Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Przewodnik do upraw warzyw - Pora siewu

2020-01-13
Przewodnik do upraw warzyw - Pora siewu

Przewodnik do upraw warzyw - Pora siewu

Gatunek Ilość
Nasion
w 1g
Rozsady Wzrost
do gruntu
Sadzenie Ilość nasion
do produkcji
rozsady w
kg/ha
Ilość nasion
siew wprost
do gruntu w
kg/ha
Min./Opt.Tem
peratura
wschodów w C
Liczba dni od
siewu do
wschodów
Bób - II-III III-IV III-IV 100-300 100-300 4/22 8-14
Brokuł 250-350 III-VI - IV-VII 0,2-0,3 - 5/20 6-10
Brukiew 300-450 poł. IV - VI 0,5-0,8 - 5/20 6-10
Burak ćwikłowy 75-135 - IV-VI - - 10-18 5/20 10-14
Cebula zwyczajna 220-400 II-III k. III-IV IV 2,5-3 2,5-4 5/20 10-21
Cebula zimująca 250-400 - VIII - - 3,5-4,5 5/20 7-14
Cebula siedmiolatka 300-450 IV IV V/VI 2-3 3-4 5/20 10-21
Cykoria 450-850 - IV-IX - - 4-5 3/15 14-20
Dynia olbrzymia 4-7 poł. IV poł. V poł. V 2-2,5 2-4 12/25 6-10
Endywia 450-600 VI k. V VII 0.2-0,25 2-3 2/18 5-9
Fasola szparagowa 1-6 - IV - - 50-100 15/20 6-10
Fasola tyczna 1-3 - V-VI - - 100-150 15/20 6-10
Fasola na suche
nasiona
1-2 - V - - 60-150 15/20 6-10
Fasolnik 4-5 - V - - 50-80 20/30 6-10
Fenkuł/koper włoski 200-220 II-VII VI-VIII III-VIII 0,4 0,8 16/22 7-14
Groch 3-8 - III-IV - - 150-300 5/15 6-12
Jarmuż 300-400 IV-V III-IV V-VI 0,5-0,7 1-3 4-15 6-10
Kabaczek 4-7 - V - - 1,5-3,5 12/25 6-10
Kard 15-25 II IV-V k. V 0,5-0,7 1,2-2 8/18 14-20
Kalarepa 350-400 II-III, IV - IV-V, VII 0,8-1 - 5/20 6-10
Kalafior 200-350 II-VII - III-VI 0,2-0,3 - 6/18 5-10
Kapusta głowiasta 200-350 II-V IV-V III-VI 0,4-0,6 1-1,5 5/20 6-10
Kapusta brukselska 280-320 IV kl. IV V-VI 0,5-0,7 0,8-1 5/20 6-10
Kapusta pekińska 250-400 III-VIII VI-VII IV-VIII 0,8-1,2 1-2 8/18 5-9
Karczoch 20 II-poł.III - k. V 0,5-0,7 - 10/22 7-21
Kawon / Arbuz 6-16 IV V k. V 0,6-1 1-1,5 14/28 7-12
Koper 550-900 - III-IX - - 8-12 9/20 8-12
Kukurydza 5-7 IV V k. V 12-24 12-24 8/27 7-14
Marchew 800-1000 - III-VI - - 0,8-6 9/20 14-21
Melon 20-30 IV - k.V-VI 1,5-2,5 - 15/26 8-12
Miechunka
pomidorowa
750-80 IV k. IV-V V - - 20/25 7-14
Oberżyna / Bakłażan 200-300 III-IV - V-VI 0,1-0,3 - 20/25 10-20
Ogórek gruntowy 30-60 poł. IV V-VI V 1-2 1,5-2,5 20/27 7-14
Ogórek po osłony 30-50 II-III, VI-VII - III-IV, VIII 0,6-0,8 - 25/30 6-10
Okra 15-20 IV - VI 1,2-1,5 - 20/25 7-14
Papryka 100-200 III-IV - V-VI 0,5-0,6 - 20/25 10-20
Pasternak 200-400 - k. III-IV - - 6-8 10/20 14-21
Patison 6-8 IV V V 2-4 3-5 12/25 6-10
Pietruszka
korzeniowa
700-1200 - III-IV - - 3-5 9/20 14-28
Pomidor gruntowy 250-350 III-IV V V-VI 0,1-0,3 0,8-1 20/25 7-14
Pomidor pod osłony 250-350 II-III, VI-VII - III-IV, VIII 0,1-0,2 - 22/28 7-14
Por 300-450 II-IV III-IV IV-V 1,2 2-3 7-15 7-14
Portulaka warzywna 2000-25000 - V-VIII - - 5-6 15/25 7-14
Poziomka 950-1000 II-III - V-VI 0,1-0,2 - 12/25 14-21
Rabarbar 55-60 III-IX - V-IX 0,3-0,5 - 5/20 10-14
Roszponka 700-1100 - III-IV;
VII-VIII;
iX-X
- - - 5/15 8-14
Rukiew wodna 4000 - IV-IX - - - 10/15 9-15
Rukola ok. 500 - V - - 2-2,5 14/20 7-10
Rzepa 400-500 - VII-VIII - - 2-4 5/15 5-12
Rzodkiewka 50-120 - IV, VII - - 15-25 5/15 3-10
Rzodkiewka 100-150 - III-V, VII-IX - - 20-40 3/15 3-10
Salsefia 80-120 - poł. IV - - 15-20 4/15 14-20
Sałata 900-1200 II-III, VII-VIII - III-IV,
VIII-IX
0,3-0,4 - 9/12 6-10
Seler korzeniowy/
naciowy
2000-3000 III - V 0,08-0,12 - 19/30 14-21
Skorzonera 100-150 - IV-V - - 8-15 4/12 14-21
Szczaw 800-1600 - IV / V, VIII - - 4-5 5/12 7-10
Szczepiorek 750-1000 I-III III-IV, VIII III 2-2,5 3-4 5/18 6-14
Szparag 50-60 - IV - - 0,6-0,8 9/18 7-21
Szpinak 75-125 - III-IV,
VII-IX
- - 20-40 3/15 14-21
Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2020

Polecane

Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel