.

Czym jest szalotka?

Rodzaj cebuli popularnie nazywany szalotką lub cebuloczosnkiem. Fachowo nazywany czosnkiem askalońskim. Bulwy rosną w pęczkach po kilka sztuk. Wyglądem i zapachem przypominają czosnek. Króluje w kuchni francuskiej.

Co różni ją od zwykłej cebuli?

Cebuloczosnek różnie się od zwykłej cebuli przede wszystkim smakiem. Jest on dużo łagodniejszy. Więc jeśli zwykła cebula jest dla Ciebie zbyt ostra zamień ją na czosnek askaloński. Jest delikatna, jej smak jest wyrafinowany a poza tym ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Poza tym jest bardzo łatwa w uprawie i każdy w swoim ogródku bez problemu może ją wyhodować.

Odmiany szalotki

Czosnek askaloński jest dostępny w kilku odmianach. Różnią się od siebie przede wszystkim kształtem, zabarwieniem oraz smakiem. Odmiany pojawiające się na polskim rynku mają zwiększoną mrozoodporność. Największą popularnością cieszy się odmiana cebuli szalotki Toto – drobne cebule o złocistym kolorze i delikatnym posmaku. Drugą popularną odmianą jest cebula szalotka Red Sum – jej cebule są większe, podłużne, również delikatne i bardzo aromatyczne.

Szalotka- zastosowanie

Cebuloczosnek można wykorzystać w kuch w bardzo różny sposób. Jest idealnym dodatkiem do sosów i sałatek. Są idealną cebulą do marynowania i jedzenia na surowo. Każdej potrawie dodadż aromatu i poprawią jej smak. Szalotkę możemy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu aż do wiosny.

cebula szalotka
cebule szalotki
Pokaż więcej wpisów z Luty 2020

Polecane

pixel