Jesteś tutaj:Strona główna Przepisy z wykorzystaniem Pigwowca - Sprawdź Koniecznie te 10 Przepisów!
Przepisy z wykorzystaniem Pigwowca - Sprawdź Koniecznie te 10 Przepisów!
☛ Dodatek do Herbaty - Sprawdź!

Składniki:

 

1. Owoce pigwowca – 1 kg

2. Cukier – 1,5 kg

3. Woda

4. Słoiki

 

Przygotowanie:

 

1. Owoce myjemy i osuszamy

2. Usuwamy gniazda nasienne

3. Nie obieramy owoców ze skórki, ale wycinamy uszkodzone fragmenty

4. Kroimy owoce na drobne części

5. Wsypujemy owoce do słoików warstwami ( 15 dkg owoców/15 dkg cukru)

6. Wierzchnią warstwę posypujemy 7,5 dkg cukru

7. Przykrywamy słoiki pokrywką, ale nie zakręcamy

8. Po około dobie mieszamy owoce i dosypujemy kolejną porcję cukru 7,7 dkg

9. Tak przygotowaną mieszankę owoców i soku przechowujemy w lodówce.

☛ Przepyszny obiad dla 4 osób

Składniki:

 

1. Wołowina – 0,5 kg

2. Cebula – 1 szt.

3. Wytrawne wino (białe) – 200 ml

4. Pomidory średniej wielkości – 4 szt.

5. Owoce pigwowca – 8 szt.

6. Bakłażan – szt. 1

Cynamon, ziele angielskie, kminek, sól, pieprz, liść laurowy, cukier – do smaku

 

Przygotowanie:

 

1. Wołowinę oczyszczamy z błon i tłuszczu.

2. Kroimy na drobne części, podobnie jak na gulasz.

3. Mięso solimy i pieprzymy

4. Bakłażan kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy na 10- 15 min, następnie płuczemy

5. Mięso smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu aż uzyska brązowy kolor, po czym zdejmujemy z

ognia.

6. Na drugim palniku smażymy bakłażan ( 5-10min).

7. Do bakłażana dodajemy posiekaną cebulę i smażymy razem, aż do zeszklenia cebuli ( 5-10

min)

8. Dodajemy wino i pomidory bez skórki oraz przyprawiamy

9. Dusimy przez godzinę, dolewając od czasu do czasu wody

10. Oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę owoce pigwowca kroimy na ćwiartki

posypujemy cukrem i smażymy osobno do miękkości

11. Dodajemy mięso i dusimy przez 1 h

12. Po godzinie dodajemy do potrawy bakłażana z cebulą i pomidorami

 

Danie wystarcza dla 4 osób.

 

☛ Nalewka z Pigwowca Japońskiego

Składniki:

 

1. Owoce pigwowca – dojrzałe, żółte – 1 kg

2. Cukier – 1 kg

3. Spirytus 70% - 1 l

Do smaku : goździki, cynamon, miód, wanilia, jabłka, korzeń arcydzięgla, starta skórka z

pomarańczy

 

Przygotowanie:

 

1. Myjemy owoce.

2. Kroimy na ćwiartki lub mniejsze kostki

3. Oczyszczamy z gniazd nasiennych i koniecznie z pestek

4. Pokrojone owoce układamy w słoju warstwami : warstwa owoców, warstwa cukru itd.

5. Do słoja z owocami i cukrem wlewamy 150 ml spirytusu i szczelnie zakręcamy słoik.

6. Co jakiś czas potrząsamy słojem, żeby rozpuścił się cukier.

7. Gdy cukier całkowicie się rozpuści, wlewamy pozostałą część spirytusu, tj. 850 ml.

8. Odstawiamy słój w ciepłe miejsce (może to być nasłoneczniony parapet czy półka przy

kominku )

9. Czekamy około półtora miesiąca i zlewamy ze słoja nastaw.

10. Pozostałe owoce można ponownie wykorzystać do słabszego, drugiego nalewu.

11. Zamiast drugiego nalewu, możemy pozostałe owoce wykorzystać jako dodatek do herbaty.

12. Nalewkę odstawiamy w chłodne miejsce, żeby się nieco sklarowała.

13. Po kilku dniach, a nawet tygodniach filtrujemy nalewkę używając do tego celu płótno lub filtr

do kawy.

14. Po przefiltrowaniu rozlewamy powstały płyn do butelek i szczelnie zamykamy.

15. Nalewkę należy spożywać nie wcześniej, niż przed upływem sześciu miesięcy.

16. Ilość cukru i moc alkoholu możemy regulować wg upodobań.

17. Dodatki, tzw. ingrediencje dodajemy na etapie maceracji.

18. Dodatków używamy w takiej formie, aby łatwo było je przefiltrować.

☛ Sok z Pigwowca Japońskiego

Składniki:

 

1. Owoce pigwowca – 3 kg

2. Cukier – 2kg

 

Przygotowanie:

 

1. Owoce myjemy dokładnie i osuszamy papierowym ręcznikiem

2. Kroimy na ćwiartki

3. Usuwamy gniazda nasienne i pestki

4. Rozdrabniamy owoce na mniejsze części

5. Wrzucamy pokrojone owoce do słojów ( 2x po 3 litry)

6. Zasypujemy proporcjonalnie cukrem

7. Przykrywamy ściereczką i czekamy aż owoce puszczą sok

8. Od czasu do czasu potrząsamy słojami

9. Przecedzamy płyn po kilku dniach (2-3 dni)

10. Przelewamy do butelek i przechowujemy w lodówce.

☛ Syrop z Nasion

Nasiona pigwowca zawierają amigdalinę i śluzy. Napar z nasion można stosować przy problemach

żołądkowo-jelitowych, chrypce. Można nim nasączyć okłady na suche rany. Bardzo dobrze się

sprawdza do pielęgnacji skóry suchej lub podrażnionej.

 

Składniki:

 

1. Nasiona pigwowca – 10 dkg

2. Wrzątek

 

Przygotowanie:

 

1. Nasiona pigwowca zalewamy wrzątkiem mniej więcej aby zakryć wszystkie nasiona.

2. Odstawiamy na kilka godzin.

☛ Wino z Pigwowca - 10L (12%)

Składniki:

1. Owoce pigwowca – 2 kg
2. Woda – 10 l
3. Cukier – 2 kg
4. Drożdże

Przygotowanie:

1. Owoce myjemy
2. Po umyciu sparzamy wrzątkiem
3. Rozcinamy i usuwamy gniazda nasienne, pestki oraz wewnętrzną część skórki (albedo)
4. Wodę mieszamy z 1 kg cukru
5. Zalewamy owoce płynem i dodajemy drożdże
6. Po dwóch tygodniach dodajemy pozostały 1 kg cukru
7. Po kolejnych dwóch tygodniach zlewamy powstałe wino znad owoców

☛ Marmolada z Pigwowca

Składniki:

 

1. Owoce pigwowca – 1 kg

2. Cukier – 40 dkg

3. Woda i przyprawy

4. Garnek z grubym dnem lub patelnia oraz szpatułka do mieszania.

 

Przygotowanie:

 

1. Owoce myjemy i osuszamy

2. Kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne oraz pestki.

3. Miksujemy delikatnie owoce lub siekamy nożem

4. Wkładamy na patelnię i zalewamy wodą

5. Gotujemy około 20 minut na średnim ogniu, aż owoce puszczą sok.

6. Zmniejszamy ogień i gotujemy 3 godziny na małym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Marmolada po przyrządzeniu powinna być kleista, zwarta i mieć czerwonawy kolor.

☛ Konfitury z Pigwowca

Składniki:

 

1. Owoce pigwowca – 2 kg

2. Cukier – 50 dkg

3. Woda

4. Garnek

 

Przygotowanie:

 

1. Owoce myjemy i obieramy ze skórki

2. Tniemy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne oraz pestki ( nie wyrzucamy ich)

3. Kroimy owoce w cienkie plasterki i zalewamy wodą

4. Gotujemy do miękkości

5. Po ugotowaniu odcedzamy owoce, płyn zachowując

6. Do płynu dodajemy skórki i nasiona

7. Gotujemy 20-30 min, aż płyn nabierze łososiowej barwy

8. Odcedzamy płyn, dodajemy cukier i gotujemy, aż do uzyskania gęstego syropu.

9. Tak przygotowanym syropem zalewamy ugotowane wcześniej kawałki owoców i gotujemy na

wolnym ogniu, aż owoce staną się przezroczyste.

10. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoiczków.

☛ Chłodnik piwny z owocami

Składniki:

 

1. Piwo jasne – 1l

2. Owoce pigwowca – 40 dkg

3. Czerwone wytrawne wino – 100 ml

4. Śmietana 30% - 200 ml

5. Rodzynki, suszone morele – 4 duże łyżki

Goździki, cynamon, szafran – do smaku

 

Przygotowanie:

 

1. Owoce myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i dzielimy na ósemki.

2. Zalewamy owoce wodą, przyprawiamy i gotujemy do miękkości ( 15-20min)

3. Dodajemy bakalie i gotujemy jeszcze 5 min

4. Odstawiamy całość do ostygnięcia

5. Po schłodzeniu dodajemy piwo i wino

6. Dodajemy śmietankę i całość mieszamy

Danie dla 4 osób

☛ Mus Owocowy - nie tylko dla dzieci!

Składniki:

 

1. Owoce pigwowca – 1,2 kg

2. Cukier – 50 dkg

3. Woda – 900 ml

4. Cynamon – 1,5 laski

5. Goździk – 3 szt.

6. Anyż – 3 szt.

 

Przygotowanie:

 

1. Owoce myjemy i osuszamy

2. Kroimy na kawałki razem ze skórką i gniazdami nasiennymi

3. Zalewamy 150 ml woody

4. Wsypujemy 15 dkg cukru, dodajemy przyprawy i gotujemy 5 min

5. Dolewamy 750 ml wody i wsypujemy resztę cukru

6. Gotujemy pod przykrycie 2 h na małym ogniu

7. Studzimy i przecieramy przez sitko

8. Przetartą masę przecedzamy przez gazę

9. Masę wkładamy do słoików, zamykamy szczelnie, stawiamy do góry dnem i przykrywamy

10. Pozostały sok gotujemy, przelewamy do butelek robimy tak samo jak w przypadku masy.

0 szt., 0.00
Kalendarz ogrodniczy - Luty w ogrodzieSadzenie cebulek kwiatowych wiosennychRozsada warzyw od A do ZNasiona na kiełki - Bądź zdrowy na TOPIE!!!Nasiona na kiełki - Kiełkowy ogród bogactwem witamin!Dokarmianie ptaków zimąCzy wiesz jakie ptaki odwiedzają Twój karmnik?Drzewka owocowe - Sadzenie drzew owocowychDrzewka owocowe - Okres dojrzewania Dojrzałość zbiorczaDrzewka owocowe - Zapylacze drzew owocowychDrzewka owocowe - Przycinanie drzew owocowychDrzewka owocowe - Cięcie i pielęgnacja młodych drzewek owocowychDrzewka owocowe - Podkładki jabłoni Drzewka owocowe - Podkładki grusz, śliw i czereśniDrzewka owocowe - Pielęgnacja i zabezpieczanie drzewek i krzewów owocowych jesieniąDrzewka owocowe - Kalendarium ochrony roślin sadowniczychTruskawki - Truskawkowy szał naszej KlientkiTruskawki - Uprawa sadzonek truskawek Frigo i w pojemnikachOchrona przed szkodnikami i chorobami w sadzie owocowymJak sadzić kwiaty ogrodowe, drzewa i krzewy?Zabezpieczanie roślin na zimęNasadzenia jesienne i jesienne porządkiRośliny miododajne w ogrodzieLas w ogrodzie, czy ogród w lesie?Żywopłot średniŻywopłot wysokiŻywopłot obronny.Żywopłot niskiKalendarz ogrodniczy - Styczeń w ogrodzieKalendarz ogrodniczy - Marzec w ogrodzieKalendarz ogrodniczy - Kwiecień w ogrodzieKalendarz ogrodniczy - Listopad w ogrodzieKalendarz ogrodniczy - Grudzień w ogrodzie Maj w ogrodzieCzerwiec w ogrodzieKalendarium ochrony roslin iglastychZabiezpieczanie roślin z gruntuZasady zakładania lasuPunkty lojalnościoweKarmniki - ofertaPokarm dla ptaków - ofertaBudki lęgowe - ofertaSadowniczy.TVTUNELE FOLIOWETruskawki - uprawa truskawek powtarzających owocowanie.Róża - kwiat o wielu twarzachSadzenie i pielęgnacja różCiekawostki z życia różRośliny na balkon, uprawa w pojemnikach Part 1 - iglaki Pnącza - zielona intymność w Twoim ogrodzieTrendy w ogrodzieMoc w Twoich ziołachDrzewka owocowe karłowe – dużo owoców w małej przestrzeniKolumnowy sad owocowy, czyli kolumnowe drzewka owocoweDrzewka owocowe DUO – podwójna radość dla wymagającychBylinyTRAWY OZDOBNE – BYLINY Z PAZUREMDrzewka karłowe w doniczkach – zabezpieczenie przed zimowym chłodemWrzosy i wrzośceRóżeGaleriaSklep ogrodniczy onlineChoinki przez internet - teraz w Polsce KwestionariuszKopia strony koszykaBudki lęgowe dla sikorekDobór budek lęgowych dla gatunków ptaków oraz wysokość ich montażuZasady wieszania budek lęgowychBłędy przy budowie budek lęgowychUprawa ArbuzaUprawa Brokułów Uprawa BrukselkiUprawa FasoliUprawa KapustyUprawa KarczochaUprawa BoćwinyAmatorska uprawa pomidoraUprawa RukoliUprawa RzepyUprawa SzparagówUprawa SzpinakuUprawa MiechunkiUprawa MajerankuUprawa miętyUprawa OreganoUprawa PietruszkiUprawa RozmarynuUprawa StewiiUprawa SzałwiUprawa TymiankuDobór wielkości doniczek do gatunku produkowanej rozsadyJak użyć bon podarunkowyNawożenie cebulek kwiatowychPieczarki odchudzająŚwięto Jesieni z SadowniczymDrzewka owocowe - JAbłoń Malinówka MalinowaRośliny na tern podmokłyDrzewka owocowe- Jabłoń AntonówkaDrzewka owocowe- Jabłoń PapierówkaDrzewka owocowe - Śliwa AmersSadowniczy.pl - Dzień Dziecka Jak uprawiać truskawkiSadzenie MoreliTawuła van Houtte'a Gold FountainTawuła Gold FountainTawuła nippońska SnowmoundDrzewka owoowe - Śliwa DianaDrzewka owocowe - Śliwa BluefreDrzewka owocowe - Śliwa EmpressTawuła japońska Golden CarpetTawuła wczesnaTawuła japońska OdensalaTawuła japońska MacrophyllaLekcja przyrody z Sadowniczy.PlTawuła japońska FroebelliTawuła japońska CandlelightDrzewka owocowe - Śliwa HagantaTawuła brzozolistna TorTawuła GęstokwiatowaTawuła japońska Magic CarpetTawuła BrzozolistnaTawuła japońska Japanese DwarfTawuła japońska White GoldTawuła japońska Green CarpetSposób na pigwowca nr 1 – NalewkaPrzepisy z wykorzystaniem Pigwowca - Sprawdź Koniecznie te 10 Przepisów!Jak ożywić ogród zimąPrzewodnik do upraw warzyw - Pora siewuPrzewodnik do uprawy ziółKwiaty jednoroczne Kwiaty dwuletnie i wieloletnieHodowla grzybni

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij