Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Stare odmiany drzew owocowych

2019-09-07
Stare odmiany drzew owocowych

Odmiany sadownicze, które uprawiane były przez naszych dziadków odeszły w zapomnienie. Ich owoce charakteryzowały się wyjątkową mrozoodpornością, łatwością w uprawie jak i wyjątkowym smakiem. Moda zatoczyła koło - stare odmiany drzewek owocowych powracają do łask!

Prócz odporności i mniejszej ilości zabiegów - sady ze starych odmian mogą chronić przed erozją wodną i wietrzną, gdyż we wnętrzu pokaźnych rozmiarów koron, panuje idealny klimat dla rozwoju porostów. Ponadto są znakomitymi kryjówkami dla ptaków i drobnej zwierzyny.

Przedstawiamy spis starych odmian drzew owocowych godnych polecenia:

Stare odmiany jabłoni

Jabłoń jest chyba najbardziej znanym, polskim owocem. Uprawiana od tysięcy lat, była pierwszą "udomowioną" rośliną. Każdy z nas zna chociaż parę starych odmian jabłoni i ma swoje ulubione gatunki. Szczepione były głównie na silnie rosnących podkładkach, na tę chwile szczepione również są na podkładkach karłowych. Wiele ze starych odmian jest całkowicie odporna na choroby i niesprzyjające warunki pogodowe, a co za tym idzie należą do wymagających mniej zabiegów uprawowych. Niegdyś tradycyjnie w niemal każdej zagrodzie wiejskiej królowała prócz krzewów owocowych chociaż jedna Oliwka żółta, Koksa pomarańczowa czy Szara lub Złota Reneta.

W starych odmianach jabłoni znajdziemy mnóstwo odmian: od najwcześniejszych tych lipcowych do najpóźniejszych zimowych, które przechowywać można do kolejnego sezonu.

To co wyróżnia stare odmiany jabłoni to ich aromat, specyficzny smak, który zapisuje się długo w pamięci. Zawsze warto przeprowadzić kontynuację uprawy starych drzew owocowych.

Do najpopularniejszych odmiany starych odmian jabłoni należą:

  • Jabłoń Ananas Berżenicki - stara odmiana jabłoni odkryta na Wileńszczyźnie. Drzewo rośnie silnie i tworzy rozłożystą koronę. Na parcha jabłoni średnio podatny. Ananas Berżenicki owoce ma duże, typowo deserowe do bezpośredniego spożycia. Miąższ kremowy, po dojrzeniu kruchy, lekko aromatyczny i bardzo smaczny. Owoce dojrzewają w połowie sierpnia. Jabłoń Ananas Berżenicki co ważne owocuje nie naprzemiennie, a rok rocznie. Jest to całkowicie odporna na mróz i mączniaka. Ananasy Berżenickie to odmian drzew owocowych bardzo chętnie sadzone wraz z Koksa pomarańczowa, Oliwka żółta, Szara Reneta, Złota reneta.
  • Jabłoń Antonówka - jest bardzo stara odmiana rosyjska, którą zna większość z nas. Drzewa rosną silnie, a sama Antonówka pochodzi z jabłoni leśnej. Przeważnie drzewa Antonówki mają kuliste korony. Owoce średniej wielkości lub duże, przeważnie zmiennego kształtu. Skórka błyszcząca, jasnozielona z silnym aromatem. Miąższ biały, średnio soczysty, niezwykle aromatyczny. Dojrzałość zbiorczą osiągają na początku września. Owoce nadają się na przykład do szarlotki. Polecana do sadów przydomowych podobnie jak Antonówka Półtorafuntowa, Antonówka Cukrowa, Antonówka Masłowa.
  • Jabłoń Boiken - Złotka Boikena to kolejna przedstawicielka starych odmian. Ta niemiecka odmiana jabłoni po raz pierwszy została opisana w 1828r. Drzewo rośnie umiarkowanie silnie. Wcześnie zaczyna owocować i owocuje obficie. Owoce ma średniej wielkości, kuliste o skórce zielonej, z czasem rozmytym rumieńcem. Miąższ jabłoń Boiken ma biały i jędrny, lekko kwaskowaty, smaczny. Owoce doskonale nadają się do bezpośredniego spożycia i do przerobu.
  • Jabłoń Cesarz Wilhelm - Ze starych odmian jabłoni Reneta Czerwona znaleziona została w Niemczech w 1864r. Na silnie rosnących podkładkach osiąga wyniosłe i szerokie korony. Jabłoń Cesarz Wilhelm plonuje obficie i rodzi duże owoce, o lekko chropowatej i zielonej skórce. Miąższ żółtawy, kruchy w pełni dojrzałości, soczysty i smaczny. Owoce dojrzewają w połowie września. Odmiany deserowe i przerobowe. Rewelacyjna odmiana do sadów przydomowych. Podobnie jak Ananas Berżenicki parch jabłoni jej nie straszny.
  • Jabłoń Grafsztynek Prawdziwy - Są to stare odmiany drzew, która częściej powraca w sadach towarowych i przydomowych, inna ich nazwa to Kalwila ryżowa. Owocuje obficie i rodzi średniej wielkości lub duże, kształtne owoce. Skórka cienka, zielonożółta, z czasem pokryta czerwonym rumieńcem. Jabłoń Grafsztynek ma miąższ biały, soczysty o nieco malinowym aromacie.
  • Jabłoń Kronselka - jedna z popularniejszych odmian drzew owocowych. Ta francuska odmiana wyhodowana została w 1869r. Oliwka Kronselska rośnie dość silnie i tworzy kuliste korony. Owoce ma bardzo niewyrównane, od średnich do dużych. Skórka jasnozielona, bardzo błyszcząca, pokryta pomarańczowym rumieńcem. Miąższ ma bardzo smaczny i aromatyczny, kruchy i soczysty. Sady przydomowe winno zawierać choć jedno drzewko tych starych odmian. Odmiany deserowe.
  • Jabłoń Kosztela - Ze starych odmian jabłoni król Jan III Sobieski i jego Marysieńka najbardziej lubili właśnie Wierzbówkę zimowa. Niegdyś tradycyjnie uprawiana. Ta właśnie nazwa figurowała w tamtym czasie, kiedy była ona uprawiana w ogrodzie przy Pałacu w Wilanowie, niedaleko Warszawy. Ówdzie zachowały się zapiski, iż pewnej jesieni plon był tak mały, iż nasz Król Polski Jan III Sobieski miał powiedzieć: "Kosz tylko?". Od tego czasu zaczęto nazywać ją Kosztylką, a z czasem Kosztelą. Mówi się, iż Kosztele wyhodowane zostały przez zakonników około 1590r. Drzewa jabłoni Koszteli rosną silnie, tworząc kulistą koronę. Rodzą one duże lub średnie owoce, z zielonożółtą skórką, Miąższ mają kremowy i soczysty, smaczny i aromatyczny. Ulubienica również naszej szkółki.
  • Jabłoń Landsberska - do starych odmian jabłoni zaliczamy także Renetę Landsberską. Mówi się o niej, iż jest ona najsmaczniejszą z renet. Została ona wyhodowana w 1840r. w niemieckim Landsbergu, czyli dzisiejszym Gorzowie Wielkopolskim. Ciekawostką jest to, że jej smak zależy od tego w jakich warunkach jest posadzona. Zwykle owoce jabłoni Landsberskiej są duże i są kuliste, bywają wyraźnie spłaszczone. Ich owoce wyróżnia słodko-winny, delikatny i kruchy miąższ. Dojrzałość zbiorczą osiągają w październiku. Drzewo średnio wytrzymałe na mróz.
  • Jabłoń Oliwka Żółta Papierówka - Oliwka żółta - czy jest ktoś ktoś kto nie zna pysznej, letniej Papierówki? Biały Nalew co raz częściej powraca ona do uprawy sprawdzonych odmian drzew owocowych. Stare odmiany drzew owocowych owocowych są mało wrażliwe na niesprzyjające warunki. Jabłoń Oliwka żółta jest dość odporna na parcha, niewrażliwa na mączniaka i bardzo wytrzymała na mróz. Przepyszna odmiana wśród deserowych. Niegdyś tradycyjnie sadzona niemal w każdej zagrodzie wiejskiej. Owoce średniej wielkości, nieregularne, z gładką zielonożółtą skórką. Miąższ, pachnący, aromatyczny i soczysty.
  • Jabłoń Kandil Sinap - stare odmiany drzew owocowych, które kiedyś głównie uprawiane były na Krymie. Ich owoce wyróżniają wśród starych odmian. Są średniej wielkości, co ciekawe cylindryczne, baryłkowate, lekko przewężone o gładkiej skórce. Jest ona słomkowo-żółta, z wyraźnym i rozmytym rumieńcem. Miąższ jabłoni Kandil Sinap jest niezwykle delikatny, bardzo soczysty i jędrny, o winno-słodkim smaku.
  • Jabłoń Szara reneta - jest to jedna ze starych odmian, która najprawdopodobniej pochodzi z Francji. Mówi się, iż jest to stara klasztorna odmiana, która wyhodowana została w klasztorze cystersów przed 1650 rokiem. Mówi się także, iż to właśnie oni rozpowszechnili jabłoń Szara Reneta po całej Europie. Jej owoce może nie wyglądają apetycznie, są zielone, a skórkę pokrywa charakterystyczny chropowaty, szary nalot, ale biją na głowę inne odmiany ze swoją przydatnością do przetworów. Szara Reneta wraz z Złota Reneta to czołowe odmiany królujące w każdej zagrodzie wiejskiej.
  • Jabłoń Złota Reneta - to odmiana nazywana Królową Renet. W Anglii była już uprawiana w XVII wieku. Jest całkowicie odporna na parcha, dlatego też polecana jest do sadów ekologicznych. Wśród drzew owocowych jabłoń Złota Reneta wyróżnia się dużymi owocami, o zielonożółtej skórce i specyficznym pomarańczowo-czerwonym rumieńcem. Miąższ jabłoni Królowej Renet jest ścisły, winny, aromatycznym i korzennym wybornym posmakiem, podobny ja ma Szara Reneta.
  • Jabłoń Koksa Pomarańczowa - to kolejne przedstawicielki minionego czasu. Stare odmiany drzew owocowych jak na przykład jabłoń Koksa Pomarańczowa to relikt przeszłych wieków. Powstała bowiem w 1825r w Anglii. Odmiana ta prócz tego, że chętnie sadzona jest w przydomowych i ceniona w sadach towarowych na owoc. Te sadzonki jabłoni wyróżniają owoce przeważnie średniej wielkości, o wyrównanym kształcie i wyjątkowym ordzewieniu. Skórka początkowo zielonożółta, a po dojrzeniu pokryta marmurkowym, paskowanym czerwono-pomarańczowym rumieńcem. Miąższ ma ona kremowy, delikatny, przyjemnie winno-słodki i soczysty.

Ze starych odmian drzew owocowych jabłoni możemy wymienić jeszcze inne:

Beforest, Cytrynówka,Grafsztynek Czerwony, Grochówka, Jonathan, Książę Albrecht Pruski, Malinowa Oberlandzka, Ontario, Oliwka Czerwona, Oliwka Inflancka, Papierówka Słodka, Reneta Kasselska, Reneta Kulona, Reneta Muszkatołowa, Reneta Orleańska, Reneta Sudecka, Reneta Szampańska, Starking, Sztetyna Czerwona, Sztetyna Zielona, Titówka, Złotka Kwidzyńska, Złota Szlachetna.

jabłoń James Grieve
jabłoń Landsberska

Stare odmiany grusz

Wszystko zaczęło się od gruszy pospolitej u nas nazywanej dziką ulęgałką lub gruszą polną. Jest to gatunek od którego wywodzą się wszystkie odmiany wywodzące się odmiany uprawiane w Europie, Australii czy oby Amerykach. Największy rozwój hodowli starych odmian nastąpił na przełomie XVIII i XIX wieku. Stare sady przydomowe w tradycji miały uprawę tychże grusz. Odmiany, które dotychczas są uprawiane, zdarza się, że są np. z tego okresu jak np. Bera Infaldzka.

  • Grusza Bonkreta Wiliamsa - stara odmiana angielska, znaleziona w drugiej połowie XVIII w.! Z dawnych odmian ta jest często sadzona w ogrodach przydomowych, inna jej nazwa to Bera Świętomichalska. Drzewa rosną silnie, a po wejściu w okres owocowania ich wzrost słabnie. W okresie zimowym w koronie nie zabraknie drobnej zwierzyny. W owocowanie wchodzą wcześnie i mają niewielkie wymagania glebowe. Owoce są średniej wielkości, skórka delikatna. Miąższ gruszy Bonkrety Williamsa jest kremowy, niezwykle smaczny i aromatyczny. Owoce deserowe, wręcz wybitne.
  • Grusza Klapsa Faworytka - jak przystało na stare odmiany drzew owocowych, nie może zabraknąć w tym gronie Faworytki inaczej nazywanej Klapsą. Owoce typowo deserowe, duże, a nawet bardzo duże. Skórka lekko błyszcząca, zielonkawożółta, pokryta z jednej strony różowym rumieńcem. Miąższ żółty, soczysty, masłowy, bardzo smaczny. Ulubienica naszej szkółki.
  • Grusza Komisówka - Francuzka przedstawicielka starych odmian. Po raz pierwszy owocować zaczęła w 1849r. Z dawnych odmian - odmiana deserowa o bardzo smacznych owocach. Bardzo ceniona w ogrodach przydomowych. Drzewo Komisówki rośnie dość silnie, na silnie rosnących podkładkach w okres owocowania wchodzi dość późno. Odporna n mróz i parcha jabłoni. Owoce średnie lub duże o białokremowym miąższu i winno-słodkim smaku.
  • Z dawnych odmian ceni się także Lukasówkę, Król Sobieski, Paryżanka, Bergamotka Złocista, Żyfardka.
grusza red faworytkat
grusza klapsa faworytka

Stare odmiany czereśni

Podobnie jak w przypadku gruszy, mamy pewną czereśnie od której to wywowodzą się uprawiane dziś drzewka czereśniowe. Mianowicie chodzi o czereśnię ptasią inaczej nazywaną Trześnią. Stare odmiany czereśni były już uprawiane w XVI w. w ogrodach przyklasztornych przez zakonników francuskich, angielskich i hiszpańskich. Owoce czereśni z reguły są kuliste w różnych odcieniach koloru czerwonego i żółtego. Dzielimy je na dwa rodzaje: sercówki i chrząstki. Te pierwsze cechują się miękkim i delikatnym miąższu, a chrząstki mają miąższ twardy i zwarty.

Do najpopularniejszych starych odmian czereśni należą:

  • Czereśnia Buttnera Czerwona - niemiecka odmiana wyhodowana w Niemczech w 1795r. Drzewo rośnie silnie i tworzy duża i kulistą koronkę. W okres owocowania wchodzi dość wcześnie i corocznie i bardzo obficie owocuje. Owoce ma dość duże, szeroko sercowate, z żółtą skórką. W pełni dojrzały owoc ma od strony słonecznej brązowo-czerwony kolor. Miąższ czereśni Buttnery czerwonej jest twardy, chrupki, żółtawy, słodki z lekką goryczką i niezwykle smaczny.
  • Czereśnia Hedelfińska - jest to prawdopodobnie odmiana pochodząca z Niemiec, inna jej nazwa to Lotka Trzebnicka. Ze starych odmian ta właśnie jest w czołówce drzew owocowych na eksport. To co wyróżnia tę odmianę z innych odmian drzew owocowych czereśni to jej owoce. Kształt mają wydłużony, czasami nawet jajowaty, o dość dużym rozmiarze. Przy pełnej dojrzałości kolor jest ciemnobrązowy, czasami nawet czarny z fioletowym odcieniem. Miąższ ma ciemnoczerwony, jędrny i soczysty, bardzo słodki w smaku. Sok z kolei mocno barwiący. Czereśnia Hedelfińska to niezawodna odmiana dojrzewająca w drugiej połowie lipca. Co raz częściej powraca do ogrodów przydomowych.
  • Czereśnia Schneidera Późna - następna czereśnia ze starych odmian drzew owocowych. Wychodowana została około 1850 w Brandenburgii. Drzewo rośnie silnie tworząc dość gęstą koronę. W okres owocowania wchodzi wcześnie, owocując obficie i corocznie. Owoce ma duże i bardzo duże, szeroko sercowate o ciemnobrunatnej barwie. Miąższ czereśni Schneidera Późna ma jasnoczerwony, bardzo soczysty i słodko-kwaśny. Świetna odmiana na przetwory, zwłaszcza przyda się przy kompotach.
  • Czereśnia Bladoróżowa Miodówka Jasna - Odmiana nieznanego pochodzenia, aczkolwiek ze starych odmian drzew owocowych rozmnażana już była w 1900r. Drzewka rosną silnie i tworzą potężną, szeroką koronę. W okres owocowania wchodzi średnio wcześnie, ale owocuje obficie i regularnie. Owoce Miodówka ma średnie bądź duże w cudownie jasno-kremowo żółtej barwie z blado-karminowym rumieńcem. Miąższ jest kremowy, słodki i pyszny, a sok jasny, bezbarwny.
  • Czereśnia Kunzego - to stare odmiany drzew pochodzące z Niemiec, opisana już 1903r. Drzewo rośnie silnie, z czasem tworzy wysoko rozłożystą koronę o zwieszających się gałęziach. Czereśnia Kunzego owocuje corocznie i bardzo obficie. Owoce ma średniej wielkości lub duże, szeroko sercowate z lśniącą jasno-żółtą skórką. Z czasem na owocach pojawia się karminowy rumieniec. Miąższ jest jasnożółty, ścisły i jednocześnie słodki i lekko aromatyczny. Owoce czereśni Kunzego są wysokiej jakości i przeznaczone są jako deserowe i na przetwory.
  • Czereśnia Kanarkowa- ze starych odmian drzew owocowych czereśni mówi się, iż ta pochodzi z Polski. Czereśnia Kanarkowa kiedyś sadzona była w sadach dworskich i ochoczo nasadzana przy przydrożnych alejach. Drzewo rośnie silnie tworząc szerokostożkową koronę. Owoce rodzi średniej wielkości, nieco wydłużone i sercowate. Skórka owoców jest słonecznie żółta, bez śladu rumieńca. Miąższ wyjątkowo delikatny, słodko miodowy, bardzo soczysty i smaczny.
  • Czereśnia Donissena żółta - czereśnia ta inaczej nazywana Trześnią Żółtą. Odkryta została w 1820r. w Niemczech jako przypadkowa siewka. Drzewo rośnie silnie i z czasem tworzy rozłożystą koronę, z częściowo przewieszających się pędach. Wcześnie zaczyna owocować i owocuje regularnie, bardzo obficie. Owoce Donissena ma średniej wielkości, są one szeroko sercowate, o szeroko zaokrąglonym czubku. Skórka owoców jest błyszcząca, początkowo jasnożółta, w pełni dojrzała staje się ciemnożółta. Miąższ mają kremowo-żółty, zwarty, słodki i bardzo smaczny. Owoce szczególnie polecany na przetwory.
  • Czereśnia Drogana żółta - stara odmiana czereśni pochodzenia niemieckiego. Została wyhodowana w Guben w 1819r. Drzewo rośnie silnie i tworzy szeroką i luźną koronę. Owoce Drogany żółtej są duże i bardzo duże, szeroko sercowate. Te sadzonki czereśni mają delikatną skórkę i słonecznie żółtą, a od nasłonecznionej strony stają się złocistożółte. Miąższ twardy, jasnożółty, bardzo soczysty i słodki, generalnie bardzo smaczny. Drogana żółta to wspaniała odmiana deserowa z przeznaczeniem również na przetwory.
czereśnia burlat
śliwa

Stare odmiany śliw

Śliwy podobnie jak jabłonie towarzyszą człowiekowi od niepamiętnych czasów, podobnie jak krzewy owocowe. Pod koniec XIX wieku w Europie znanych było już około 400 odmian, na tę chwilę już ponad 6 tysięcy. Dziś za najcenniejsze i mające największe znacznie uznaje się euroazjatyckie odmiany śliwy domowej. Śliwy spokrewnione są blisko z wiśniami, czereśniami, morelami i brzoskwiniami.

Stare odmiany śliw, o których warto wspomnieć to:

  • Śliwa Węgierka Biała - kolejna stara odmiana śliwy, która podobno jest śliwą lokalną, kiedyś, szczególnie w okresie międzywojennym bardzo chętnie sadzona. Drzewo Śliwy białej rośnie silnie i tworzy wyniosłe korony. We wnętrzu koron schronienie mogą znaleźć różne gatunki drobnej zwierzyny. Owoce Śliwa Biała ma średniej wielkości, w owalnym kształcie. Skórkę mają dość grubą, zielono-żółtą, która pokryta jest białym nalotem. Miąższ soczysty i zwarty, zielono-żółty, nieco może przypominać miąższ węgierek. Ze względu na pyszny smak i odporność polecana jest do ogrodów przydomowych.
  • Śliwa Brzoskwiniowa - prawdopodobnie jest to stara angielska odmiana, inaczej nazywana Jerozolimką. Drzewo rośnie dość silnie i w okres owocowania także wchodzi szybko. Podobnie jak inne stare odmiany drzew owocowych owocuje nieregularnie i przemiennie. Owoce śliwa Brzoskwiniowa ma duże , prawie całkowicie kuliste. Skórka jest różowo-żółta i pokryta ciemnoczerwonym rumieńcem, a dodatkowo o na owocach pojawia się jasnofioletowy nalot. Miąższ jest soczysty i zwarty, w kolorze żółtym i pysznym korzennym posmaku. Wspaniała odmiana deserowa.
  • Śliwa Opal - jest to szwedzka przedstawicielka, która ze śliwą Uleną ma wiele wspólnego, mianowicie od niej pochodzi. Drzewo rośnie dość silnie i tworzy kulistą koronę. Szybko wchodzi w okres owocowania i owocuje obficie, czasem aż za zanadto. Owoce są średniej wielkości, w kulistoowalnym kształcie. Skórka mają cienką, żółtą z purpurowym rumieńcem i jasnym dość silnym nalotem. Miąższ  śliwa Opal ma żółty, bardzo soczysty i ścisły, aromatyczny i niezwykle smaczny. Świetna odmiana deserowa, ale i z przeznaczeniem na kompoty.
  • Śliwa Węgierka Wangenheima - niemiecka stara odmiana śliwy znaleziona w Brieheim koło Gothy w 1837r. Drzewo rośnie silnie i tworzy kulistą i gęstą koronę. Podobnie jak inne stare odmiany drzew owocowych plonuje dość szybko, obficie i naprzemiennie. Owoce sa średniej wielkości, bywa, że nieregularne, kulistoowalne. Skórka po dojrzeniu ciemnogranatowa, z jasnoniebieskim nalotem. Miąższ jest soczysty, żółty, ścisły, o słodkim smaku. Rewelacyjna odmiana do bezpośredniego spożycia, jak również na susz, przetwory czy powidła. Śliwa Węgierka Wangenheima wykorzystywana jest także jako podkładka pod inne odmiany śliw.
  • Śliwa Węgierka Wczesna - stara odmiana śliwy nieznanego pochodzenia. Drzewka początkowo mają silny wzrost, który później słabnie. Owocuje bardzo obficie, przy sprzyjających warunkach corocznie. Owoce ma średniej wielkości, z ciemnogranatową skórką i niebieskim nalotem. Miąższ owoców śliwy Węgierki wczesnej jest żółty i ścisły, bardzo aromatyczny i soczysty. Jest to smaczna odmiana deserowa, która świetnie też sprawdzi się na przetwory, szczególnie na powidła.
  • Śliwa Węgierka Zwykła - pomimo, że nieznane jest jej pochodzenie, to "w obiegu" jest już od połowy XVIIw. Drzewo rośnie średnio silnie, początkowo korona stożkowa, z czasem staje się kulista. Wcześnie wchodzi w okres owocowania i plonuje regularnie i obficie. Owoce Węgierki zwykłej są średniej wielkości, mogą być owalne lub jajowate. Skórka owocu jest brązowo-filetowa i pokryta jasnym nalotem. Miąższ jest złocisto żółty lub zielonożółty, zwarty i dość soczysty. Owoce Węgierki zwykłej są deserowe, ale nadaj się też na przetwory, susz i powidła.
  • Śliwa Renkloda Althana - czeska przedstawicielka starych odmian śliw z 1850r. Drzewo rośnie średnio silnie i podobnie jak Węgierka zwykła początkowo koronę ma wzniesioną, a z czasem staje się ona kulista. W okres owocowania wchodzi dość wcześnie i owocuje obficie i regularnie. Owoce przeważnie średniej wielkości lub duże, o kulistym kształcie. Skórka owoców Renklody Althany jest mieni się barwą żółtą, pomarańczową lub różową, a całkowicie dojrzały owoc pokryty jest czerwono-fioletowym rumieńcem. Miąższ także różnej barwy, soczysty, luźny o aromatycznym korzennym smaku. Cenne owoce deserowe i do bezpośredniego spożycia i na kompoty, przetwory.
  • Śliwa Renkloda Ulena - francuska odmiana starej odmiany śliwy, która rozpowszechniona po Europie była już 1860r. Jedna z popularniejszych śliw, tak zwanych Renklod. Drzewo rośnie średnio silnie i tworzy spłaszczoną, kulistą koronę. Wchodzi w okres owocowania szybko i owocuje corocznie i obficie. Owoce Renklody Uleny są duże lub bardzo duże, o złocistożółtej barwie i jasnym nalotem, gdy owoc jest w pełni dojrzały. Rewelacyjne owoce deserowe, które nadają się nie tylko do bezpośredniego spożycia, ale również na dżemy i kompoty.
  • Śliwa Ruth Gerstetter - niemiecka przedstawicielka starych odmian śliw, rozpowszechniana już w 1920r. Wcześnie wchodzi w okres owocowania, ale owocuje nieregularnie. Owoce Ruth Gerstetter są średniej wielkości, o owalnym kształcie. Są one granatowe z niebieskim nalotem i mają zielonożółty, zwarty i winno słodki miąższ. Deserowe owoce Ruth Gerstetter zachęcają do sadzenia jej w przydomowych ogródkach.
  • Śliwa Mirabelka z Nancy - Stara odmiana francuska, która uprawiana jest już od XVIII. Silnie rosnące drzewo, które w okres owocowania wchodzi średnio wcześnie i plonuje bardzo obficie. Owoce Mirabelek z Nancy są małe, owalne i kuliste, o złotożółtej skórce, jasnym nalotem i pomarańczowo-czerwonym rumieńcem. Miąższ Mirabelki także jest złotożółty, bardzo słodki i korzenny. Odmiana Mirabelka z Nancy przede wszystkim z przeznaczeniem przetwórczym, doskonała także na kompoty.
  • Śliwa Królowa Wiktoria - stara odmiana śliwy, która podobnie jak jabłoń Kosztela ma swoje początki na dworze królewskim, inna jej nazwa to Węgierka Damascenowa lub Reine Wictoria. Odmiana ta została wyhodowana w momencie, gdy Królowa Wiktoria obejmowała tron w Wielkiej Brytanii w 1837r. Nazwa więc została dedykowana na cześć Królowej. Drzewo tej odmiany rośnie średnio silnie, o kulistej koronie. Bardzo wcześnie wchodzi w okres owocowania i plonuje regularnie i obficie. Owoce są duże i bardzo duże, mogą być owalne lub jajowate, o jasnopomarańczowej skórce z silnym różowoczerwonym rumieńcem. Miąższ soczysty, bardzo słodki i jasnożółty. Owoce deserowe, świetne także także na kompoty.

Stare odmiany wiśni

Wiśnia podobnie jak czereśnia, śliwa, brzoskwinia, morela należy do rodziny różowatych. Pochodzi z Azji mniejszej i mówi się, że powstała ze skrzyżowania czereśni ptasiej i wiśni karłowatej. Wiśnia w Polsce uprawiana jest głównie jako roślina sadownicza w odmianach, których w kraju możemy spotkać około 30.

Przykładowe stare odmiany wiśni.

  • Wiśnia Hortensja - inaczej nazywana Królową Hortensją. Prawdopodobnie jest to odmiana francuska, wyhodowana przed rokiem 1812r. Ciekawostką jest to, iż jest to kolejne drzewko owocowe, które otrzymało swą nazwę od imienia monarchini. W tym przypadku było to na cześć królowej Holandii- Hortensji. Jest to typ czerechy, która bardzo rzadko jest już spotykana w starych sadach. Drzewa Hortensji rosną dość silnie i mają niezbyt zagęszczone, kuliste korony. Owoce mają duże, są nieco wydłużone, o żółtej skórce i sporym pomarańczowo-czerwonym rumieńcem. Miąższ jest jasny, soczysty, słodki i niezwykle smaczny.
  • Wiśnia Łutówka - odmiana wiśni nieznanego pochodzenia. Jest najbardziej rozpowszechnioną i znaną towarową odmianą. Drzewo rośnie średnio silnie i tworzy kulistą i luźną koronę. Bardzo wcześnie wchodzi w owocowanie i plonuje bardzo obficie i regularnie. Owoce wiśni Łutówki są duże i ciemnoczerwone, o soczystym i kwaśnym, smacznym smaku. Jest to czołowa odmiana sadów towarowych. Genialna odmiana przerobowa, na soki, kompoty i do mrożenia.

Ze starych odmian wiśni warto wspomnieć o Gubeńskiej, Nefris, Groniasta i Szklanka.

Resumując stare odmiany drzew owocowych jak najbardziej zasługują na swój "homecoming", powrót do łask, przydomowych ogrodów czy działek ROD, czyli rodzinnych ogrodów działkowych. Z przyjemnością można się pokusić o kontynuację uprawy starych drzew owocowych. Stare odmiany są w dużej mierze odporniejsze niżeli nowe odmiany, aczkolwiek wśród tych drugich jest dużo wartościowych gatunków. Te odmiany, które ówdzie zachowały się do dnia dzisiejszego jak np. stare odmiany jabłoni Ananas Berżenicki, Koksa pomarańczowa, Oliwka Żółta czy Szara Reneta to sentymentalne wspomnienie wizyt u dziadków, letnich wieczorów okraszonych aromatem smażonych owoców, a przede wszystkim sielskiego czasu na wsi.

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2019

Polecane

Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel